ABD, Rusya'dan Karadeniz'deki kısıtlamaları kaldırmasını istedi

ABD, Rusya'dan Karadeniz'deki kısıtlamaları kaldırmasını istedi
30 Nisan 2021 - 13:54

ABD’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilciliği, Rusya’dan Kerç Boğazı’ndan geçen gemilere uyguladığı kısıtlama kararını iptal etmesini talep etti. Ayrıca Temsilcilik, Donbas’ta yaşanan gerilimi azaltmak için önlemler alınması gerektiğine işaret etti.

AGİT Daimi Konseyi, 29 Nisan 2021 tarihinde Viyana’da bir toplantı düzenledi. Oturumda Rusya’nın saldırgan eylemlerine dikkat çeken ABD Temsilcisi Courtney Austrian, “Biz Rusya’yı, Karadeniz’in bazı bölgelerinde belirli gemilerin engellenmesine yönelik eylemlerini iptal etmeye, Donbas’taki ateşkesi yeniden başlatmaya, Ukrayna’daki tüm istikrarsızlaştırıcı faaliyetlere son vermeye ve bölgedeki gerginliği azaltmak için gerekli adımları hemen atmaya davet ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Rusya Federasyonu, 15 Nisan 2021’de askeri tatbikat bahanesi ile Kerç Boğazı dahil olmak üzere Karadeniz’in bir kısmını 2021 Ekim ayına kadar kapatacağını açıklamıştı.

UKRAYNA TEPKİ GÖSTERDİ

Rusya’nın Karadeniz’de tatbikat bahanesi ile Kerç Boğazının bulunduğu bölgenin kapatılacağını açıklamasının ardından Ukrayna’dan yanıt geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz’de seyrüsefer (Gidiş-Geliş) düzenleme hakkına sahip olan Ukrayna’nın egemenlik haklarının ihlal edildiği belirtildi. Öte yandan Rusya’nın sınırlardaki askeri hareketliliğinin ardından Karadeniz’de de gerginliği artırmaya başladığına vurgu yapılan açıklamada, Rusya’nın bu sayede bölgeyi diğer ülkelerin savaş gemilerine de kapattığını savundu.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Anife Bilal
29 Nisan 2021, 20:59

​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum