Azerbaycan ve Türkmenistan, Hazar'daki petrol yatağı konusunda anlaştı

Azerbaycan ve Türkmenistan, Hazar'daki petrol yatağı konusunda anlaştı
21 Ocak 2021 - 22:12

Azerbaycan ve Türkmenistan, Aşkabat’ta tarihi bir anlaşmaya imza attı. Azerbaycan ve Türkmenistan’ın, aralarında uzun yıllardır sorun olan Hazar Denizi’ndeki “Dostluk” petrol yatağında; keşiflerin, işletmenin ve kullanımının iki ülke tarafından ortak yürütülmesi konusunda anlaşmaya vardığı öğrenildi.

Türkmenistan’da “Serdar”, Azerbaycan’da da “Kepez” adıyla anılan, hangi ülkeye ait olduğu ve nasıl işletileceği konusunda yıllardır iki ülke arasında diplomatik sorunlara neden olan petrol yatağı konusunda anlaşma sağlandı. Azerbaycan ve Türkmenistan tarafından, Hazar Denizi’nde yer alan ve “Dostluk” adıyla anılan petrol yatağının ortak işletilmesi konusunda, bugün Mutabakat Muhtırası imzalandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Aşkabat’ta mevkidaşı Raşit Meredov ile “Dostluk” yatağında, keşiflerin, işletmenin ve kullanımın iki ülke tarafından ortak yapılması konusundaki anlaşmayı imzaladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ise imza törenine video konferans ile katıldı.

60 MİLYON TON PETROL REZERVİNE SAHİP

Azerbaycan ve Türkmenistan’a ait alanların tam ortasında yer alan yatağın, yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu belgenin imzalanması sadece iki ülkenin değil; Hazar Denizi bölgesindeki tüm sorunların bir diyalog ve iş birliği atmosferinde çözülebileceğinin kanıtı olarak değerlendiriliyor.


Qırım Haber Ajansı
Ayyıldız Huri Kaptan
21 Ocak 2021, 17:01


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum