Trump destekli katliam

Filistinliler, 30 Mart’tan bu yana ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ adı altında ablukanın kaldırılmasını ve 5 milyon mültecinin evlerine dönmesini talep ediyor. Arkasında ABD’nin desteğini alan İsrail ise barışçıl taleplere şiddetle karşılık vererek 120 kişiyi şehit etti.

Trump destekli katliam
10 Haziran 2018 - 10:43

İsrail, ABD yönetiminin de desteğiyle dünyanın gözü önünde 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen barışçıl ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ gösterilerinde katliam yapıyor. Filistinliler, Gazze’deki gayrimeşru İsrail ablukasının kaldırılması ve 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin topraklarına geri dönüşüne izin verilmesi talebiyle 2 ayı aşkın bir süredir İsrail sınırında gösteriler düzenliyor. Onbinlerce Filistinlinin katıldığı gösteriler, 65 kilometrelik İsrail-Gazze sınırındaki, Gazze’nin kuzeyi, Gazze şehri, Gazze’nin ortası, Han Yunus ve Refah olmak üzere 5 ayrı bölgede yoğunlaşıyor. İsrail ise bu gösterilere şiddetle karşılık veriyor. ABD’de 2017 yılı başında başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump’ın aldığı kararlar, Filistin sorununun içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oldu. Trump’ın, Aralık 2017’de ‘Kudüs’ü İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı bölgede uzun yıllardır devam eden gerginliğin tırmanmasına neden oldu. Trump yönetimi bu kararın ardından kısa bir süre ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin 14 Mayıs 2018 tarihinde Kudüs’e taşınmasına karar verdi. Tüm bu gelişmelere tepki olarak binlerce Filistinli, ‘Toprak Günü olarak anılan 30 Mart tarihinden itibaren Gazze sınırındaki gösterilere başladı.

İsrail, barışçıl göstericilere karşı sınıra keskin nişancılar yerleştirdi ve gazeteci, sağlık çalışanı, kadın, çocuk ayrımı yapılmaksızın Filistinliler İsrail askerlerinin gerçek mermilerinin hedefi oldu. ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıdığı gün olan 14 Mayıs’ta ise İsrail, Gazze sınırında eşine az rastlanır bir katliama imza attı. Kudüs’te ABD elçiliğinin açılış töreni yapıldığı saatlerde, Gazze sınırında İsrail askerlerinin saldırıları sonucu 60 Filistinli şehit oldu.  Bu kanlı günün ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyesi Kuveyt tarafından Filistin halkına koruma talep eden tasarı sunuldu. Tasarı, 1 Haziran’da BMGK’da görüşüldü ve 15 üyeden 10’unun oyunu almasına rağmen daimi üye ABD’nin veto etmesi nedeniyle kabul edilmedi. ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da geçen hafta abluka altındaki Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden katliama yönelik yaptığı açıklamada “İsrail, gerçek mermi kullanmaktan başka ne yapabilirdi?” diyerek İsrail ordusunun gerçekleştirdiği katliamı savundu.

Kaynak:http://www.karar.com/dunya-haberleri/trump-destekli-katliam-881282

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum