AFGANİSTAN'DA TÜRKLER AYAKLANDI: EMİR TİMUR İSYANI!

AFGANİSTAN'DA TÜRKLER AYAKLANDI: EMİR TİMUR İSYANI!
04 Şubat 2020 - 18:36

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Emir Timur’a hakaret etti. Cumhurbaşkanı Gani’nin bu açıklamasından sonra Afganistan Türkleri Gani’ye tepki gösterdi.

Ulusal tarih, kültür ve milli kimlik konulu bir programa konuk olan Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşraf Gani, gerçekleştirdiği konuşma sırasında Büyük Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Sahipkıran Emir Timur’a, Timurlenk diye hitap ettiği iddia edildi. Cumhurbaşkanı Gani tepkilere yol açan o konuşmasında, “Alaeddin Cihansuz Afganistan merkezli Gazne’nin sulaması sistemini ortadan kaldırdı. Cengiz Han, Afganistan’ın kuzey ve kuzeydoğu su sistemini yok etti. Sistan, Helmand ve Farah su sistemleri de Timurlenk tarafından yok edildi.” dedi. Eşref Gani’nin Timurlenk sözü sosyal medyaya da hızla yayıldı. Emir Timur’a hayranlık duyan halk, bu sözleri söyleyen Gani’yi kınadı.

CUMHURBAŞKANININ HAKARET İÇEREN SÖZLERİNDEN SONRA EYLEMLER BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Gani’nin sözleri, akademik camia, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler olmak üzere ülke içinden ve ülke dışından büyük tepki çekti. Afganistan Türkleri başta olmak üzere, Timur’a yapılan saygısızlık tüm Türk Dünyası ve Afganistan Türklerine büyük bir hakaret olarak görüldü. Afgaistan Türkleri, Gani’nin özür dilemesi gerektiğini dile getirerek eylemler gerçekleştirdi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI BİLE ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTEDİ

Yaşanan olaylar üzerine Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı basın ofisinden bir açıklama gerçekleştirildi. Basın ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanının sözünün Sahipkıran Emir Timur’a hakaret olduğu, Afganistan’ın siyasi açıdan hassas bir dönemde olduğu, pervasızca konuşmanın insanlar arasında bölünmelere neden olacağı söylenerek Cumhurbaşkanın özür dilemesi gerektiğin belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Afganistan’da yaşanan eylemlerin artması üzerine Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Eşref Gani, Afganistan’ın Cumhurbaşkanı olarak, ülkede yaşayan tüm kavimlerin,  kültürlerine, tarihlerine ve kimliklerine değer vermektedir. Onları eski kimliklerine, tarihlerine ve kültürlerine yeniden kavuşturmak ve onları yüceltmek için pek çok çaba harcamaktadır. Yukarıda bahsi geçen konferansta istenmeden Emir Timûr-i Guregânî, tarif edilmeyen bir lakapla anılmıştır. Bundan dolayı pek çok meşhur siyasetçilerin ve maruf hamilerin gönülleri incinmiştir. Cumhurbaşkanımız bu konuda çok üzüntülü olduğunu bildirmiştir.” diye bildirildi.

Acak Afganistan Türkleri, Eşref Gani’nin bu açıklamasının yeterli olmadığını ve kendisinin özür dilemesi gerektiğini belirttiler.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/afganistan-da-turkler-ayaklandi-emir-timur-isyani/154879/?fbclid=IwAR3Q6bD0PXZ9qAln1uUzC-FVqVyoAF43mjg24HVCjb89vox56DX4qR5Yxro

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum