Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesinde "Yusuf Akçura ve Türk Milliyetçiliği" Konuşuldu

Türk Ocakları Manisa Şehzadeler Şubesinde "Yusuf Akçura ve Türk Milliyetçiliği" Konuşuldu
06 Aralık 2019 - 23:26

YUSUF AKÇURA VE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ

Türk Ocakları Şehzadeler Şubesinin 5 Aralık 2019 Perşembe günkü “Ocakbaşı” sohbetinde ele aldığı konu; “Yusuf Akçura ve Türk Milliyetçiliği”, konuğu ise MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Çiftcioğlu oldu.

Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Çiftcioğlu konuşmasına, Türk Derneği ve Türk Ocağı kurucularından, Türk Yurdu dergisi editörlüğü ve başyazarlığı yapmış, Türkçülük akımının önde gelen düşünür ve tarihçilerinden Yusuf Akçura’nın hayatı hakkında bilgiler vererek başladı.

1876 yılında Kazan’da dünyaya gelen Yusuf Akçura’nın çocukluğu, gençliği ve eğitim dönemlerini anlatarak, gençlik yaşlarından itibaren, özellikle öğrencilik döneminde fikri olgunluk ve mücadele azmi kazandığını belirtti. Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için fikirler ürettiğini, bu mücadeleler esnasında sürgüne gönderildiğini, Osmanlı Türkleri ile Osmanlı Devleti dışındaki Türklerin yalnız dil ve tarih alanındaki ortak geçmişlerine dayanarak bir birlik yaratamayacaklarını savunduğunu açıkladı.

Çiftçioğlu; Yusuf Akçura’nın 1904'te Türk Gazetesi’nde çıkan "Üç Tarz¬-ı Siyaset" başlıklı dizi makalesinin özel önem taşıdığını, Akçura’nın bu makalede imparatorluğun önündeki seçenekleri belirterek en uygununun “Türk Milliyetçiliği” olduğunu savunarak, bunu kurtuluş yolu olarak gördüğünün ifade etti. İstiklâl Savaşı’nda ve öncesinde farklı cephelerde verdiğimiz savaşlarda görev yaptığını, “Millî İktisat” üzerine önemli düşünceleri ve çalışmaları bulunduğunu, TTK’nin kurulma çalışmalarını yaptığını ve bu kurumun ilk başkanlarından olduğunu, hayatını “Türk Milliyetçiliği”ne adadığını, 1935 yılında İstanbul’da vefat ettiğini söyledi.

Sohbet sonunda Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Çiftcioğlu’na plâketini ve katılım belgesini, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı il başkan yardımcısı Hamdi Aydın verdi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 23 kişi, oturan insanlar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, ayakkabılar ve iç mekan
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, takım elbise ve iç mekan
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum