Ukrayna'da sanat savaşı engeller mi?

Yazarımız Saliha Sultan'ın Karar gazetesindeki yazısı: "Ukraynalılar bombalardan sanata sığınacak"

Ukrayna'da sanat savaşı engeller mi?
26 Şubat 2022 - 10:58 - Güncelleme: 26 Şubat 2022 - 11:15

Ukraynalılar bombalardan sanata sığınacak
SALİHA SULTAN

Müzenin yağma ihtimaline karşı güvenliğini dikenli telle sağlamaya çalıştığını belirten Odesa Güzel Sanatlar Müzesi Müdürü Aleksandra Kovalchuk , çalışanlarıyla birlikte müzedeki sanat eserlerini ise müzenin ‘bodrum katında sakladığını’ söyledi. Lviv şehri belediyesi ise şehirdeki Basament Museum’u (Bodrum Müzesi) acil durumda bomba sığınağı olarak kullanma kararı aldı.

Lviv şehir yetkilileri, bodrum müzesini acil durum bomba sığınağı olarak kullanma izni için müzelerin sahibi Saint Peter ve Paul Garrison kiliseleri ile görüştü. Bodrum müzelerinin labirent sınırlarına 400 kişinin sığabileceği belirtiliyor. Lviv şehrinde tarihi yapıların altında irili ufaklı birçok bodrum müzesi bulunuyor.

Öte yandan Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tehdit eden Rusya’yı şiddetle kınayarak, müzelerdeki kültürel mirasa yönelik endişe duyduğunu açıkladı. ICOM, Rusya’ya 1954 tarihli Lahey Kültürel Varlıkların Silahlı Çatışma Halinde Korunmasına İlişkin Sözleşmeye Taraf Devletler ve Birinci Protokolü’nün yasal yükümlülüklerine uymasını istedi. İlk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/ukraynalilar-bombalardan-sanata-siginacak-1653467

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum