Türkiye'ye rağmen PYD, Cenevre'de...

Davutoğlu’nun “PYD, Suriye barış görüşmelerine katılamaz” açıklamasına rağmen, Salih Müslim 28 Ocak’taki toplantıya çağrıldı

Türkiye'ye rağmen PYD, Cenevre'de...
24 Ocak 2016 - 09:25

PYD masaya oturacak

Önceki gün AKP, CHP ve HDP’li vekillerle İstanbul’da bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Biden, PKK’nın terör örgütü olduğunu, silah bırakıp şiddete son vermesi gerektiğini ancak PYD’yi PKK’dan ayrı tutmak gerektiğini söylemişti. 

 

Türkiye’ye rağmen PYD, Cenevre’de...

Kaynaklar, PYD’nin daveti üzerine Ankara’nın engelleme girişimlerinin arttığını bunu kırmak için PYD’nin de istişarelerde bulunmaya başladığını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “PYD Suriye barış görüşmelerine katılamaz” açıklamasına karşın, BM Suriye Özel Temsilcisi’nin yetkilendirdiği bir görevli, terör örgütü PKK’nın Suriye uz antısı PYD’nin eş Başkanı Salih Müslim’i Cenevre görüşmesine davet etti. Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlatılması için tarafları İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirecek görüşmelere, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen Müslim de çağrıldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın yetkilendirdiği bir görevli ile Müslim, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Sözcü, yapılan görüşmede Salih Müslim’e daveti iletti. Kaynaklar, PYD’nin davet edilmesi üzerine Ankara&nın PYD’nin katılmaması yönündeki girişimlerinin arttığını, bu nedenle her an bir değişiklik yaşanabileceğini bildirdi. Bir kaynak, Türkiye’nin engelleme çabalarına karşılık PYD’nin de girişimlerde bulunduğunu aktardı. Yarın yapılması beklenen ancak hangi grupların davet edileceği konusunda uzlaşmaya varılamaması nedeniyle Cenevre görüşmesi 28 Ocak’a ertelendi.

Davet edilenler

Müslim’in yanı sıra, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Üyesi Fuad Eliko, Hekim Beştar, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanları Heysem Menna ile İlham Ahmed de Cenevre görüşmelerine katılmak üzere davet edildi. İsviçre’nin Davos kentinde, Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Davutoğlu, Rusya da dahil bazı çevrelerin, Suriye yönetimiyle barış görüşmelerine katılacak muhalefete PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de katarak süreci baltalamaya çalıştıklarını ileri sürmüştü. Davutoğlu, İngiliz medyasının temsilcileriyle yaptığı görüşmede ise “PYD barış görüşmelerine katılamaz, çünkü Esad rejiminin suç ortağı” demişti. BM Güvenlik Konseyi 18 Aralık 2015 tarihindeki toplantıda ateşkes sağlanması, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum