BAŞBAKAN ŞMIGAL, TÜRK DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

BAŞBAKAN ŞMIGAL, TÜRK DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
19 Aralık 2020 - 11:33

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü. Taraflar, uluslararası politika ile savunma ve güvenlik alanında ikili iş birliği konularını ele aldılar.

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, Ukrayna’ya ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi. Ukrayna hükumetinden yapılan açıklamaya göre, bugün yapılan görüşme sırasında taraflar uluslararası politika ve savunma ve güvenlik alanında ikili iş birliği konularını masaya yatırdılar. Görüşmeye ayrıca, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskıy, Savunma Bakanı Andriy Taran, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı İgor Petraşko da iştirak ettiler.

UKRAYNA VE TÜRKİYE BAKANLARINDAN SAVUNMA VE GÜVENLİK TOPLANTISI

Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti dışişleri ve savunma bakanları düzeyinde Quadriga formatında siyasi ve güvenlik istişarelerinin yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Başbakan Şmıgal, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nın güvenilir bir ortağı olduğunu ve Karadeniz bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Şmıgal, “Ukrayna-Türkiye işbirliğinin öncelikli yönlerinden biri de Karadeniz bölgesindeki güvenlik durumu olmalıdır. Zira, istikrar ve güvenlik, iş bağlantılarının ve genel olarak uluslararası ticaretin başarılı bir şekilde gelişmesinin anahtarıdır.” dedi.

KIRIM KONUSU

Bunun yanı sıra, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Donbas’ın Rus işgalinden kurtarılması konusunun Ukrayna ile Türkiye arasındaki ikili işbirliğinin odağında kalmasını umduğunu ifade eden Ukrayna Başbakanı Şmıgal, Kırım Platformu kapsamında işbirliğine hazır olduğu için ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği sürekli destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Ukrayna ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gündemindeki en önemli konulardan birinin Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması olduğunu vurgulayan Şmıgal, Türkiye gerçekleştirdiği ziyaretten sonra, müzakerelerin bir an önce tamamlanması için Ukrayna’nın ilgili bakanlıkları ve kurumlarından ek tedbirler almalarını istediğini ifade etti. Başbakan, “Ülkelerimiz arasındaki yıllık ticaret hacmini en az 10 milyar dolara çıkarmanın ekonomik işbirliğimizi genişletmek için iyi bir hedef olduğuna inanıyorum.” dedi.

Ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik rotasının sürekliliğini vurgulayan Şmıgal, Türkiye Cumhuriyeti’ne NATO’nun Ukrayna’yı Genişletilmiş Fırsatlar Ortaklığı programına dahil etme kararını desteklediği için teşekkür etti.

Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna’nın düzenlediği büyükelçiler toplantısının onur konuğu olacak.

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum