ERŞAT SALİHİ, IRAK PROTESTOLARINI DEĞERLENDİRDİ: TÜRKİYE'NİN BURAYI HER AN İZLEMESİ GEREKİR

ERŞAT SALİHİ, IRAK PROTESTOLARINI DEĞERLENDİRDİ: TÜRKİYE'NİN BURAYI HER AN İZLEMESİ GEREKİR
04 Ekim 2019 - 22:28

Irak’ta hükumet karşıtı gösterilerin Kerkük’e sıçraması sonrasında, Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi konu ile ilgili Türk basınına önemli demeçler verdi.

Habertürk’e verdiği demeçte Erşat Salihi Irak’taki son durumu ele aldı. Erşat Salihi, Irak’ta yaşananların kronik bir sorundan kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:

“Açıkçası biz bu tür protesto gösterilerinin olacağını tahmin ediyorduk. Bunun nedeni ne mi? 2003 yılından bu yana Irak’ta, doğru dürüst bir sistem kurulamadı. Irak’ta ne olursa olsun hep belli bir taraf iktidara geliyor. Bu taraf kimlerden oluşuyor? Hükumeti Şiilerin önde gelen partileriyle Kürtlerin desteklediği partiler kuruyor. Bu ikiliye zayıf Sünni partiler destek veriyor. Ama ne mutlu ki Türkmenlerin yönetiminde olmadığı bir hükumet, yolsuzluk nedeniyle protesto ediliyor.”

“BÖYLE BİR ŞEY OLURSA BÖLGE GERÇEKTEN KARIŞIR…”

Erşat Salihi, Kerkük konusunda Kürt yönetiminin ve Barzani’nin aynı hataları yapmaması gerektiğini belirtti. Erşat Salihi Kerkük hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bunlar yaşanırken Kerkük ve Musul çevresinde anormal bir hareketliliğin de olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Barzani, Irak merkezi yönetiminin Kerkük’ten asker çekmesi durumunda bunu fırsat bilmemeli. Yine Barzani, IŞİD’ın hareketlenmesini bahane olarak öne sürüp adım atmaya kalkmamalı. Böyle bir şey olursa bölge gerçekten karışır.

Türkiye’nin burayı her an izlemesi gerekir. Mahmur ve Sincar’da bu süreçte terör örgütü PKK güçlenmemeli. Irak’ta Suriye gibi bir manzara olursa bu herkesi, tüm komşu ülkeleri, hatta Körfez ülkelerini gerçekten çok kötü etkiler. Doğru dürüst bir hükümet Irak’ı yönetmelidir. Cumartesi günü Irak Parlamentosu toplanıp yaşanan bu olayları görüşecek.”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı https://qha.com.tr/haberler/ersat-salihi-irak-protestolarini-degerlendirdi-turkiye-nin-burayi-her-an-izlemesi-gerekir/94291/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum