Türk Konseyi, Sağlık Bilim Kurulunun İlk Video Konferans Toplantısını düzenledi

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nun İlk Video-Konferans Toplantısı, 8 Haziran 2020 tarihinde düzenlenmiş olan Türk Konseyi Sağlık Koordinasyon Komitesi Toplantısında alınan kararların takibi ve uygulanması amacıyla 8 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

Türk Konseyi, Sağlık Bilim Kurulunun İlk Video Konferans Toplantısını düzenledi
09 Temmuz 2020 - 20:32 - Güncelleme: 09 Temmuz 2020 - 23:10
Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nun İlk Video-Konferans Toplantısı, 8 Haziran 2020 tarihinde düzenlenmiş olan Türk Konseyi Sağlık Koordinasyon Komitesi Toplantısında alınan kararların takibi ve uygulanması amacıyla 8 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in moderasyonunu üstlendiği toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı Profesör Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Bakyt Dzhangaziev, Azerbaycan Uluslararası İlişkiler ve Kamu İletişim Başkanı Dr. Samir Abdullayev, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Ulusal Kamu Sağlığı Merkezi Başkanı Damir Kobzhasarov, Özbekistan Taşkent Bilimsel Araştırmalar Viroloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ibrahim Mamatkulov ile Macaristan Ulusal Sağlık Merkezi Birim Başkanı Dr. Ágnes Galgóczi katıldı.
Toplantıda Genel Sekreter Amreyev, katılımcılara Sekretarya tarafından COVID-19 ile mücadelede yürütülen en son çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi verdi. Sağlık Bilim Kurulu bünyesinde mikrobiyoloji, viroloji ve benzeri alanlarda çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesinin öneminin altını çizen Genel Sekreter, epidemiyolojik çalışmalar ve bilimsel araştırmalar yapılması, ortak veri tabanları oluşturulmasının yanı sıra Üye Devletler arasında deneyim paylaşımının önemini vurguladı.
Taraflar toplantıda, önleme ve tedavi için yeni yöntemler geliştirmede ortak işbirliği fırsatlarını ele aldılar.  Üye ve Gözlemci Devletlerdeki en son gelişmeleri ve istatistikleri paylaşan taraflar, COVID-19 ile mücadelede Üye Devletler arasında koordinasyon ve işbirliğinin öneminin altını çizdiler.
Prof. Meşe, pandemiye karşı mücadelede Türkiye Cumhuriyeti tarafından uygulanan tedavi protokolleri, kullanılan ilaçlar ve alınan önlemler hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Bakan Yardımcısı Meşe, Türkiye'nin Özbekistan ve Azerbaycan'a hâlihazırda tıbbi yardım sağladığını, Kazakistan ve Kırgızistan'a da kısa sürede yardımların ulaştırılacağını belirtti.
COVID-19'un yayılmasını önlemek ve hastalığı tedavi etmek için yeni yöntemler, ilaçlar ve aşı geliştirmenin önemini vurgulayan taraflar; aşı geliştirilmesi için devam etmekte olan çalışmalara ilişkin bilgi paylaştılar. Katılımcılar aşının geliştirilmesi için daha fazla işbirliği yapmaya ve bilimsel potansiyellerini birlikte kullanmak üzere karşılıklı deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade ettiler.
Kırgız Cumhuriyeti'nin teklifine ve Özbekistan Cumhuriyeti tarafından hazırlanan kavram belgesine dayanarak, Taraflar, epidemiyolojik durumun ortak izlenmesi, analizi ve tahmini için kalıcı ortak veritabanlarının ve epidemiyolojik izleme sisteminin kurulması için Türk Konseyi çatısı altında ortak yazılım geliştirmeyi kararlaştırdılar. 
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Ağustos ayının ikinci yarısında İzmir, Urla'da Üye Ülkelerin sağlık uzmanlarına bir eğitim programı düzenlemeyi kabul etti. Türk tarafı ayrıca, Üye Ülkeler için farklı uzmanlık alanlarında çevrimiçi eğitim programları da düzenleyecektir.
Soru-cevap oturumunda, Türkiye Cumhuriyeti sağlık uzmanları katılımcılara detaylı bilgi aktararak, Türkiye'nin COVID-19 ile mücadeledeki deneyimlerini paylaştılar.
Taraflar, Türk Konseyi Bilim Kurulu’nun 2 haftada bir toplanmasını kararlaştırdılar.
Kaynak:https://www.turkkon.org/tr/haberler/turk-konseyi-saglik-bilim-kurulunun-ilk-video-konferans-toplantisini-duzenledi_2027

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum