"Yeni Nesil Ortak Türklük Değerlerine Bağlı"

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ile Türk Konseyi’nin geçmişteki faaliyetleri, geldiği aşama ve gelecek vizyonu hakkında Kriter dergisinde yayımlanan yazı.

"Yeni Nesil Ortak Türklük Değerlerine Bağlı"
03 Kasım 2021 - 10:55

ÖYLEŞİ: PELİN MUSABAY BAKİ - FERHAT PİRİNÇÇİ

 

Kuruluşundan bugüne Türk Konseyi’nin gelişimini değerlendirdiğinizde, gelinen aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Önemli gördüğünüz başarıları ve yoğunlaşması gereken alanları nasıl tanımlarsınız?

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, kısa adıyla Türk Konseyi, 2009’da Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından kuruldu. 2019’da ailemize Özbekistan tam üye olarak katıldı. 2018’de ise Macaristan gözlemci üyemiz oldu. İstanbul’da 12 Kasım’da düzenlenecek Türk Konseyi 8. Zirvesi itibarıyla da Türkmenistan gözlemci üye olarak Konseye katılacak. Konsey olarak kısa sürede ekonomiden dış politikaya, turizmden ulaştırmaya, gençlik ve spordan sağlığa 20’den fazla alanda bakanlar ve teknik düzeylerde iş birliği süreçleri başlattık. Geçmişi 1990’lardaki Türk Devletleri Zirveleri sürecine dayanan bir örgüt olarak, kısa sürede kurumsallaşmamızı tamamladık ve genişleme sürecine geçtik. Tarihte Türkler arasında gönüllük esasına dayanarak kurulan ilk çatı iş birliği kuruluşu olması Türk Konseyi’nin başlıca başarısıdır. Bu başarının ardında İstanbul’da daimi bir Sekretaryasının bulunması, sonuç odaklı ve hızlı karar alan bir yapıya sahip olması yatmaktadır.

 

“TÜRK DÜNYASI 2040 VİZYON BELGESİ” İSTANBUL’DA KABUL EDİLECEK

 

Bununla birlikte bu tarihi İstanbul Zirvesinde “Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi” de kabul edilecek. Tüm bunlar kısa sürede çok yol aldığımızın göstergesidir. Bunlar arasına Türk Yatırım Fonunu da ilave etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde kuracağımız bu fon ile üye ülkelerimizin ekonomilerinin çeşitlenmesi, bölge içi ticaretin artması ve küçük-orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi konusunda çok mesafe kaydedeceğiz. Ticaretin artması demişken Türk Konseyi tarafından kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odasının da başarılı çalışmalarının olduğunu belirtmek istiyorum. Ulaştırma konusunda Kardeş Limanlar Süreci dahil pek çok mekanizmayla, üye ülkelerimiz arasında fiziki bağları güçlendiriyoruz. Daha kısa ve hesaplı transit geçiş seçeneği sunan Hazar geçişli Orta Koridorun güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca, uzun süredir Türk Konseyi gündeminde olan kotasız geçişlerin uygulanmasıyla ilgili girişimlerimizle birlikte bu konuda Türkiye-Kırgızistan arasında bir mutabakata varılmış olmasından oldukça memnunuz. Tabi, ilişkilerimiz sadece kurumlar arasında kalmamalı ve olumlu sonuçları tüm Türk devletleri vatandaşlarına dokunmalı. Bu doğrultuda, genç diplomatlar ortak eğitim programları dahil eğitim, medya, gençlik ve spor alanlarındaki faaliyetlerimiz de fevkalade yararlı oluyor. Nitekim, 22-24 Ekim’de Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Türk Konseyi Medya Forumu üye ve gözlemci ülkelerimizden 200’ü aşkın medya mensubunun katılımıyla çok verimli geçti. Tüm alanlardaki başarılı projelerimiz, Türk iş birliğinin gücü hakkında toplumlarımızın her katmanında farklılık oluşturuyor. Geleceğimizi oluşturan yeni nesil ortak Türklük değerlerine bağlı. Biz bu değerleri daha ileriye taşıyacak bir zihniyet yetiştirmeye gayret ediyoruz. Böylece 4,5 milyon kilometrekareye yayılmış 160 milyonu aşan bir nüfus ile 1,5 trilyon doları aşan toplam gayrı safi milli hasılaya sahip bir blok olarak emin adımlarla güçlü bir şekilde geleceğe ilerliyoruz. Bu doğrultuda tarihi İstanbul Zirvemize ev sahipliği yapacak Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a her daim destekleri için şükranlarımızı sunuyorum.

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev

Amreyev "Geleceğimizi oluşturan yeni nesilleri ortak Türklük değerlerine bağlı ve bu değerleri daha ileriye taşıyacak bir zihniyetle yetiştiriyoruz. Böylece 4,5 milyon kilometrekareye yayılmış 160 milyonu aşan bir nüfus ile 1,5 trilyon doları aşan toplam gayrı safi milli hasılaya sahip bir blok olarak emin adımlarla güçlü bir şekilde geleceğe ilerliyoruz."
Haberin devamı için:https://kriterdergi.com/soylesi/turk-konseyi-genel-sekreteri-bagdad-amreyev-yeni-nesil-ortak-turkluk-degerlerine-bagli

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum