Birinci Türk Tarım Forumu Taşkent'te düzenlendi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle, Birinci Türk Tarım Forumu 4 Temmuz 2022 tarihinde Taşkent'te düzenledi.

Birinci Türk Tarım Forumu Taşkent'te düzenlendi.
06 Temmuz 2022 - 11:33
Tarım Bakanları Toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen Forumun amacı, Türk bölgesinde tarımsal işbirliğinin kilit konuları hakkında tek bir tartışma platformu oluşturmak ve TDT Üye ve Gözlemci Devletleri arasında tarımsal ticareti genişletmek için iş çevrelerinin etkileşimini teşvik etmektir.
Foruma TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Jamshid Khodjaev, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Inam Kerimov, Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Yerbol Karashukeev, Kırgız Cumhuriyeti Tarım Bakanı Askarbek Dzhanybekov, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Macaristan Tarım Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Müsteşar Yardımcısı Oszkár Ökrös katıldı.
Ayrıca, Üye ve Gözlemci ülkelerden 300'den fazla ilgili bakanlık yetkilisi, uluslararası ve bölgesel kuruluşların yanı sıra tarım alanında önde gelen şirketlerin temsilcileri toplantıya katıldı.
Forumda yaptığı açılış konuşmasında Genel Sekreter Baghdad Amreyev Türk Tarım Forumu'nun tarım-sanayi alanındaki ekonomik bağları genişletmeye, üye ve gözlemci ülkeler arasındaki ticareti artırmaya ve yatırımları teşvik etmeye katkıda bulunacağını kaydetti. TDT’nin özel sektör ihtiyaçlarını belirlemek, onları teşvik etmek ve yaratıcı fikirlerini ve iş imkanlarını mümkün olan her şekilde desteklemek için bu tür platformları daha da etkinleştirmeye kararlı olduğunu belirtti.
Genel Sekreter ayrıca, Teşkilatın küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ'ler) desteklemeyi ve çeşitli ortak yatırım projelerinin uygulanmasını kolaylaştırmayı amaçlayan TCCI ve Türk Yatırım Fonu'nun kurulması gibi Türk bölgesindeki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi, Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Anlaşması, Dijital Ticaret Ortaklık Anlaşması ve Kombine Taşımacılık Anlaşması da dâhil olmak üzere Türk ülkeleri arasında ticareti teşvik etmek için gerekli yasal çerçeveyi oluşturmaya yönelik devam eden çabalara da değindi.
B.Amreyev, Teşkilatın tüm paydaşlarla yakın işbirliği içinde Türk bölgesindeki ticari faaliyetleri teşvik etmek ve desteklemek için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini yineledi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Inam Kerimov, Azerbaycan'ın tarım sektöründeki reformları ve başarıları hakkında detaylı bilgi akardı. Türk bölgesinin tarımsal potansiyeline değinen Bakan Kerimov, bu konuda TDT üyeleri arasındaki bağların sağlamlaştırılması için ortak hareket etmenin gerekliliğini vurguladı.
Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı. Yerbol Karashukeev, dinleyicilere tarım ticaretinde elverişli bir yatırım ortamı yaratmaya ve tarımsal sanayi alanını sübvanse etme mekanizmalarını geliştirmeye yönelik mevcut çabalar hakkında bilgi verdi. Tarım-sanayi sektöründe ortaklıkları daha da güçlendirmeye hazır olduklarını ifade eden Bakan, bu alandaki ortak çabaların pekiştirilmesinin Türk bölgesinde sadece gıda güvenliğini değil, aynı zamanda sosyal ve siyasi istikrarı da sağlayacağına dikkat çekti.
Kırgız Cumhuriyeti Tarım Bakanı Askarbek Dzhanybekov, tarım sektörünün Kırgızistan ekonomisinde kilit bir rol oynadığının altını çizerek, Türk ülkelerinden yatırımcı ve işadamlarını Kırgız Cumhuriyeti'nin tarımsal sanayi sektöründe ortak girişimler kurmaya davet etti. Tarımsal ürünlerin serbest dolaşımının ve tarım sektöründeki yatırımların önemini vurgulayan Bakan Dzhanybekov, tarım ürünlerinin standardizasyonu ve sertifikasyonu için tek bir pazar yaratmayı, tohumlu ürünler ve hayvancılık seçiminde en iyi başarıları paylaşmayı ve bilim ve eğitim alanındaki temasları genişletmeyi önerdi. 
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, özel sektörün aktif katılımıyla bu tür tarım forumlarının düzenli olarak yapılmasının Türk devletlerindeki yatırım ve ticaret fırsatlarını artırmakla kalmayıp üçüncü pazarlara erişimleri için ortaklık potansiyellerini de güçlendireceğini belirtti. Türkiye'nin tarım makineleri, biyoteknoloji, tohum üretimi ve seracılık da dâhil olmak üzere en gelişmiş tarım alanlarındaki tecrübesine vurgu yapan Bakan Kirişçi, bu alanlardaki en iyi uygulamaları diğer üye ve gözlemci ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.
Macaristan Tarım Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Müsteşar Yardımcısı Oszkár Ökrös, TDT Üye Devletleriyle ilişkilerin genişletilmesinin, artan profesyonel bağların ve üst düzey toplantıların yanı sıra ticaret istatistiklerinin de kanıtladığı üzere, Macaristan Hükümeti için stratejik bir öncelik olduğunun altını çizdi. Macar tarafının, tohum üretimi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal makine yapımı ve gıda işleme dahil olmak üzere öncelikli alanlardaki yeni fırsatları ortaklaşa değerlendirmenin yanı sıra mevcut işbirliğini sürdürmeye yönelik isteğini belirtti.
Açılış töreninin ardından Forum, tarım sektöründeki yatırım imkânları, şirketlerin çeşitli projeleri ve işbirliğini genişletme fırsatları hakkında konuşmalar ve sunumların yer aldığı tematik oturumlarla devam etti. Forum ayrıca, imkan sağladığı B2B toplantıları ve ikili görüşmelerle, forum katılımcıları arasında iletişim ve yeni temasların tesisi için uygun bir zemin oluşturdu.
Kaynak:https://www.turkkon.org/tr/haberler/birinci-turk-tarim-forumu-taskentte-duzenlendi_2580

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum