AFGANİSTAN, ERMENİSTAN'IN DAĞLIK KARABAĞ'IN İŞGALİNE SON VERMESİNİ İSTEDİ

AFGANİSTAN, ERMENİSTAN'IN DAĞLIK KARABAĞ'IN İŞGALİNE SON VERMESİNİ İSTEDİ
06 Ekim 2020 - 10:18

Afganistan Milli Meclisi, Ermenistan’ın, Dağlık Karabağ işgaline derhal son vermesini istedi.

Afganistan Milli Meclisi Wolesi Jorga’da milletvekillerinin kararıyla bugünkü oturumda okunan bildiride, Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprakları olduğu, Ermenistan’ın işgalci güçlerinin bu topraklardan derhal ve koşulsuz geri çekilmesi istendi.

ERMENİSTAN’IN SİVİLLERE OLAN SALDIRILARI KINANDI

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklardaki sivillere yönelik saldırılarını kınadığı ifade edilen bildiride, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ulusal egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlarına saygı gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca bildiride, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Dağlık Karabağ konusundaki kararının derhal uygulanması gerektiği vurgulandı.

Afganistan Milli Meclisi’nde yayımlanan bildirinin tamamı şu şekilde:

Afganistan Milli Meclisi Wolesi Jirga, Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nün amaç ve ilkeleri doğrultusunda; uluslararası hukukun usul ve hükümleri ışığında ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti arasındaki dostluk ilişkileri temelinde, Ermenistan’ın Azerbaycan Cumhuriyeti’ne yönelik silahlı saldırısını kınamaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, uluslararası kabul görmüş sınırlara uygun olarak saygı gösterilmelidir.

Afganistan Ulusal Meclisi Wolesi Jirga, tüm dünyada savaşı reddetmek ile birlikte, Ermenistan ordusunun Hocalı kentinde işlediği soykırımı ve Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan askeri çatışmada Azerbaycanlı sivillere karşı işlenen insanlığa karşı suçları şiddetle kınamaktadır. Mağdurlara ve yakınlarına başsağlığı dileyerek, bu olayın faillerinin yargılanması için harekete geçilmesini istemektedir.

Afganistan Ulusal Meclisi Wolesi Jirga, 1993 tarihli dört BM Güvenlik Konseyi deklarasyonunun (822, 853, 874 ve 884) derhal uygulanmasını ve işgalci güçlerin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin işgal altındaki tüm topraklarından derhal ve koşulsuz olarak geri çekilmesini talep etmektedir.

Afganistan Milli Meclisi Wolesi Jirga, milli egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunması konusunda Azerbaycan Cumhuriyeti ile sağlam dayanışmasını ifade etmektedir.


Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum