Akademisyen Mohsun Nagisoylu'nun "Kitabi-Dada Korkut'un Kubbe Yazması" kitabı yayınlandı

Bakü, 13 Eylül, AZERTAÇ ANAS'tan Nesimi'nin adını taşıyan Dilbilim Enstitüsü Müdürü akademisyen Mohsun Nagisoylu'nun "Kitabi-Dada Korkut"un Gunabi el yazması monografisi "Bilim ve Eğitim" yayınevinde yayınlandı.

Akademisyen Mohsun Nagisoylu'nun "Kitabi-Dada Korkut'un Kubbe Yazması" kitabı yayınlandı
15 Eylül 2021 - 10:10 - Güncelleme: 15 Eylül 2021 - 18:03

Enstitü AZERTAC'a bu kitabın, 2019'un başlarında İran'da keşfedilen Kitabi-Dada Gorgud'un Gunbad el yazmasının ilk monografik çalışması olduğunu söyledi.

İki bölümden oluşan çalışmada yazar ilk olarak yeni keşfedilen "Kitabi-Dada Gorgud" elyazmasını metin araştırmasına dahil eder. Yazar, yeni yazmanın adı, yapısı, teması, fikir-içerik özellikleri, "Kitabi-Dada Korkut" un Dresden yazmasıyla rezonans noktaları, yazmanın metnindeki tekrarlar üzerinde durur ve tüm bunlara karşı tutumunu ifade eder. bu konular. Ortaçağ Türkçesi el yazmaları üzerinde uzun yıllar çalışmış bir metinbilimci-dilbilimci tarafından bu bölümde dile getirilen konular korku çalışması için büyük önem taşımaktadır.

Kitabın ikinci bölümü, yeni keşfedilen elyazmasının filolojik bir incelemesini içeriyor. Burada yazmanın karakteristik imla ve fonetik özellikleri ile ana sözlüksel özellikleri ortaya çıkar. Yazar, yazmanın sözlük özelliklerinden bahsederken, metinde geliştirilen Türkçe kökenli arkaik kelimelere odaklanır ve bunları tarihsel-karşılaştırmalı bir şekilde analiz eder.

Kitabın geleneksel olarak ikinci bölüm olarak kabul edilen bölümü, nüshanın tenkitli metnini ve sözlüğünü içermektedir. El yazmasının ilk tenkitli metni, Kitabi-Dada Korkut'un farklı isimler altında sunulan yeni metninin üç Türkçe ve bir Bakü baskısından yola çıkılarak derlendi.

Akademisyen Mohsun Nagisoylu'ya göre, sadece 31 sayfadan oluşan el yazması, 18. yüzyılın sonunda Tebriz'de hazırlandı. Hem el yazmasının paleografik özellikleri hem de dil özellikleri böyle bir sonuca yol açmaktadır. El yazması kitap, Oğuzların bilgini Dada Korkut'tan alıntılar ve destanın baş kahramanı Kazan Han hakkında bir şiirden oluşmaktadır. Kitabın sonunda nüshanın tıpkıbasımı bulunmaktadır.

Akademisyen Kamal Abdulla, "Kitabi-Dada Gorgud Kubbe El Yazması" kitabının bilimsel editörlüğünü, Gatiba Vagifgizi ise baş editörlüğünü yapmaktadır.

https://azertag.az/xeber/Akademik_Mohsun_Nagisoylunun_Kitabi_Dede_Qorqudun_Gunbed_elyazmasi_kitabi_nesr_olunub-1874675#.YUGcjLe-G7Q.twitter


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum