Yarıyıl tatilinde çocuklara kitap önerileri

2021-2022 eğitim öğretim döneminin ilk yarıyılı tamamlanırken, ikinci döneme geçmeden önce öğrencilerin, öğretmenlerin dinlenmesi, enerji toplaması için planlanan sömestir tatili başlıyor. Peki sömestir tatilinde yapılacak birçok etkinliğin yanı sıra hangi sürükleyici kitaplar okunabilir? İşte, çocukların bir solukta okuyacağı kitap önerileri...

Yarıyıl tatilinde çocuklara kitap önerileri
19 Ocak 2022 - 11:48 - Güncelleme: 19 Ocak 2022 - 11:53

Çocuklar için kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında en önemli etken, kitap okuma alışkanlığına sahip bir ailede, bu aktiviteye düzenli olarak şahit olmalarıdır. Gün boyu televizyon izlenen, bir kitaplık bulunmayan, kitaplar hakkında sohbet edilmeyen evlerde, çocukların da kitap okuması hayli zorlaşır. Bu nedenle ebeveynlerin öncelikle kendilerinin kitap okuma alışkanlığı kazanması, çocuklar için tavsiye edilen kitapları, öncelikle kendilerinin okumaları önerilir.

ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP ÖNERİLERİ

cocuk-kalbi.jpg

ÇOCUK KALBİ

Üçüncü sınıfa giden Enrico bir günlük tutmaya başlar. Bu sınıfta yeni bir öğretmeni, yeni arkadaşları vardır. Enrico kısa sürede sınıftaki her çocuğun farklı bir hikayesi olduğunu keşfeder. Bazılarının ailesi çok zengin, bazılarının ailesi ise çok fakirdir. Enrico defterine yazdıkça, okulda sadece dersleri değil hayatı da öğrenmeye başladığını fark edecektir.

sol-ayagim.jpg

SOL AYAĞIM

Chiristy Brown doğuştan beyin felciydi. Bu talihsiz küçük bebek İrlanda
edebiyatının devleri arasında yerini alacak bir yazarın muhteşem hayal gücüne ve duyarlı zekasına sahipti. Bu kitap, yazarı olan Christy Brown'ın kendi yaşam öyküsüdür. Brown; çocukluğunda okumayı, yazmayı, resim yapmayı ve nihayet daktilo kullanmayı öğrenmek için verdiği mücadeleyi ve bütün bunları sol ayağını kullanarak nasıl yaptığını anlatıyor. Christy Brown'ın benzer bir biçimde kaleme aldığı Down All The Days adlı eseri de çok satan kitaplar listesine girmeyi başardı.

nar-dustu-kar-ustune.jpg

NAR DÜŞTÜ KAR ÜSTÜNE

Çocuklar için bir şiir kitabı. Refik Durbaş şiirlerinde; çocuktan, çocukluğun temel haklarından, dertlerinden, sevgiden bahsederken güneşli geçen çocuklukları anlatıyor.
Şair, çocuk ruhuna hitap eden bu şiirlerle kah güldürürken kah düşündürüyor.

mutlu-prens.jpg

MUTLU PRENS

Oscar Wilde’ın 1888’de yayımlanan Mutlu Prens’teki masalları oğulları için yazdığı düşünülse de, yazar hedef kitlesini 'yediden yetmişe çocuk ruhlu insanlar, şaşırma ve sevinme gibi çocuksu yetilerini koruyanlar' olarak açıklar. Wilde bu masallarda bencilliği ve duyarsızlığı gözler önüne serer ve eleştirir. Onun ana masal kişileri bazen hatalarını anlayarak pişmanlık duyarlar ve özgecil davranışlar sergilerler. Kimi zaman da gözlerini kör eden kibirden bir türlü kurtulamazlar. Mutlu Prens her ne kadar çıraklık döneminin ürünü olsa da, Wilde’ın masal ve alegori alanındaki ustalığını ortaya koyar.

sercekus.jpg

SERÇEKUŞ

Serçekuş, çocuk gibi düşünen, etrafına çocuk gibi bakan bir serçenin avcı ile başlayan macerası. Serçekuş'un en belirgin özelliği, anlatımındaki şiirselliği olarak belirir. Her yaştan okurun zevkle okuyabileceği bir kitap. Bu yönüyle Serçekuş, çocuk edebiyatımızın klasikleri arasında önemli bir yere sahip.

dort-kardestiler.jpg

DÖRT KARDEŞTİLER

Dört Kardeştiler, anne babalarını art arda kaybeden dört kardeşin, kendi kendilerine ayakta durma çabalarını anlatan bir kitap. Renkli bir köy ortamında geçen romanda, sevgi ve özveriye dayalı kardeşliklerin, şaşırtıcı ve zaman zaman da duygu yüklü serüvenlerle kaleme alındı.

untitled-1.jpg

GÜMÜŞ PATENLER

Güzel bir aralık ayı sabahı, biri erkek, diğeri kız iki çocuk, Hollanda’nın suları donmuş kanallarından birinin kıyısına oturmuşlardı. Her ikisi de yoksul giyimli çocuklardı. Güneş henüz doğmamıştı. Onlar ise kendilerince çok önemli olan bir şeyle uğraşıyorlardı. Bu saatler Hollandalılardan çoğunun uyumakta olduğu bir saatti. Arada bir, çevik hareketli köylü bir kadın, başının üstündeki bir sepeti dengede tutarak, donmuş kanalın yüzeyinde hızlıca kayıp geçiyordu. İri yapılı bir genç, patenleriyle kayarak, iş yerine doğru gidiyordu. Hızlı hızlı kayıp giden bu insanlar bazen kısa bir süre durup, birbirleriyle de konuşmayı unutmuyorlardı.

ayilar-kitap-okumaz.jpg

AYILAR KİTAP OKUMAZ

George balık avlamak ve aynı hikayeleri tekrar tekrar anlatmak gibi o bildik ayı eğlencelerinden çok fena sıkılmıştı. Hayatın bunlardan ibaret olmaması gerektiğini düşünüyordu. Bir gün boş boş dolaşırken bir ağacın altında bir kitap buldu, kitabın içinde aynı kendisine benzeyen bir ayı vardı. O an kitabı okuyabilmeyi her şeyden çok istedi. Keşke ona kitap okumayı öğretecek birisini bulabilseydi.

Sonra, Clementine ile tanıştı, okumayı çok seven bu küçük kız George’un hayatını sonsuza kadar değiştirdi…

balik-corbasi.jpg

BALIK ÇORBASI

Düşünen Adam ve Yazan Kadın, balık çorbası tenceresinin başında buluşan iki sıkı dost…

Adam; masasında ya da bahçesinde oturup düşünmekten hoşlanıyor, düzenli olmayı tercih ediyor, ineğiyle yaşıyor ve pudinge bayılıyor.

Kadın; kitap yazıp onları ciltlemekten keyif alıyor, evinin dağınık olmasını tercih ediyor, uçan fareleri ve kedileri ile yaşıyor, balık çorbasına hayır diyemiyor.

Sık sık bir araya gelip balık çorbası içerken uçan düşüncelere kaşık sallıyorlar. Bir gün düşünceler havada kanat çırparken bir düşünce akıllarına konuveriyor. Acaba bu düşüncenin ardından ortaya çıkan iki ilginç çocuğun sırrı ne? Bu gizem nasıl çözülecek?

kucuk-kara-balik.jpg

KÜÇÜK KARA BALIK

Kışın en uzun gecesinde, denizin derinliklerinde yaşlı bir balık, yaklaşık on iki bin yavru balığı etrafında toplayıp onlara unutamayacakları bir masal anlatır. Bu, başka yerlerde neler olduğunu bilmek isteyen Küçük Kara Balık’ın hikayesi.
Kaynak:https://www.karar.com/hayat-haberleri/yariyil-tatilinde-cocuklarin-keyifle-okuyacagi-kitap-onerileri-1647910


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum