Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

'O elmayı dalından niye kopardın' hesaplaşması

03 Haziran 2022 - 10:58

Sinemalarda 4’ü yerli 7 yeni film vizyonda. Beyazperdenin kışkırtıcı yönetmenlerinden Alex Garland ‘Adamlar’ filminde semavi dinlerin ortak anlatısı Adem ile Havva’nın yasak elma hikayesi üzerinden, erkeklerin kendi sorunları için kadınları suçlama eğilimini bilim kurgu ve gerilim ekseninde masaya yatırıyor. Ersin Korkut, Murat Akkoyunlu, İrfan Kangı’nın başrollerinde oynadığı ‘Şimdi Yandık’ komedisi yerli seyircinin yüzünü güldürmeye aday.

1990’lar kuşağının sevdiği çizgi roman ve film serisi ‘Yakari’ ise o eski güzel günleri bilmeyen çocuklar için beyazperdede.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün 4’ü yerli toplam 7 film vizyona giriyor. Bilim kurgudan komediye, animasyondan gerilime önemli yapımların yer aldığı film takviminde, sinema dünyasının kışkırtıcı yönetmenlerinden Alex Garland’ın ‘Ex Machina’ ve ‘Devs’ filmlerinin devam filmi niteliğindeki ‘Adamlar’ filmi öne çıkıyor. İrlandalı meşhur oyuncu Jessie Buckley’ın başrolde olduğu filmde, Rory Kinnear, Gayle Rankin ve Paapa Essiedu rol alıyor. Bilim kurgu unsurları taşıyan gerilimde, yaşadığı travmatik bir olayın etkisinden kurtulabilmek ve iç huzurunu sağlamak için İngiltere taşrasında ev kiralayan bir kadın olan Harper’ın başından geçen ürkütücü olayları izleyiciye aktarıyor. Filmde basit görünen bir temayı araştıran yönetmen, hem Hıristiyan hem de pagan imgeleriyle oynuyor. Semavi dinlerin ortak hikayesi Adem ile Havva’nın yasak elma hikayesi üzerinden yola çıkarak, erkeklerin kendi sorunları için kadınları suçlama eğilimini masaya yatırıyor.

32.jpg

YERLİ KOMEDİNİN USTALARI GÜLDÜRMEYE GELDİ

Yerli yapımlarda Ersin Korkut, Murat Akkoyunlu, İrfan Kangı, Orçun Kaptan ve Uğur Serhan’ın başrollerinde oynadığı ‘Şimdi Yandık’ filmi öne çıkıyor. Onur Aldoğan’ın yönettiği film aynı evde yaşayan üç adamın yaşadığı komik olayları konu ediniyor. İmam Tahsin’in yönettiği ‘Karanlık Madde’ de de Ahmet Yıldırım, Nihan Aşıcı, Orkun Olgar, Ahmet Pınar ve Dilek Serbest’in başrollerde. Film, bir grup maceracı arkadaşın Aladağlar’da buldukları karanlık bir maddenin gerilim dolu hikayesini işliyor. Yerli korkulardan ‘Semur 3: Kıyamet-i Cin’ eşini kaybettikten sonra psikolojisi bozulan Murat’ın yaşadıklarını, ‘Arınma Seansı-Tarot’ ise, baktırdığı tarot falını başkalarına anlatan genç bir kadının yaşadığı korkunç olayları konu ediniyor.

31.jpg

ÇOCUKLUĞUMUZUN SEVİMLİ KIZILDERİLİSİ

Animasyon tutkunlarının beğenisini kazanacak ‘Yakari’ filmi ise, Siu kabilesinden olan küçük Kızılderili Yakari’nin hikayesini anlatıyor. Aynı adlı meşhur çizgi roman serisinden uyarlanan, Türk izleyicilerin 1983 yapımı çizgi filmleriyle de hatırlayacağı filmde, Yakari’nin kabilesini bulmak üzere çıktığı yolculukta yaşadıklarını izleyiciye aktarılıyor. Uluslararası Çocuk Sineması Film Festivali’nde seyirci ödülü kazanan film, çocuklarıyla kaliteli bir yapım izlemek isteyenler için ideal bir seçim.

30.jpg

İRANLI USTA YÖNETMENİN OĞLUNDAN YOL HİKAYESİ

İran Yeni Dalga Sinemasının usta yönetmenlerinden Cafer Panahi’nin oğlu Panah Panahi’nin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği, 2021’de Cannes Film Festivali’nde yarışan, Londra Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü alan ‘Yola Devam’ filmi bugün Başka Sinema kapsamında vizyonda. 37 yaşındaki yönetmenin dört kişilik bir ailenin yol hikayesini anlattığı filmi, kısıtlayıcı bir toplumdan kaçma ve hikayeler anlatma isteğine güçlü bir övgü niteliğinde. Bir otomobilin klostrofobik (kapalı alan korkusu yaratan) alanında geçen dram türündeki filmde, enerjik bir çocuk (Rayan Sarlak) ile bacağı kırılan huysuz babasının (Hassan Madjooni) öyküsünü anlatıyor. Ön koltukta anne (Pantea Panahiha) ve sürücünün (Amin Simiar) yer aldığı otomobil, çölle kaplı ufka doğru yol alıyor. Filmde kimse nereye gittiklerinden bahsetmiyor, ancak konuşulmayan varış noktasının bilinmesi; endişeye, umutsuzluğa ve çok tuhaf davranışlara neden oluyor. Filmin atmosferinde 1970’lerin İran pop müziği de yer alıyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum