Türk Dünyası tarihi bir sınavla karşı karşıya: Türkiye'nin kaderi sandıklarda "gizli"

Azerbaycan'da yayın yapan Müsavat gazetesi yazarı siyaset uzmanı Elchin KHALIDBEYLI Türkiyedeki seçimlerin Türk dünyası üzerindeki olası etkileri üzerine yazdı.

Türk Dünyası tarihi bir sınavla karşı karşıya: Türkiye'nin kaderi sandıklarda "gizli"
15 Mayıs 2023 - 13:03 - Güncelleme: 15 Mayıs 2023 - 13:13

Sandıklardan çıkacak sonuç, Türkiye'nin yakın tarihini belirleyecek ve tüm dünyada yaşanan askeri ve siyasi süreçleri doğrudan etkileyecek... Umalım ki seçimler tüm halkımız için çok başarılı sonuçlar ortaya çıkarsın. Türkiye, Türk dünyası ve Azerbaycan ile dünyada yeni başlayan Türk çağının devam etmesi mümkün olacaktır.

Türkiye çok önemli bir gün yaşıyor. Tarihi seçim, Türkiye'nin hangi yöne gideceğini kesin olarak belirleyecektir. Bu nedenle tüm dünyanın dikkati Türkiye'ye çevrilmiş durumda. Şimdi ise herkes merakla Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasını bekliyor.
Elbette ABD ve Batı da Türkiye seçimlerini kimin kazanacağını çok önemsiyor. Batılı siyasi çevreler ve medya bile çeşitli yollarla Türkiye seçimlerine müdahale etmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidardan indirmekle ilgilendiklerini vurguluyorlar. Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na verdikleri destekle övünüyorlar.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidardan uzaklaştırmanın ABD ve Batı'nın uzun süredir gerçekleştirmeye çalıştığı bir hedef olduğunu da belirtmek gerekir. ABD ve Batı'nın aktif desteğiyle Türkiye'de iki kez darbe girişiminde bulunuldu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ABD ve Batı'nın bu kaba müdahalesinden korumayı başardı. Ve şimdi Türkiye, Batı'nın bir sonraki müdahale girişimleriyle karşı karşıya.
67c8a581-f170-4a00-b0a8-6ce8abcfc1699.jpg (199 KB)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını her şeyin üzerinde tutarak ve bağımsız bir dış politika izleyerek ABD'nin ve Batı'nın gazabına uğradı. Bazı görüşlere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tarihi seçimleri kazanırsa Türkiye dünya siyasetinin ana süper güç merkezlerinden biri olabilir. Dolayısıyla bunu kabul edilemez bulan ABD ve Batı, Türkiye'deki mevcut hükümeti değiştirmek için tüm imkanlarını kullanmıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zaferi sadece Türkiye için değil, tüm Türk dünyasının geleceği için büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yıllarda Türk Dünyasını birleştirmeyi ve yeni bir uluslararası güç merkezi haline getirmeyi başardı. Onun başlattığı bu önemli sürecin yakın gelecekte de aynı yoğunlukta devam etmesi büyük önem taşımaktadır.
Türkiye'de oy kullanacak yaklaşık 65 milyon seçmen arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek verecek sosyo-politik gruplar da belli. Birincisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyasi rakibine göre çok tecrübeli ve karizmatik bir lider. 20 yıllık iktidar döneminde, Türkiye'yi ABD ve Batı'nın talimatlarına uyan bir devletten, yeni bir uluslararası güç merkezi haline gelen gelişmiş bir ülke konumuna getirdi.
565c770aa8213eeefb211395ef6f9c1e.jpg (241 KB)
ABD ve Batı tarafından desteklenen K. Kılıçdaroğlu'nun aksine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de geniş bir toplumsal tabanı olan dindar vatandaşların oyları konusunda iddialı. Türkiye Cumhuriyeti'nde ABD'ye ve Batı'ya karşı seçmen kesimleri var. Recep Tayyip Erdoğan'a da oy vermeleri bekleniyor. Aynı zamanda kırsal kesimdeki seçmenler de mevcut başkana destek veriyor.
Bütün bunlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanma şansı olduğunu gösteriyor. Ancak bu seçimler tarihi bir öneme sahip olmanın yanı sıra mücbir sebeplerin de etkisi altında yapılıyor. Her halükarda Türkiye'nin 11 ilinde meydana gelen yıkıcı depremin sosyal etkilerinin de hesaba katılması gerekiyor. Ve bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şu anda oldukça zor bir siyasi durumla karşı karşıya olduğuna kesinlikle şüphe yok.
Bütün bunlar dikkate alındığında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık devlet başkanı kariyerinde ilk kez gerçek bir iktidar kaybetme tehdidini hissettiği düşünülebilir. Üstelik ABD ve Batı, bu kez ona karşı farklı ideolojik konumlardaki siyasi güçleri birleştirmeyi başardı. Ve bu önemli nokta, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nihai sonuçlarını ciddi şekilde etkileyebilir.
6a795ec3-fc59-4257-8d33-f21dec4f0d48.jpg (253 KB)
Türkiye'deki seçimler Azerbaycan'da büyük bir heyecanla izleniyor. Bunun oldukça ciddi sebepleri var. Bu sebeplerden sadece biri zikredilerek bu seçimlerin Azerbaycan için önemi ifade edilebilir. O zamanlar Türkiye, Azerbaycan'a Ermenilerle çevrili sivil nüfusu tahliye etmesi için helikopter sağlayamıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, İkinci Karabağ savaşında Azerbaycan'a çok değerli askeri ve siyasi destek sağlayarak tarihi zaferde özel bir rol oynadı.
Bütün bunlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücüne sahip çıkmanın tüm Türk dünyası için olduğu gibi Azerbaycan için de stratejik önemini gösteriyor. K. Kılıçdaroğlu'nun seçim zaferi Türkiye'yi yeniden ABD ve Batı'nın yörüngesine sokabilir. Son 20 yıldır alıştığımız ve takdir ettiğimiz Türkiye'nin karanlık geçmişe dönme tehlikesi var.
Dolayısıyla şu anda Türkiye seçmeni sadece cumhurbaşkanını seçmiyor. Türk vatandaşları da ülkenin gelecekteki kaderini belirliyor. Böylece Türkiye'nin kalkınma yönüne dair olası perspektifler sandıklarda saklanmaktadır. O kutulardan çıkacak sonuç, Türkiye'nin yakın tarihini ve tüm dünyada yaşanan askeri-politik süreçleri doğrudan etkileyecektir. Umalım ki sandıklar Türkiye, Türk dünyası ve Azerbaycan için çok başarılı sonuçlar versin ve dünyada yeni başlayan Türk dönemini devam ettirebilsin.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum