Ünlü Kırım Tatar dilbilimci Şevket Asanov vefat etti

Ünlü Kırım Tatar dilbilimci Şevket Asanov vefat etti
08 Şubat 2021 - 10:45

Kırım Tatar halkının milli hareketi destekçisi, ünlü dilbilimci ve folklorcu; çalışmalarıyla, ömrünü Kırım Tatar halkının atasözlerinin unutulmamasına adayan Şevket Asanov koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Kırım Tatar halkının milli hareketi destekçisi, ünlü dilbilimci ve folklorcu, bütün ömrünü Kırım Tatar halkının atasözlerini, bilmecelerini derlemeye adayan, Şevket Asanov bugün koronavirüs nedeniyle vefat etti. Asanov uzun yıllar “Yeni Dünya” (1957-1991 ss- “Lenin bayrağı”) gazetesinde çalıştı. Asanov, 1944 Sürgününden sonra 1988 senesinde Kıyiv’de de 5 bin nushada basılan birinci Kırım Tatarca Sözlüğün (Qırımtatarca-Rusça Luğat) ve Kırım’da neşredilen sözlüğün müelliflerindendi.

Şevket Asanov

ÖMRÜNÜN SON GÜNLERİNDE DE AYNI AMAÇ İÇİN ÇALIŞTI

Ömürünün son günlerinde Kırım Tatar atasözleri ve deyimleri kitabını oluşturan ve 6 bin atasözünden ibaret 3’üncü neşiri üzerinde çalışıyordu.

Şevket Asanov 1940 senesinde Akyar civarında Mamaşay köyünde dünyaya geldi. Babası Aledin Asan ise savaşta şehit oldu ve adı Mamaşaydaki abideye yazıldı. Atasözleri derleme çalışmalarıyla Kırım Tatarcanın yaşatılmasına önemli katkılar yaptı.


QHA Crimean News

Ayyıldız Huri Kaptan
07 Şubat 2021, 17:33

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum