Bakü'nün stratejik planı hayata geçiyor

Bakü'nün stratejik planı hayata geçiyor
03 Ağustos 2023 - 11:07

Ermeni ayrılıkçı-teröristler yeniden entegrasyon sürecine direnme yeteneklerini kaybetmek üzereler, şimdi ise işledikleri savaş suçlarının cezasını çekmemek için bir "pazarlık masası" arıyorlar...  Bakü önce Ermeni etnik grubunun yeniden entegrasyonunu gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Karabağ'daki azınlığın Azerbaycan toplumuna kazandırılması ve savaş suçlularının kaderi ancak bundan sonra belirlenecektir. ...

Ermeni toplumunda panik derinleşiyor. Resmi Erivan'ın birbirini izleyen taktik ve siyasi-diplomatik yenilgileri Ermeni toplumunda umutsuzluk yarattı. Şimdi Ermeni radikal-intikamcı siyasi çevrelerin histerik açıklamaları da Ermenistan'ın "jeopolitik bir bataklıkta" debelendiğini gösteriyor. Üstelik resmi Erivan'ın son provokasyonlar üzerine inşa etmeye çalıştığı uluslararası manipülasyonlar da boşuna.
Gerçek şu ki, resmi Erivan'ın tüm beklentilerinin aksine, Ermeni yanlısı uluslararası siyasi çevrelerin "TIR gösterisine" verdiği destek Ermenistan'ın umduğu düzeyden uzak. Böylece Ermenistan'ın "uluslararası kız kardeşleri", resmi Erivan'ın jeopolitik konumlarını güçlendirmeyi başaramadı. Her halükarda Erivan'daki Fransız büyükelçisinin sosyal ağ hesabında Ağrı Dağı'nın bir fotoğrafını yayınlaması Ermenistan için ciddi bir uluslararası başarı olarak değerlendirilemez.
Azerbaycan üzerinde uluslararası baskı oluşturmaya çalışan Ermenistan'ın şu anda resmi Bakü'nün karşı önlemleriyle karşı karşıya olduğunu da belirtmek gerekir. Yeni sorunlarla karşı karşıyadır. Her halükarda, Paşinyan hükümeti artık sabote etmeye çalıştığı "insani yardım kargolarını" Erivan'a iade etmeyi düşünmek zorunda. Ve bu bir başarısızlık itirafı gibi Ermenistan'da iç protestolara yol açabileceğinden, resmi Erivan için ciddi bir sorun olmaya başladı.
8c46ee73a41fc84751fbb6dbdf80463e.jpg (36 KB)
Görünüşe göre Paşinyan'ın yönetimi Ermenistan için bir sonraki yenilgi alanını yaratmış durumda. "Laçın Koridoru" ile ilgili geleneksel iddialar önemini bir kez ve tamamen yitirmiştir. Resmi Bakü, esnek ve ilkeli adımlarıyla Azerbaycan'ın pozisyonunu daha da güçlendirmiştir. Ve resmi Erivan'ın provokasyonunu Ermenistan'a çevirmeyi başardı.
Aynı zamanda resmi Bakü, Ermenistan'a ve Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçı-teröristlere bir ağır darbe daha indirme fırsatını kaçırmadı. Laçin karakolunda bir Ermeni teröristin tutuklanması artık Ermenistan için gerçek bir sorun. Çünkü resmi Erivan için her şey karışık. Paşinyan hükümeti "TIR gösterisine" ve bir Ermeni teröristin tutuklanmasına yakalandı. Ve hangisinin uluslararası düzeyde desteğe yol açabileceğini belirlemek zordur.
Ancak bu iki olaydan hiçbiri Erivan'a resmi uluslararası destek vaat etmiyor. Bakü yetkilisinin Laçin karakolundan "insani kargo"yu izin alınmadığı gerekçesiyle bırakmaması uluslararası hukuk normlarının koruması altındadır. Yani bu konuda Azerbaycan'a yönelik uluslararası baskının hiçbir hukuki dayanağı yoktur.
Aynı zamanda Laçin karakolunda bir Ermeni teröristin tutuklanması hem resmi Erivan'ı hem de uluslararası Ermeni destekçilerini çaresiz bir duruma soktu. Paşinyan makamlarının Ermeni teröristin serbest bırakılması için destek çağrıları uluslararası arenada karşılanmıyor. Çünkü uluslararası siyasi çevreler, savaş suçları gerçeklerle kanıtlanmış bir Ermeni teröristi savunarak itibarlarını lekelemek istemiyorlar.
553ca3cd-f6e8-4b12-8e68-cdd0639acd79.jpg (258 KB)
Bu nedenle, resmi Bakü, bu yüzleşme aşamasının mutlak galibi olarak kabul edilebilir. Özellikle bir Ermeni teröristin o dönemde işlediği savaş suçlarından dolayı tutuklanması Ermeni ayrılıkçı-teröristler arasında paniği derinleştirdi. Bu savaş suçluları zaten cezanın onları beklediğini biliyorlardı. Hatta bir kısmı dikkat çekmeden Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinden kaçmanın yollarını arıyordu.
Ancak şimdi Ermeni ayrılıkçı-teröristler, Azerbaycan'ın resmi çevrelerinin hiçbir şeyi unutmadığına tamamen ikna oldular. Dahası, resmi Bakü'nün onlara kaçma ve işledikleri savaş suçlarının cezasından kurtulma şansı vermeyeceğini anladılar. Bazı bilgilere göre, Ermeni ayrılıkçı-teröristler bile, gelecekteki kaderlerini belirleyecek olan resmi Bakü ile doğrudan temas için seçenekler arıyorlar. Ve Azerbaycan'ın resmi çevreleriyle "pazarlık" şansını test etmeye çalışıyorlar.
Ancak şimdi resmi Bakü, öncelikle Karabağ'daki etnik Ermeni azınlığın yeniden entegrasyon sürecinin geliştirilmesiyle ilgileniyor. Dolayısıyla Ermeni ayrılıkçı-teröristler af ihtimalini düşünürlerse bu süreci engelleme girişimlerinden derhal vazgeçmelidirler. Aksi takdirde, çok zayıf olan af olasılığını tamamen unutmak zorunda kalacaklar.
Ermeni ayrılıkçı-teröristlerin son zamanlarda yeniden bütünleşme sürecine direnme yeteneklerini yitirdiklerini de belirtmek gerekir. Sızdırılan bilgilere göre, şu anda Karabağ'da yaşayan Ermeni etnik azınlığın Azerbaycan merkezi hükümetinin temsilcileriyle bir araya gelmesi için çalışma başlatıldı. Bu bilgilere göre, bu toplantının herhangi bir üçüncü kişinin katılımı olmaksızın Yevlah şehrinde yapılması planlanmaktadır.
1528745391_4e61f958d4a76fb410b67ebb35ebd14c.jpg (420 KB)
Elbette doğrudan temas biçimi, resmi Bakü'nün ilkeli konumundan kaynaklanmaktadır. Resmi Erivan ve Ermeni ayrılıkçı-teröristlerin tüm çabalarına rağmen Azerbaycan, ayrılmaz bir parçası olan Karabağ'ın Ermeni azınlığıyla bazı arabulucuların katılımıyla müzakere etme niyetinde değil. Resmi Bakü, bu konuyu açık bir şekilde Azerbaycan'ın iç meselesi olarak gördüğü için "uluslararası arabulucu" talebini kesin olarak engelliyor.
Ancak bazı haberlere göre Ermeni ayrılıkçı-teröristler planlanan görüşmeyi engellemek için süreci sabote etmeye çalışıyor. Bu savaş suçluları, yeniden bütünleşme sürecinin nihayetinde cezalandırılmaları için verimli koşullar yaratabileceğini anlıyorlar. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar engelleyerek bu süreci uzatmaya çalışıyorlar.
Aynı zamanda, Ermeni radikal-rövanşistleriyle ilgili olarak Ermeni medyasında yeniden bütünleşme toplantısına karşı propaganda karşıtı materyaller yayınlanmaya başlandı. Ancak bu sürecin sonunda gerçekleşeceğinden kesinlikle şüphe yoktur. Çünkü Ermeni toplumunun uluslararası kurumlara yönelik umutları tamamen yersizdir. Güney Kafkasya ve Karabağ'daki Ermeni etnik azınlığın sorunlarını ancak Azerbaycan çözebilir.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu



İlk yayın yeri:https://musavat.com/news/xankendide-telas-baslayib-bakinin-strateji-plani-reallasir_995318.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum