FLAŞ HABER

Türkiye'nin kültür hafızasıydı

Tuna’dan Dicle’ye, Nil’den İbre’ye Türk kültürünün izlerini arayan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun 62 yaşında aramızdan ayrıldı. Dursun’u Evliya Çelebi’ye benzeten tarihçi yazar Erhan Afyoncu, “Türkiye’nin kültür hafızasıydı. Biz tarihçiliği sahada gezip görmeyle birleştirmeyi Hoca’yla öğrendik” diyor.

Türkiye'nin kültür hafızasıydı
26 Ağustos 2019 - 14:31

Türk tarih profesörü, bürokrat ve kültür adamı Ahmet Haluk Dursun, 19 Ağustos’ta geçiridği trafik kazasında hayatını kaybetti. Kültür Bakan Yardımcısı görevine devam eden Dursun, Malazgirt Zaferi etkinliği için Van’da bulunuyordu. “Nil’den Tuna’ya”, “İstanbul’da Yaşama Sanatı”, “İncir Çekirdeği” kitaplarının yazarı olan Dursun’un cenazesinde siyasetçilerin yanı sıra akademi ve kültür sanat dünyasından birçok isim yer aldı. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi yazar Erhan Afyoncu, Dursun’un gezgin yönüne değinerek şunları söylüyor: “Türkiye’nin kültür hafızasıydı. Devlet aşığı, kültür aşığı, İstanbul aşığı bir hocamızdı. Türklerin gezmeyi çok sevmemesinin tersine Evliya Çelebi gibi seyahati çok severdi. Bu seyahatlerinde Kaşgar’dan Prizren’e kadar Türk kültürünün izlerini arayan bir insandı. Hepimize de bunu gösterdi. Yani biz tarihçiliği sahada gezip görmeyle birleştirmeyi Hoca’yla öğrendik. Çok istifade ettim, birçok yeri onun sayesinde gördüm. Ömrü boyunca inandığı değerler uğruna mücadele etti. En son Ahlat’ta da hiç durup yorulmadan kendi zengin kültürünü bugünlere taşımak için mücadele ederken vefat etti. Mekanı cennet olsun.”

Afyoncu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bütün Osmanlı coğrafyasını gezerken bize şöyle dedi: ‘Rumeli’yle falan uğraşmamız güzel ama Türkiye’nin şu an Türkiye’nin asıl meselesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu. Bizim, Anadolu birliğini gerçekleştirmemiz lazım.’ Devleti düşünen bürokrat ve akademisyenleri ön plana çıkartıp bizim bu birliği sağlamamız lazım diyerek Pervari’den Ahlat’a kadar her yeri geziyordu. Biz kendi içimizde bu birliği sağlarsak emperyalizmin bizi ufak ufak bölüp ortadan kaldırmanın kolay olmadığını anlamadığımız takdirde çocuklarımızın geleceği yok.”

Kaynak: https://www.yenisafak.com/hayat/turkiyenin-kultur-hafizasiydi-3503179

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları
00:50