Çarşının Öyküsü: Manisa

Çarşının Öyküsü: Manisa
13 Temmuz 2023 - 18:07
Çarşının Öyküsü: Manisa

Yerel tarih araştırmalarının önemi arttıkça bu alanda yapılacak çalışmalara duyulan ilgi artacaktır.
Son dönemde yerel tarih alanında yapılan çalışmalar, bilimsel tezler ve yayınlanan kitaplara her geçen gün yenileri ekleniyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Prof. Dr. Nurettin Gülmez, Doç. Dr. Nejdet Bilgi editörlüğünde 2020 yılında 4 cilt olarak “Yüzüncü Yılında Milli Mücadele Döneminde Manisa”[1] yayınlamıştı. Şimdi de Cumhuriyetin 100. Yılı anısına “Çarşının Öyküsü: Manisa”[2] kitabı yayınlandı.


İbrahim Gökçen ve M. Çağatay Uluçay’dan sonra Manisa’nın sosyo-ekonomik ve kültürel yönleri üzerine yapılan yeni çalışmaların artarak devam etmesini temenni ederiz.

‘Çarşının Öyküsü: Manisa’ kitabıyla ilgili Nejdet Bilgi’nin verdiği bilgiler şöyle:

22 kişilik akademisyen ve yazardan oluşan bir ekiple yaklaşık iki yıl süren bir çalışmayı Manisa Büyükşehir Belediyesi kitap olarak yayımladı. Projeyi bize emanet eden ve gerçekleştirilmesini sağlayan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Cengiz Ergün ve başkan danışmanı Sayın Azmi Açıkdil beylere müteşekkiriz.
Nurettin Gülmez hocayla editörlüğünü yaptığımız çalışmaya çok emek veren ve katkı koyan hocalarımıza ve meslektaşlarımıza da isimlerini anarak teşekkür ediyoruz: Prof. Dr. Tuncer Baykara, Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Prof. Dr. Nurettin gülmez, Prof. Dr. Vehbi Günay, Prof. Dr. Özer Küpeli (müteveffa), Prof. Dr. Cahit Telci, Doç. Dr. Mikail Acıpınar, Doç. Dr. Melih Akdeniz, Doç. Dr. Nejdet Bilgi, Doç. Dr. Alpay Bizbirlik, Doç. Dr. Hilal Ortaç, Doç. Dr. Hasan Uçar, Doç. Dr. Cengiz Gürbıyık, doktora öğrencisi Kübra Aslan, doktora öğrencisi Hatice Uslu Önbay, doktora öğrencisi Melis Altan, bilim uzmanı Bünyamin As, bilim uzmanı Furkan Vural, bilim uzmanı Sena Cesur, yüksek lisans öğrencisi Gülsen Ergüven, mimar Azmi Açıkdil ve yazar Hakkı Avan.

'Çarşının öyküsü: Manisa' yalnızca akademik çalışmalardan oluşmuyor. Çarşı esnafının geçmiş ve günümüzü özetledikleri hatıra ve yorumları da içeriyor. Manisa kültür hayatına ve Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olsun.”[3]
M. Çağatay Uluçay’ın 1942’de yayınladığı ‘XVII. Asırda Manisa'da Ziraat, Ticaret ve Esnaf Teşkilatı’ ve İbrahim Gökçen tarafından 1945’te yayınlanan ‘Manisa’da XVI. ve XVII. Yüzyılında Deri Sanatları Üzerine Bir Araştırma’ kitaplarından sonra önemli bir boşluğu dolduracağını düşündüğümüz 'Çarşının öyküsü: Manisa' çalışmasında çarşı esnafıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra alanında birbirinden önemli akademisyen ve makalelerin de yer alması çalışmanın değerini arttırıyor.
Başta kitabın editörlüğünü yaparak büyük mesai ve emek harcayan Nurettin Gülmez ve Nejdet Bilgi olmak üzere kitabın yayınlanmasına destek veren Manisa Büyükşehir Belediyesi adına Azmi Açıkdil Beye ve katkı sağlayanlara ayrı ayrı teşekkür ederim.




 
 
[1] Nurettin Gülmez, Nejdet Bilgi, Yüzüncü Yılında Milli Mücadele Döneminde Manisa, Manisa Büyükşehir Belediyesi, 2020.
[2] Nurettin Gülmez, Nejdet Bilgi, Çarşının Öyküsü: Manisa, Akademisyen Kitabevi, 2023.
[3] Nejdet Bilgi, https://www.facebook.com/profile.php?id=100009624169769 (11 Temmuz 2023)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum