Azerbaycan halkı şehitlerine koştu!

Sovyet ordusunun Bakü’de yaptığı soykırım Azerbaycan’da gözyaşları ve dualarla anıldı

Azerbaycan halkı şehitlerine koştu!
20 Ocak 2016 - 15:05

Sovyet  ordusu tarafından 20 Ocak 1990’da Bakü’de gerçekleştirilen ve soykırımı aratmayan katliamda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 137 Azerbaycanlı şehit, Şehitler Hıyabanı’nda dualarla anıldı. Tarihe “Kanlı Ocak” olarak geçen ve Gorbaçov’un emriyle gerçekleştirilen saldırıda 700 kişi de yaralanmıştı. 

 

Azerbaycan halkı şehitlerine koştu!

20 Ocak 1990’da dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Gorbaçov’un emriyle Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen katliamda hayatlarını kaybedenler, çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Azerbaycanlılar, 1990 yılında yaşanan ve tarihe “Kanlı Ocak” olarak geçen “20 Ocak” katliamının kurbanlarını anıyor. Azerbaycan’da bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olarak kabul edilen 20 Ocak 1990 tarihinde dönemin Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Gorbaçov’un emriyle gerçekleştirilen katliamın acıları, aradan geçen 26 yıla rağmen hâlâ tazeliğini koruyor. Katliamın yıldönümünde ülkedeki bütün bayraklar yarıya indirilecek ve bu matem gününde, şehir merkezleri, devlet kurumları ile dış temsilciliklerde şehitleri anma toplantıları yapılacak. Azerbaycan’ın dış temsilciliklerinde de anma günü düzenleniyor. Bu çerçevede her yıl olduğu gibi bu yıl da, katliamda hayatlarını kaybeden şehitlerin kabirlerinin bulunduğu başkent Bakü’deki Şehitler Hıyabanı, ziyaretçi akınına uğradı. Hıyaban, ülkede şehadetin sembolü olarak kabul edilen karanfillerle donatıldı. Şehitler Hıyabanı’nı ziyarete gelen Azerbaycan vatandaşları, olayın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen hala acının ilk günkü gibi tazeliğini koruduğunu söyledi. Katliamın tanığı olduğunu söyleyen Feramiz Serkerov isimli Azerbaycan vatandaşı, şehitliği ziyarete Guba ilçesinin Hınalık köyünden geldiğini belirtti. Serkerov, vatanı için canlarını feda eden şehitlerin kabrini ziyaret etmeyi borç bildiğini aktardı. 

Şerefle atılmış adım

Bu arada, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, yaşanan katliamı asla unutmayacaklarını belirterek, “20 Ocak 1990 olayları Azerbaycan ulusu için facia olduğu kadar bağımsız devlet olma yolunda şerefle atılmış bir adımdır” açıklaması yaptı. Kars’ta da anma töreni düzenlendi. Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen programda konuşan Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, o katliamın acısını hala yüreklerinde hissettiklerini söyledi. Süleymanlı, “20 Ocak olaylarından 1.5 yıl sonra Azerbaycan bağımsızlığını ilan etti. Çünkü Azerbaycan milleti kendi gücünü ortaya koydu. Koskoca Sovyetler Birliği’ne karşı koydu ve bundan sonra Sovyetler Birliği’ne bağlı olan diğer komşu Cumhuriyetlerde de buna benzer olaylar başladı” diye konuştu. 20 Ocak 1990’da Bakü’de bağımsızlık mücadelesi için meydanları dolduran silahsız insanlara rastgele ateş açan ve üzerlerine tanklar süren Rus askerleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişiyi katletmiş, 700 kişiyi de yaralamıştı. Katliam sırasında 841 kişi ise tutuklanmıştı.

 

 

Nazim Elekberov, katliamda yaşananları unutturmamak için kendisi içindeyken, Rus tanklarının ezdiği otomobilini evinin damında saklıyor. (Fotoğraf: Resul Rehimov )

 

yeniçağ gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum