Yeni seçilen Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da hazırlıklar hızla sürüyor

Yeni seçilen Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da hazırlıklar hızla sürüyor
17 Ekim 2021 - 09:13

Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiği 15 Eylül 2021’de ilan edilen Bursa’da hazırlıklar başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ocak ayında Türk dünyası ülkeleri kültür bakanlarının katılımıyla düzenlenecek toplantı akabinde faaliyetlerin gerçekleştirileceğini duyurdu.

Özbekistan’ın tarihi Hive şehrinde 15 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 38’inci Dönem Toplantısı’nda alınan karar ile 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hanlar bölgesi Bursa şehrinin ilan edilmesinin ardından Bursa’da hazırlıklar hızla başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ocak ayında Türk dünyası ülkeleri kültür bakanlarının katılımıyla düzenlenecek toplantıyla birlikte faaliyetlere başlanacağını bildirdi.  

2022 YILI, “SÜLEYMAN ÇELEBİ’Yİ ANMA YILI” OLARAK İLAN EDİLDİ

Türk Dünyası temasıyla hem nitelik hem nicelik açısından zengin etkinlikler planladıklarını dile getiren Aktaş, 2022 yılının Mevlit Yazarı ve Ulu Cami’nin ilk imam hatibi olan Süleyman Çelebi’nin 600’üncü vefat yıl dönümü olduğunu belirterek, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2022’nin “Süleyman Çelebi’yi anma yılı” ilan edildiğini, bu kapsamda da etkinlik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Türk dünyasının 2020 Kültür Başkenti Özbekistan’ın Hive şehrinde düzenlenen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 38’inci Dönem Toplantısında alınan kararla Bursa, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmişti. Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa’nın gelecek yıl için Türk dünyası kültür başkenti olmasını önererek şu ifadelerde bulunumuştu:

“2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Osmanlı devletine başkentlik yapmış, tarihi ve mimari dokusu ile büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle de ziyaret edenleri hayran bırakan Bursa’mızın adaylığını büyük bir memnuniyetle açıklamak istiyorum. Bursa şehrimizin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi için sizlerin de desteklerini bekliyor, Hive, Eskişehir ve Kastamonu gibi Bursa’mızın aynı özveri ile çalışarak Türk dünyası kültür başkentleri arasında yerini alacağına inanıyorum.”

TÜRK DÜNYASININ ÜÇ ÖNEMLİ İSMİ İÇİN ANMA YILI İLAN EDİLDİ

Katılımcılar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, Bursa’nın gelecek yıl için Türk dünyası kültür başkenti olması önerisini kabul ederek Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesini kararlaştırmıştı. Diğer yandan burada alınan kararlara göre, gelecek sene doğumunun 100’üncü yılı kutlanacak Kırgız sanatçı Toktobolot Abdumomunov ve Azerbaycanlı besteci Fikret Amirov ile 2022’de ölümünün 600’üncü yıl dönümü olan Türk mutasavvıf Süleyman Çelebi’yi anma yılı ilan edilmişti.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Mehmet Berk Yaltırık
16 Ekim 2021, 13:54

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum