Türkçü Turancı Sosyalist: Sultan Galiyev! - Durmuş Ali Özyiğit

Türkçü Turancı Sosyalist: Sultan Galiyev! - Durmuş Ali Özyiğit
22 Kasım 2020 - 17:36

Değerli okuyucularım bugün fikir analiz yazısı kaleme almayı tercih ettim. Bugünkü yazımda Türkçü Turancı Mir Sait Sultan Galiyev'in fikirlerini yazmak istedim.

***

Karl Marks sol devrimin ancak Batı proletaryasında olacağını savundu. Gerekçe olarak da Marks, Batı'nın Sanayi Devrimini tamamlamasını gösterdi.

Türkçü Turancı Sosyalist Sultan Galiyev ise tam tersi Batı'da Sosyalist partinin bile iktidara gelse proleterya iktidarını kuracağı görüşüne karşı çıktı. Çünkü Galiyev'e göre Batı, Doğu'yu sömürdüğü için Batı'daki işçi sınıfının da Sol ahlakının çöktüğünü savundu.

Galiyev'e göre, devrim ancak Doğu toplumlarında gerçek manada olur. Çünkü ezilenler Türk ve Müslüman toplumlarıdır.

Galiyev'e göre ezilen ulusların proletarya ülkesini sadece Türkler kurabilir.

***

Devrim sözü aslında öz Türkçe bir kelimedir. Sağcıların sürekli inkılap kelimesini kullanma istemeleri Arapça kökenli oluşu ve din eksenlidir. Hâlbuki İslam demek eşittir Arap veya Arapça değildir. İslam evrensel bir dindir.

Devrim sözcüğü bildiğimiz devirmekten gelir.

***

Herkes devrimi illa Rusçu, Çinci devrim gibi algılıyor. Halbuki Atatürk'ün yaptığı da devrimdir İttihat Terakki'nin getirdiği Meşrutiyet rejimi de devrimdir.

Atatürk saltanatı devirdi, İttihat Terakki ise padişahın birçok yetkisini devirdi.

***

Türk devrimi elbette sol veya Sosyalist karakter taşımıyordu.

Lakin Türk devriminin Sultan Galiyev'nin bazı fikirlerinden esinlendiği de görünen bir gerçektir. Örneğin Atatürk'ün Halkçılık ve Devletçilik ilkeleridir.

***

Türkiye'deki 80 öncesi sol Sosyalist hareketlerin çoğu Rus ve Çin gibi dış kaynaklı olduğu için hep devrim kelimesi Türk insanında antipati ile karşılanmıştır.

Halbuki sol Sosyalist hareketler Sultan Galiyev gibi Milliyetçi Türkçü Turancı birisini örnek alsalardı Türk Solu bugün farklı konumda olurdu.

***

Ben Sosyalist birisi değilim. Çünkü Sosyalist rejimin demokrasiden uzak olduğuna inanıyorum. Parlamenter demokratik rejime inanan birisiyim. Ve tabii ki de Türk Milliyetçisiyim.

Lakin Milliyetçiliğin sağ Kapitalist veya Liberalist olduğuna da inanmıyorum. Atilla İlhan gibi Milliyetçiliğin özünde sol fikri barındırdığına inanıyorum.

Sol fikir illa Sosyalist veya Komünist olacak diye bir kaidesi olmaz. Sol bana göre Kapitalizme karşı olmaktır, topluma eşit olarak sermayenin dağıtılmasıdır. Halkın çıkarlarını holdinglerin ve özel şirketlerin çıkarlarının kat ve kat üstünde tutmaktır.

***

Sultan Galiyev'in fikirlerine inanmak illa Sosyalist olacağınız anlamına gelmez. Sultan Galiyev'in tüm fikirlerini benimsemekle birlikte Sosyalizmin demokrasi ile bağdaşmadığına inandığım için Parlamenter rejimi destekliyorum.

Lakin bu da demek değildir ki sağcı ve liberal kapitalist kafayı destekleyeyim. Tam tersi demokratik Parlamenter rejimde de sol fikirlerin hayata geçeceğine inanıyorum.

Örneğin; TEKEL, Türk Telekom, gibi birçok büyük işletmelerin hatta ilerisinde bankaların hastanelerin okulların tamamıyla devletleşmesini daha doğrusu millîleşmesini savunuyorum.

Değerli okuyucularım ileride fikir analiz yazılarıma devam edeceğim. Ve Sultan Galiyev'i yazmaya hatta ilerleyen yazı dizilerimde de ülkücülükteki Galiyevizm'i Türkeş'in Dokuz Işık doktrinine dayandırarak kaleme alacağım.

Kaynak: Türkçü Turancı Sosyalist: Sultan Galiyev! - Durmuş Ali Özyiğit

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum