"ASIRLIK ÇINAR CELÂL BAYAR" KİTABI YAYINLANDI

Editörlüğünü Prof. Dr. Nurettin GÜLMEZ ve Doç. Dr. Nejdet BİLGİ'nin yaptığı "Asırlık Çınar Celal Bayar" kitabı 2 cilt olarak yayınlandı.

"ASIRLIK ÇINAR CELÂL BAYAR" KİTABI YAYINLANDI
30 Aralık 2022 - 17:42 - Güncelleme: 30 Aralık 2022 - 17:57
Editörlerin kaleminden "Asırlık Çınar Celal Bayar" kitabı hakkında verilen bilgiler:
EDİTÖRLERDEN


Celal Bayar; Milli Mücadele döneminin Galip Hocası olarak Manisa’da ve Aydın’da cephelerde koşturmuş, vatan millet yolunda isim ve kılık değiştirerek hizmet etmiş, birçok yerde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin kurulmasını organize etmiş, Akhisar Cephesi Milli Alay Kumandanlığını yapmıştır. Akhisarlıları ve Manisalıların isteği ile Son Osmanlı Mebuslar Meclisi’ne Saruhan’ı temsilen mebus seçilmiştir. Mebuslar Meclisi’nde Kuva-yı Milliye’nin ve Yunan zulmü altında inleyen Batı Anadolu insanının sesi olmuştur. Yunan zulmüne karşı en sert eleştirileri getirmiş, fiili işgal altındaki İstanbul’da korkmadan ve gözünü budaktan sakınmadan duruş göstermiş mebuslardan biri olmuştur. Milli sınırları çizen ve bu sınırlar üzerinde egemen ve tam bağımsız yaşamayı hedefleyen, Misak-ı Milli’yi ilan eden Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine Ankara’da açılması kararlaştırılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne katılmak için tekrar yollara düşmüştür. Bursa’ya ulaştığında Mustafa Kemal’den aldığı talimat üzerine Anzavur İsyanı’nın bastırılmasına kadar orada kalmıştır.

Sonra Ankara’ya gelmiş ve TBMM’ye Saruhan/Manisa mebusu olarak katılmıştır. İktisat Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye hizmet etmiştir.

O bir İttihatçıdır. O bir Türkçü’dür. O bir Kuva-yı Milliyeci’dir. O bir ekonomisttir. O bir banka kurucusudur. O bir demokrattır. O Türkiye’nin ilk sivil cumhurbaşkanıdır. O, Türk milletinin her şeyi başarabileceğine inananlardandır. O bir teşkilatçıdır. O bir görev adamıdır. Yeni Türkiye’nin ekonomi ve para politikalarından anlayan özgün bir karakteridir. O evlat acısı yaşatılmış bir babadır. O, 27 Mayıs Darbesi’nin üzerinden geçtiği, fakat ezemediği ve boynunu bükemediği bir siyaset adamıdır. O, Türkiye’nin cezaevine atılmış tek cumhurbaşkanıdır. Cezaevi sonrası daimi senatör olması yolundaki teklifleri elinin tersiyle iten, “millet tarafından seçilmediğim bir Meclis’te çalışmayı kabul etmem” diyerek onurlu bir duruş gösteren karakter adamıdır. Demokrat Partililerin siyasal haklarını geri alması için çabalayan mücadele adamıdır. O, ömrünün son demine kadar çalışmayı bırakmayan bir çalışma abidesidir. O, benim Üniversitemin adıdır. O, Atatürk’ün arkadaşıdır.

İşte bu kitap ile otuzuncu kuruluş yılını yaşayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne ad olan Celal Bayar ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapmak hedeflenmiştir. Bunun için, Türk Tarih Kurumu’nun da destekleriyle 21-23 Eylül 2022 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından, kuruluşunun 30. Yılı faaliyetleri kapsamında “Uluslararası Geçmişten Günümüze Manisa Sempozyumu-II” gerçekleştirilmiştir. Bu sempozyumda, Celal Bayar’la ilgili bildirilere de yer verilmiştir. Yazarlardan bu bildiri metinlerini kitap bölümü olarak hazırlamaları talep edilmiş ve elinizdeki bu kitap hazırlanmıştır. Kitapta, kronolojik bir sırayla Celal Bayar’ın hayatının her kademesine bir ışık tutulmaya çalışılmıştır. Böylece alanın uzmanlarından kurulan bir ekip ile iki ciltlik bir kitap ortaya çıkmıştır.

Birinci ciltte; biyografisi, Milli Mücadele yıllarındaki çalışmaları, milletvekili olarak yaptıkları, siyaset ve ekonomideki ilk adımları, başbakanlık günleri, başbakanlık sonrası köşesine çekilmesi ve suskunluk dönemi, demokrasiye geçiş için mücadelesi ve DP’nin muhalefet yıllarındaki Celal Bayar incelenmektedir.

İkinci ciltte; Celal Bayar’ın cumhurbaşkanlığı yılları, liderliği, siyasal kişiliği; Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel ile ilişkileri, dış politikaya etkileri, 27 Mayıs 1960 Darbesi ve Yassıada sürecinde yaşadıkları, cezaevi yılları, Adalet Partisi ve Demokratik Parti ile siyasi mücadelesi ve ömrünün son yılları konu edinilmiştir.
Bu çalışmaya katkı koyan yazarlarımızı, özverili çalışmalarından dolayı, unvan ve alfabetik soyadı sırasına göre, ayrıca anmak isteriz: Prof. Dr. Celal Metin, Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Prof. Dr. Hakkı Uyar, Prof. Dr. Nurettin Gülmez, Prof. Dr. Şayan Ulusan, Prof. Dr. Turan Gündüz, Doç. Dr. Beral Alacı, Doç. Dr. Fevzi Çakmak, Doç. Dr. Firdes Temizgüney, Doç. Dr. Gültekin K. Birlik, Doç. Dr. Melih Akdeniz, Doç. Dr. Nejdet Bilgi, Doç. Dr. Nilgün Nurhan Kara, Dr. Öğrt. Üyesi Abdullah Tok, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Betül Öztoprak, Dr. Öğr. Üyesi Faika Çelik, Dr. Öğr. Üyesi Günver Güneş, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Oğuz, Dr. Öğr. Üyesi Melis Yalçın, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Aşık, Öğr. Gör. Dr. Esra Çetin, Öğr. Gör. Şaban Çetin, Arş. Gör. Ezgi Güneş, Arş. Gör. Kahraman Süvari, Arş. Gör. Orkun Sürücüoğlu, Doktora Öğrencisi Enes Ayhan, Doktora Öğrencisi Enes Hançer, Doktora Öğrencisi Hatice Uslu Önbay, Doktora Öğrencisi Kübra Aslan, Doktora Öğrencisi Sevtap Selçuk, Bilim Uzmanı Bünyamin As, Bilim Uzmanı Merve Özilter, Bilim Uzmanı Nihal Gonca Sonyıldırım. Bu kitap, bu değerli kadronun eseridir. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Bu çalışmaya katkı yapan yazarlarımız, öncelikle akademik ilişkileri dolayısıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne mensupturlar. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmenlik yapan yazarlarımız da mevcuttur.
Her çalışmada olduğu gibi, bu çalışmada da bazı eksiklikler ve eleştirilecek yönler bulunabilir. Kitapta belirtilen görüşler yazarlarını bağlar. Bu kitap ile ilgili olarak, Celal Bayar hakkında tarihe not düşen bir çalışma olduğu söylenebilir.
Çalışmanın hazırlanmasında ve yayımlanmasında desteklerini esirgemeyen Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali’ye, Fen Edebiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı’ya, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ramazan Gökbunar’a, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Kazaz’a ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Ataç’a çok teşekkür ederiz. (ss.XII, XII, XIV)

Manisa,15 Aralık 2022
Editörler: Prof. Dr. Nurettin GÜLMEZ, Doç. Dr. Nejdet BİLGİ

Yayın bilgileri: "ASIRLIK ÇINAR CELÂL BAYAR" Cilt-1-2 (Editörler Prof. Dr. Nurettin GÜLMEZ-Doç. Dr. Nejdet BİLGİ), Berikan Yayınevi, Ankara, Aralık 2022.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum