TÜRKİYE'DE ATLI OKÇULUKTA BİR İLK: KAPALI MANEJ BAŞKENT KUPASI

TÜRKİYE'DE ATLI OKÇULUKTA BİR İLK: KAPALI MANEJ BAŞKENT KUPASI
16 Şubat 2020 - 23:52

Başkent Ankara, Geleneksel Spor dalları arasında yer alan Atlı Okçuluk için önemli bir ilke imza atan müsabakaya ev sahipliği yaptı. Türkiye’de ilk defa kapalı manej alanında müsabaka düzenlendi. Bu müsabakanın kapalı manejde düzenlenmesini milli sporcu İbrahim Alperen Alkan ile konuştuk.

Ankara Atlı Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin sporcusu İbrahim Alperen Alkan, 16 Şubat 2020 tarihinde Ankara Atlı Spor Kulübü içindeki Kapalı manejde 10.00-19.00 saatleri arasında ilk kez yapılan “Atlı Okçuluk Kapalı Manej Yarışması Başkent Kupası”na dair bilgileri QHA ile paylaştı.

Bilindiği gibi toplam 23 yarışmacının katıldığı turnuvanın galibi 68 puanla Kırım Tatarı Alperen Alkan oldu. Turnuvada ikinciliği genç atlı okçu Yiğit Kerem Kekeç, üçüncülüğü ise Ali Fuat Kurtuluş Kılıç kazandı. Röportaj, Alkan’ın müsabakadaki galibiyetinden önce yapıldı.

QHA: Bu organizasyonun ilk olduğunu biliyoruz, öneminden ve neden daha önce yapılmadığından bahsedebilir miyiz?

Alperen Alkan: Türkiye’deki atlı okçuluğun yaklaşık 20 yıllık mazisi var. Fakat bizim hep düz parkurumuz, tarihi parkurumuz, oradan çıkartılan hedefler üzerine yapılan bir yarışma usulüydü. Kabak ve tabla diye. Bu genelde yurt dışında yapılan kapalı manej etkinliği. Bizim bunu ilk defa yapıyor olmamızın asıl nedeni, Türkiye’deki atlı spor kulüplerinin atlı okçuluğu henüz benimseyememeleri, bundan kaynaklı olarak bunu şimdiye kadar yapamadık ama çok şükür ki bugün Ankara İl Gençlik Spor Müdürlüğü ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Müdürlüğünün sayesinde oldu. Buraya (maneje) izin verdiler tuttuk, ilk defa böyle bir organizasyonu yaptık. Gelecek için de şundan dolayı çok önemli; bizim sezonumuz nisan ayında başlar ve kasım ayında biter. Eğer böyle etkinlikler yapabilirsek bu geleceğe yönelik tüm yıla yayılmış müsabakalar anlamına gelir.

QHA: Kapalı Manej müsabakası kimlerin girişimiyle gerçekleşti?

Alperen Alkan: Burada Ankara’daki bütün kulüpler bir araya gelip de bu etkinlik için Gençlik ve Spor Bakanlığıyla, İl Müdürlüğüyle ve federasyonla birlikte hareket ettiler. Onun için bu etkinliğin burada olması aslında Ankara’daki tüm atlı okçuluk kulüplerinin sayesinde oldu.

QHA: Organizasyonun devamı hedefleniyor mu?

Alperen Alkan: Tekrarlanır mı bilmiyorum ama umuyorum. Çünkü etkinlik çok güzel gidiyor, tepkiler de çok güzel ama bizim sezonumuz nisan-mayıs aylarında başlar, ondan sonra da neredeyse her hafta müsabaka olarak devam eder.

QHA: Türkiye’de kapalı manej müsabakaları olmadığı için yurt dışında katıldığınız müsabakalar oldu mu?

Yurt dışında buna benzer katıldığım müsabakalar vardı. Oralarda da dereceler elde etmiştim. Burada ilk defa yapılan bir şey. Nasip olur da derece alırsam mutlu olurum elbette.

KILIÇ: ATLI OKÇULUK İÇİN BİR MİLAT

Organizasyonun gerçekleşmesinde önemli katkıları olan Ankara’da Performans Spor Kulübünün hem başkanı hem sporcusu olan Kurtuluş Kılıç da atlı okçuluğa ve organizasyona dair birtakım bilgiler paylaştı.

Kılıç, “Bizim hep söylediğimiz birşey var, atlı okçuluğun artık farklı bir yere gelmesi farklı bir boyuta evrilmesi gerekiyor. Alperen, gerçekten çok başarılı bir sporcu, yurdışında da sayısız başarıları var. Burada hem saha hem organizasyonla önlerinin açılması için şart. O yüzden bu tür yerler atlı okçuluk için bir milattır diye düşünüyorum.Bundan sonrasında da önü daha açık olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Bir sonraki organizasyonun tarihinin bilinip bilinmediği sorusu üzerine, “Size konuya ilişkin bir ipucu vereyim. Yine bir Açık Manej Turnuvası düşünüyoruz sıcağı sıcağına, ardı ardına ama mesela bu sefer hedeflerin arası daha açık olabilir. Bu fikirler devrede. Girişimleri de devam ediyor.Olur mu olmaz mı kesin değil ama burası olduysa orası da olur. Son olarak ben Alperen’i tekrar tebrik ediyorum. Bir atlı okçu olarak söylüyorum varlığıyla çok iyi bir sporcu, örnek bir sporcu. Her zaman en iyi yerlere gelir; hem o, hem sporumuz, hem bizler.” cevabını verdi.

Alperen Alkan da son olarak, “Kırım Haber Ajansıyla bunları daha önceden de konuştuğumuz gibi bunların Kırım’da, Kırım Tatarlarıyla Kırım Tatar gençlerini de kapsayacak şekilde yapmak istediğimizi dile getiriyoruz. Bununla ilgili Kırım derneğimizin ve genel merkezimizin meclisle beraber birkaç girişimi oldu. İnşallah yakın bir zamanda Ukrayna’da da bu faaliyetlere devam edeceğiz.Kırım Tatar gençlerinin daha aktif olması için çalışmalar yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Ayyıldız Huri KAPTAN/QHA Ankara

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/turkiye-de-atli-okculukta-bir-ilk-kapali-manej-baskent-kupasi/160037/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum