AZERBAYCAN: HAZAR'IN İNCİSİ

AZERBAYCAN: HAZAR'IN İNCİSİ
09 Eylül 2020 - 20:00

Batı Türklüğü ile Doğu Türklüğünü deniz yolu ile bağlayan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin, Türkiye ile arasındaki soybağını ifade etmek için kullanılan “Tek Millet İki Devlet” tabirinden de anlaşılacağı üzere Azerbaycan Türkleri ile Türkiye Türkleri arasında çok büyük bir kültürel yakınlık mevcuttur. Ülkenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Türk tarihinden de ilgi çekici izler taşımaktadır. Hem iki ülke arasındaki kültürel bağlar hem de gezip görülecek çok yerlerin olması nedeniyle vizesiz gezmek isteyen Türkiye vatandaşları için tatmin edici bir gezi güzergahıdır.

AZERBAYCAN CUMHURİYETİ

Azerbaycan Cumhuriyeti, 18 Ekim 1991 yılında Sovyetler Birliği esaretinden kurtularak bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu yeni devlet 1918 yılında kurulmuş olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin devamıdır. Azerbaycan, 87 bin kilometre kare yüzölçümü ile Güney Kafkasya’nın en büyük yüzölçümüne sahip devletidir. Konumu itibarıyla hem Avrupa hem Asya’da sayılmaktadır. Doğuda Hazar Denizi, batıda Ermenistan, güneyde İran, kuzeyde Rusya Federasyonu ve kuzey batısında Gürcistan ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ise kuzey ve doğuda Ermenistan, güney ve batıda İran ile komşudur.

Azerbaycan ve Türkiye Bayrağı

Azerbaycan Bayrağı, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi tarafından 9 Kasım 1918 tarihinde kabul edilmiştir. Mavi, kırmızı ve yeşil renklerinden oluşan Azerbaycan Bayrağı, üç eşit yatay şeritten oluşmaktadır. Ortadaki kırmızı şeridin üzerinde bir hilal ve sekiz köşeli bir de yıldız bulunmaktadır. Azerbaycan Bayrağı üzerindeki renklerden mavi renk, Türklüğü, kırmızı uygarlığı, yeşil ise İslam’ı temsil etmektedir. Nahçıvan Bayrağı ise Azerbaycan Bayrağı ile aynı olup 1988 yılında Nahçıvan’da kullanılmaya başlanmıştır.

DAĞLIK KARABAĞ

Ermenistan, 1991 yılında Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ı hukuka aykırı olarak işgal etmiştir. Bu işgal sırasında, insanlık tarihinin en kara lekelerinden birisi olan Hocalı Soykırımını gerçekleştirmiştir. Halen uluslararası toplumun tüm kınama ve yaptırımlarına rağmen Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si Ermenistan’ın işgali altındadır. 1 milyona yakın insan da yaşadıkları bölgeyi terk ederek göç etmek zorunda kalmıştır.

Hocalı Soykırım

AZERBAYCAN ŞEHİRLERİ

Azerbaycan, Rayon adı verilen 59 eyalet, 75 şehir ve dokuz ekonomik bölümden oluşmaktadır. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Rüzgarlar Şehri adı ile de bilinir. Diğer önemli Azerbaycan Şehirleri ise Sumgayıt, Kuba, Lenkeran, Şeki, Gence ve Şuşa’dır.

Azerbaycan Haritası

AZERBAYCAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Azerbaycan’da Türkçenin bir lehçesi olan Azerbaycan Türkçesi konuşulmaktadır. Bunun haricinde ülkede az da olsa Rusça konuşulmaktadır. Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. Halkın çoğunluğunu Şii Müslümanlar oluşturmaktadır. Ancak ülkede, Rusya Federasyonu’nun etkisiyle Ortodoks Hristiyan bir azınlık da yaşamaktadır.

Azerbaycan parası, dünyanın en değerli beşinci para birimi olan Manat’tır. Verimli tarım arazilerine sahip olan Azerbaycan; doğalgaz, petrol gibi yer altı madenleri bakımından da oldukça zengin bir ülkedir. Azerbaycan nüfusu yaklaşık 10 milyon civarındadır.

AZERBAYCAN İKLİMİ VE HAVA DURUMU

Azerbaycan ılıman karasal bir iklime sahiptir. Yazlar serin, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Ortalama sıcaklık 10 derecenin üzerindedir.

AZERBAYCAN’DA GEZİLECEK YERLER

Bakü

Azerbaycan’ın başkenti olan ve Kafkasya bölgesinin en büyük şehri unvanını taşıyan Bakü, başlı başına açık hava müzesi niteliği taşıyabilecek bir şehirdir. Şehir inşa özelliğine göre üç bölgeye ayrılır. Tarihi yapıların olduğu bölge; İçeri Şehir, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen bölge ve modern Bakü bölgesi. Bakü’de görülmesi gereken Kız Kulesi, Şirvan Şah Sarayı ve Bakü Bayrak Meydanı gibi çok fazla yer bulunmaktadır. Oldukça rağbet gören bir sahil şeridi vardır.

Şehitler Hıyabanı

Şehitler Hıyebanı Bakü

‘Şehitler Xiyabani’ 1918 yılında Bakü Muharebesinde şehit olmuş Azerbaycanlı ve Türk askerlerin defnedildiği yerdir. 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet-Rus askerlerinin Bakü’de sivil haka yaptıkları toplu katliamın ardından yeniden Şehitler Hıyabanı adını almış ve Ocak katliamı şehitleri de oraya defnedilmişlerdir.

Gence

Gence Cuma Camisi

Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri konumunda olan Gence şehrinde de Bakü’de olduğu gibi gezilecek gereken birçok yer bulunmaktadır. Bunların arasında Şah Abbas Kervansarayı, Cuma Camii gibi yerler bulunur.

Şeki

Şeki Han Sarayı

Bakü’den yaklaşık 370 kilometre uzaklıkta olan Şeki, ülkenin en eski ve turistik bölgeleri arasında bulunmaktadır. 2016 yılında, Türksoy tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehir, tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerdir. Şeki Han Sarayı, Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi gibi görülmesi gereken birçok önemli yeri vardır.

Gobustan Milli Parkı


Gobustan Milli Parkı

Azerbaycan’ın en önemli tarihi yerlerinden biri olan Gobustan Milli Parkı, Bakü’ye 65 kilometre uzaklıktadır. Burada; antik mağaralar, kalıntılar, çamur volkanları, kaya oyma ve kaya resimleri görülür. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan milli park, görülmesi gereken en özel yerlerden bir tanesidir.

Ateşgah Müzesi


Ateşgah Müzesi

Bakü’ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan müze, dünyada bulunan üç Mecusi tapınağından bir tanesi olma özelliğini taşımaktadır. İlk olarak 1713 yılında inşa edilen Ateşgah, son haline 1810 yılında kavuşmuştur.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum