Azerbaycan'ın ilk kadın piyanistlerinden ve ilk muğamcının piyanodaki yazısı

 Azerbaycan Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Ganira Pashayeva'nın Musavat.com sitesinde yayınlanan yazısı

Azerbaycan'ın ilk kadın piyanistlerinden ve ilk muğamcının piyanodaki yazısı
13 Şubat 2023 - 11:54

Azerbaycan'ın ilk kadın piyanistlerinden ve ilk muğamcının piyanodaki yazısı


Ganira Pashayeva

Hayata gözümüzü açtığımız ilk günden itibaren bizi hep sevgiyle kucaklayan, elimizi sımsıkı sımsıkı başarıya çağıran bu dünya,
Hatice Gayibova'nın (1893-1928) kaderini bizzat değiştirmiş ve yaşatmıştır. en zor sınavlar Bazen mavi, bazen gri camlar âşık etti beni...

Azerbaycan'ın ilk kadın piyanistlerinden biriydi

Hatice Gayibova, 24 Mayıs 1893'te Tiflis'te ünlü din adamlarından Müftizade Osman Bey'in ailesinde doğdu. Ailenin altıncı çocuğuydu.
Annesi Züleyha Hanım, 19. yüzyılda Tiflis'e yerleşen Tatar Teregulov ailesine mensuptu. Her ikisi de entelektüel olan ebeveynleri, onun iyi bir eğitim almasını istiyordu.
Khadija Gayibova'nın ilk öğrenim yılları "Aziz Nina" Kız Okulu ile bağlantılıdır.
1911 yılında öğreniminde ve musikisinde üstün başarı gösteren Hatice, orta öğrenimini "Altın Haç Rozeti" ile tamamladı. Profesör N. Nikolayev'in piyano sınıfındaki özel kursu altın bordürlü bir diploma ile bitirdi.
O yıl Tiflis'te tüberküloz yayıldı. Bu bela Haticegil'in ailesini de etkiler. Khadija Gayibova babasını, kız kardeşini ve erkek kardeşini genç yaşta kaybetti. Bu nedenle bir süre öğrenimine devam edemedi. Yüreğin sarsıntıları onu çok uzaklara götürür...


Aile bağları mı yoksa aşkın rengi mi?

Hatice Hanım, 1911 yılında Azerbaycan'ın ilk Rahmet Kızkardeşi Nigar Shikhlinskaya'nın kardeşi mühendis Nadir Gayibov ile evlendi.

Nadir Gayibov, büyük bir aydınlatıcı olan Kafkas müftüsü Mirza Hüseyin Efendi Gayibzade'nin oğluydu.
Mirza Huseyn Gayibzadeh, dört ciltlik "Ünlü Azerbaycan şairlerinin şiirleri" koleksiyonunun yazarıdır. Azerbaycan kültür ve eğitim tarihinde özel bir yere sahip olan ve tüm Kafkasya'da ünlü olan Gori Ruhban Okulu'nun Azerbaycan şubesinin açılmasını başlatanlardan biriydi.
Hatice Hanım bir süredir Tiflis'te bir Azerbaycan okulunda öğretmenlik yapıyor. 1919'da Gayibov ailesi Bakü'ye taşındı.

Bakü'de Hatice Hanım için uygun bir müzik ortamı vardı...
O zamanlar Bakü'de kadın müzisyenlere büyük ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacın sebebi dahi dahi Üzeyir Bey Hacıbeyli'nin varlığıydı. Merkezde, kalp atışlarında durduğu bu ortamda kadın müzisyenlerin sahnede yer almasına özen gösterdi.
Hatice Hanım sahneye hazırlanmıştı ve sahne kollarını açmış onu bekliyordu. Türkü ve muğamlardan yola çıkarak doğaçlamalarla piyano çaldı, konserler verdi, öğrenci yetiştirdi.

Özel toplantılarda ve müzik gecelerinde hem kendisi hem de öğrencileri ile birlikte sahne aldı. Evi, Bakü'nün yüksek kültür sınıfı için bir buluşma yeri olarak kabul edildi. Evinden müzik ve edebiyat sohbetlerinin sesi yayıldı... Misafirler arasında devlet erkanı, Bakü'ye turne ile gelen icracılar, yabancı konuklar, özellikle Türkiye'den ilim adamları ve şairler vardı. Yapılan araştırmalar U. Hacıbeyli, R. Gliyer, H. Sarabski, Bülbül, F. Köprülüzade, İ. Hikmet ve diğerlerinin de bu musiki toplantılarına katıldığını gösteriyor.

Sovyet döneminde Khadija Gayibova müzik kültürüne daha aktif katılmaya başladı, pedagoji alanında bir dizi proje gerçekleştirdi. Bu yöndeki faaliyeti esas olarak bir eğitim misyonuydu.

Daha sonra Halk Eğitim Komiserliği'nde Doğu müziği bölümünün başına atandı. Onun girişimiyle "Kısa süreli Doğu müziği kursları" düzenlenir, bir çocuk korosu oluşturulur. Onun inisiyatifi ve doğrudan katılımıyla Azerbaycan kadınları için bir müzik-drama stüdyosu kuruluyor.

Hem Doğu hem de Avrupa müziğinin büyük bir uzmanı olarak cumhuriyetin kültürel yaşamına aktif olarak katıldı.

Khadija Gayibova, U. Hajibeyli, RMQliyer, Bulbul, H. Sarabski, MLPressman, L. Rudolph, G. Primov gibi sanatçılarla çalıştı ve Azerbaycan müzik folkloru koleksiyonunda aktif olarak yer aldı.
1927'de önceki dersin iptal edilmesi üzerine daha yüksek bir müzik eğitimi almak için Azerbaycan Devlet Konservatuarı'nda profesör L. Ab ile teori ve kompozisyon çalıştı.

Tek başına müzikal faaliyetiyle yetinmedi, aynı zamanda bir halk figürü ve zamanının önde gelen bir entelektüeli olarak yaptığı işlerle de öne çıktı.


Hayat şartlarına boyun eğmeyen GURUR,

eşi Nadir Gayibov'un baskı kurbanı olmasının ardından ikinci kez Hatice Gayibov ile evlendi. Ama bu kez kader yüzüne gülmez. İkinci eşi Rashad Gayibov da 1933'te tutuklandı, ancak suçu kanıtlanamadığı için serbest bırakıldı. Zulüm durmuyor. Bu kez 1933'te Sovyet kolluk kuvvetleri Khadija Gayibova'yı 3 ay boyunca şüpheli olarak tutukladı. Karısı gibi o da "casusluk" ile suçlandı. Karşı-devrimci faaliyetlerde bulunmakla ve Türkçülük fikirlerini yaymakla itham etmelerine rağmen, delil bulamayınca hapisten çıkarmak zorunda kaldılar.

Hatice, kurtuluşundan sonra 1934'ten itibaren Devlet Konservatuarı'nda bilimsel faaliyetlerde bulunmaya başladı. Azerbaycan Devlet Konservatuarı araştırma kadrosunda çalışmaktadır. Misyonu Azerbaycan'ın müzik mirasını keşfetmekti.
Kısa süre sonra... 1937'de Hatice Gayibova'nın eşi tekrar tutuklandı. Ama bu sefer geri dönmüyor: Reşad Katibov 1938'de katledildi...

Enerjik, iyimser ve girişimci bir kadındı... Bu yüzden cahiller onun yolunu kesip ışığını söndürmeye çalıştılar...

16 Mart'ta, 1938 Azerbaycan Halk İçişleri Komiserliği Devlet Güvenlik Departmanına bir referans sunulur. Rapor, Komiserliğin Birinci Dairesi Üçüncü Dairesi başkan yardımcısı Ermeni asıllı teğmen Tevosyan tarafından hazırlandı...
"Türk ve İngiliz karargâhları Bakü'de iken 1893 doğumlu Hatice Hayibova onlarla yakın temas halindeydi. Azerbaycan'da Sovyet iktidarının kurulmasının ardından Gayibova, Müsavat Partisi liderlerinden Mustafa Vakilov'u evinde saklayarak kaçması için şartlar yarattı. M. Vakilov yurt dışına kaçtı ve şu anda Türkiye'de. 1924'te Türk ordusu subayı olan Sultan Hüseyinzade, Gayibova'nın evine saklandı. Daha sonra Alman ve Japon istihbaratına hizmet ettiği İran'a kaçtı. Gayibova'nın kocası Rashid Gayibov, karşı-devrimci-milliyetçi bir örgütün üyesi olduğu gerekçesiyle KhDIK tarafından tutuklandı. "Gösterilene göre Gayibova tutuklandı ve Azerbaycan SSC CM'nin 68. Maddesine göre soruşturulmalı."
Bu referans büyük felaketlere yol açar...
Bu referansa göre 17 Mart 1938 tarihinde Devlet Güvenlik Dairesi'nin 4390 sayılı emriyle Hatice Hanım tutuklanmıştır.
Hatice Hanım, 28 Nisan 1938 tarihine kadar müfettiş tarafından 9 kez sorguya çekildi ve 27 Ekim 1938'de Türk konsolosluğu ile bağlantısı ve casusluk faaliyetleri nedeniyle mal varlığına el konularak kurşuna dizildi.
Zaman zalimlerin, cellatların celladı olabilir... hükmünü geç verse de... - Bir süre sonra cezanın infazına sebep olanlar da mahkeme önüne çıkarılır.

1954 yılında Hatice'nin kızı Alangu Sultanova, annesinin suçsuz yere tutuklanıp kurşuna dizilmesiyle ilgili olarak Azerbaycan İçişleri Bakanlığı'na başvurdu ve annesi hakkında detaylı bilgi istedi.
Azerbaycan SSC Yüksek Mahkemesi'nin 14 Şubat 1956'da ceza davalarına ilişkin kararına göre Gayibova Hatice Osman'ın kızı beraat etmiş, 29 Şubat'ta kızı Alangu'ya bir sertifika takdim edilmiştir.

Bu kadının ilminin ışığını söndürmeye, çok keskin ithamların ağırlığıyla yolunu kapatmaya ve en önemlisi de susturmaya, moralini bozmaya çalıştılar... Bunu fiziki açıdan başarsalar da başaramadılar. manevi açıdan kaybettiler - Tarihe yenildiler!..
Khadija Khayibova, yaratıcı hayatından ayrılmak zorunda kaldığı o rezil günün acısını hâlâ yaşıyor... Piyanonun telleri etrafa ışık saçıyor. Hatice Gayibova'nın ruhu mutlu; yaratıcılığı, kişiliği, geçmişi her şeye rağmen ahlaki bir mücadele içindedir ve galip gelir! Onu yazmak, ondan bahsetmek, geçmişin hakikatlerini gelecek nesillere aktarmaktır...

İlk yayın yeri:https://www.musavat.com/news/azerbaycanin-ilk-qadin-pianocularindan-biri-ve-pianoda-ilk-mugam-ifacisi-qenire-pasayevanin-yazisi_956586.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum