Türk Dünyası Sanayi Odası Toplantısı

Türk Ticaret ve Sanayi Odası (TCCI) Toplantısı, 2 Kasım 2020 tarihinde Bakü'de "Azerbaycan'da Yeni Bir Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Dönemi" temasıyla düzenlendi.

Türk Dünyası Sanayi Odası Toplantısı
05 Kasım 2020 - 19:14 - Güncelleme: 05 Kasım 2020 - 21:01
Toplantıya, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Mikayil Jabbarov, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Girişimciler (İşverenler) Konfederasyonu (ASK) Başkanı Mammad Musayev, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Girişimciler Odası (ATAMEKEN) Yönetim Kurulu Başkanı Ablay Myrzahhmetov, Kırgız Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Marat Sharshekeev, Özbekistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Adham Ikramov, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Başkanı Ziyaeddin Kassanov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcıları Ömer Kocaman ve Gismat Gozalov katılmıştır. Toplantıya ayrıca, Üye Devletlerin Azerbaycan’daki Büyükelçileri, Bakanlıklardan üst düzey yetkili ve bürokratlar, hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcileri de iştirak etmiştir.
“Azerbaycan'ın Desteklenmesi” konulu özel oturumda “Azerbaycan'da Yeni Bir Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Dönemi” konulu sunum yapılarak, Türk İş Dünyası temsilcileri konu üzerinde görüş alışverişinde bulunmuşlardır.
Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev konuşmasında, Üye Devletler arasındaki ekonomik işbirliğini derinleştirmenin, kuruluşundan bu yana Türk Konseyi'nin temel önceliği olduğunu vurgulamıştır.

                  Genel Sekreteri Baghdad Amreyev

B. Amreyev, Sekretaryanın iş toplulukları için uygun bir platform sağlayarak, iş forumları düzenleyerek ve karşılıklı fayda sağlayan proje ve girişimleri uygulayarak TCCI üye ülkeleri arasındaki işbirliğini artırmak için aktif olarak çalıştığını belirtmiştir.
Türk Konseyi Genel Sekreteri, bu toplantı ile Türk dünyası iş çevrelerinin, Yukarı Karabağ meselesindeki haklı konumunda Azerbaycan ile dayanışma içinde olduklarına ve Azerbaycan'ın özgürlüğüne kavuşan topraklarının yeniden inşası ve kalkınması için gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarına dikkat çekmiştir.
TOBB & Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında Ermenistan'ın Azerbaycan’daki sivil yerleşimlere yönelik saldırılarını kınayarak, Azerbaycan topraklarının Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmesinin asla kabul edilmeyeceğini belirtmiş ve bu haklı davada Türk iş çevreleri olarak Azerbaycan'a verdikleri güçlü desteği vurgulamıştır.
Türk Konseyi üye ülkelerinin, 150 milyonu aşan genç bir nüfusa ve 1.5 trilyon dolarlık milli gelire sahip olduğunu hatırlatan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk dünyasının sahip olduğu doğal kaynaklarla, bulunduğu coğrafyada önemli bir ekonomik güç haline geldiğini ve bu gücü en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtmiştir.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Azerbaycan halkına verdikleri destek için Türk dünyası iş çevrelerine, Azerbaycan Hükümeti adına minnettarlığını iletmiştir.
Bakan, Türk dünyasının iş insanlarını, özellikle Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan topraklarındaki yatırım olanaklarını incelemeye davet etmiştir.
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ramiz Hasanov, Yukarı Karabağ meselesine ilişkin olarak Genel Sekreter tarafından Azerbaycan'ın meşru konumunu desteklemeye yönelik yapılan özel açıklamalar için Türk Konseyi'ne şükranlarını sunmuştur.
Bakan Yardımcısı ayrıca, Türk Ticaret ve Sanayi Odası'na ve Türk dünyası iş çevrelerine Azerbaycan ile dayanışma içinde oldukları ve Ermeni işgalinden kurtarılan yerleşim yerlerinin kalkınmasına yapacakları değerli katkılarından dolayı teşekkür etmiştir.
Toplantıyı takiben, Yukarı Karabağ'da süren savaştan etkilenen Azerbaycan halkına Türk dünyası'nın desteğinin bir ifadesi olarak, malzeme ve teçhizat taşıyan bir Yardım İkmal Tırı, Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Ganira Paşayeva, Türk Konseyi Yetkilileri ve TCCI Başkanlarının katılımıyla düzenlenen törenle Berde kentine uğurlanmıştır.

Kaynak:https://www.turkkon.org/tr/haberler/turk-ticaret-ve-sanayi-odasi-toplantisi-bakude-duzenlendi_2101

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum