Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesinde "GÖBEKLİTEPE" Konuşuldu

Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesinde "GÖBEKLİTEPE" Konuşuldu
28 Aralık 2019 - 11:32

GÖBEKLİTEPE


Türk Ocakları Şehzadeler Şubesinin 26 Aralık 2019 Perşembe akşamı yapılan “Ocakbaşı” sohbetinin konusu “Göbeklitepe” oldu.

MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi tarih bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Serap Özkan Kılıç, “Anadolu’nun ve İnsanlığın Tarihine Tutulan Işık: Göbeklitepe” adını verdiği sohbet konusunu sundu.

Dr. Öğr. Üyesi Serap Özkan Kılıç konuşmasına, 1960 yılında bazı bulguları fark edilen, 20 civarında tapınağın yer aldığı bu kutsal alanın ilk araştırma sonuçlarının 1980’li yıllarda yayımlandığını açıklayarak başladı. “Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük arkeoloji buluşu.” olarak değerlendirilen Göbeklitepe’nin tarihinin 12 bin yıl öncesine dayandığını, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girdiğini ve 1994 yılından itibaren düzenli kazı çalışmalarının başladığını söyledi.

Şanlıurfa yakınlarında, Kuzey Mezopotamya adı verilen bölgede bulunan çok önemli tapınak kalıntılarında insanlık tarihi hakkında çok önemli bulgulara rastlandığını, taşlarda oyma ve kabartma olmak üzere insan, özellikle hayvan figürleriyle karşılaşıldığını bununla beraber bazı soyut işaret sembollerin de görüldüğünü İfade eden Dr. Öğr. Üyesi Serap Özkan Kılıç, bazı bilim insanlarının Göbeklitepe’yi “İnsanlığın doğduğu yer.” olarak nitelendirdiklerini açıkladı.

Kılıç; tapınak alanının kare şeklinde (90.000 metrekare) olduğunu, yapıların birbirine benzeyen dairesel planlı olduğunu, her bölümde uzunlukları ve büyüklükleri farklı olmak üzere “T” şeklide taşlar bulunduğunu fakat tapınak çevresinde bir yerleşim merkezine henüz rastlanmadığını ifade ederek, kazı çalışmalarının Mardin Artuklu Üniversitesinin öncülüğünde sürdürüldüğünü söyledi.

Sohbet sonunda soruları cevaplandıran Dr. Öğr. Üyesi Serap Özkan Kılıç’a plâketini ve katılım belgesini MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Arzu Taşcan verdi.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakkabılar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, oturan insanlar, kalabalık ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabılar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, ayakkabılar ve iç mekan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum