Tayfun Pirselimoğlu: Oscar beni herkes kadar heyecanlandırmıyor

Tayfun Pirselimoğlu: Oscar beni herkes kadar heyecanlandırmıyor
15 Eylül 2022 - 19:32

Türkiye’nin Oscar adayı olarak gösterilmesinin ardından izleyiciyle ilk kez buluştuğu Adana Altın Koza Film Festivali’nde KARAR’ın ‘Oscar’da hiç ödül alamadık, tarihteki bu tekerrürü kırabilecek misiniz?’ sorusunu yanıtlayan Kerr filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu: “Bizim Oscar’a atfettiğimiz bir önem var tabii ama Hollywood başka bir dünya. Böyle bir şey olmasını temenni ederim. Oscar lafını duymak herkesi heyecanlandırıyor tabii ama beni herkes kadar heyecanlandırmıyor...”

SALİHA SULTAN

Türkiye’nin bu yılki Oscar adayı ‘Kerr’ filmi adaylık açıklamasının ardından ilk gösterimini Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yaptı. 95. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film kategorisi için Türkiye’nin aday adayı olarak gösterilen, yönetmen Pirselimoğlu’nun aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı film Esas 01 Burda AVM Cinemapink’te izleyicilerle buluştu. Adanalıların büyük ilgi gösterdiği filmin gösterimi ardından filmin senaristi ve yönetmeni Pirselimoğlu, yapımcısı Vildan Erşen, oyuncuları Erdem Şenocak ve Rıza Akın ile sanat yönetmeni Natali Yeres de izleyicilerle bir araya geldi. Esin Küçüktepepınar moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Pirselimoğlu, ilk olarak festivalde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, Adana’nın kendisi için anlamını şu sözlerle aktardı: “Yıllar önce bir proje için Adana’ya çekime gelmiştim, projede geçtiği için Adana’nın bütün pavyonlarını dolaşmıştım. Bir kafede otururken de Rıza Akın ile tanışmış ve ardından 2007’de ‘Rıza’ filmimi çekmiştim. Bu yüzden Adana’nın sinema kariyerimde de özel bir yeri var.” Pirselimoğlu, ardından moderatör Küçüktepepınar’ın “Filmin Oscar ile uyuşmadığı eleştirilerine ne diyorsunuz” sorusunu, şu ifadelerle yanıtladı: “Film yapma motivasyonumu Oscar’a gitmek, festivallerde dolanmak belirlemiyor. İyi film yapmak için çabalayan bir yönetmenim. Böyle bir teveccüh ile karşılaşmak da hoş oluyor, bunu da reddedecek değilim.” Konuşmasında filminin adınını ‘tekerrür’ kelimesinin kökünden aldığını vurgulayan Pirselimoğlu, “Kerr tekerrür kelimesinin kökü. Benim takıntılarım var, tekrar konusuna da takıntılıyım. Bir şeyin tekrar ediyor olmasına kafa yordum. Mesela Kerr romanın ile başka bir romanımın başı ve sonu aynı. Bu hınzırlık benim hoşuma gidiyor. Bir hikaye gelip kapınızı çalıyor, bazen roman oluyor bazen resim bazen film. Kerr’in görsel bir hale dönüşmesi gerektiği inancına kapıldım ve filmini çektim” diye konuştu. Herşeyin bir çemberin üzerinde hareket ederek tekrar ettiğini düşündüğünü aktaran Pirselimoğlu, “Başladığımız noktaya eninde sonunda vardığımızı düşünüyorum. Bir şeye başladığımız ve tamamına erdirdiğimiz o an arasında bir tekamül süreci de var bana göre. Benim bütün filmlerim başladığım gibi biter, bütün filmlerimin başı ve sonu aynıdır. Bunun kendi tekamülümün bir parçası olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

14.jpg

‘HOLLYWOOD SİNEMASI BAŞKA BİR DÜNYA’

Yönetmen Pirselimoğlu, konuşmasının bu bölümünden sonra yönelttiğim “Tekerrür konusuna takıntılı olduğunuzu söylediniz. Türkiye’nin de Oscar konusunda aşamadığı bir tekerrür var. Oscar tarihi boyunca hiç ödül alamadık, filminizin tarihteki bu tekerrürü kıracağını düşünüyor musunuz?” soruma ise şu yanıtı verdi: “Burada bizim Oscar’a atfettiğimiz bir önem var tabii ama Hollywood başka bir dünya. Bizim dışımızdaki sinemanın döndüğü alan çok farklı. Zor bir soru bu, cevabını bilemiyorum. Böyle bir şey olmasını tabii temenni ederim. Oscar lafını duymak herkesi heyecanlandırıyor tabii, anlıyorum, ama beni herkes kadar heyecanlandırmıyor işin doğrusu…” Pirselimoğlu konuşmasının devamında kendisi için önemli olanın yola çıktığı bir filmi tamamlamak olduğunu vurgulayarak, bunun bütün ödüllerden daha kıymetli olduğunun altını çizdi. İlk gösterimini 2021 Antalya Film Festivali’nde yapan ‘Kerr’ filmi, İstanbul Film Festivali ve Antalya Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödüllerini almıştı. Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği’ne başvuran 10 filmin değerlendirilmesinin ardından, Türkiye’nin aday adayı olarak seçilen ‘Kerr’in 12 Aralık’taki ön oylalamanın ardından 21 Aralık’ta açıklanacak Oscar kısa listesinde yer alıp almayacağı merak konusu.

15.jpg

‘KARAKTERİM KİMİNE GÖRE ŞİZOFREN KİMİNE GÖRE TÜRKİYE ALEGORİSİ’

Türkiye’nin Oscar aday adayı ‘Kerr’ filminin başrol oyuncusu Erdem Şenocak da Adana’daki gösterim sonrası seyircilerin sorularını yanıtladı. Canlandırdığı karakterin zor bir karakter olduğunu dile getiren Şenocak, filmin senaryosunu okuduktan sonra Pirselimoğlu ile ilk bir araya gelişinde aralarında yaşan konuşmayı ve karaktere bakışını şu sözlerle anlattı: “Görüşmede Tayfun bey ‘Sence nasıl bir karakter bu?’ diye sordu. Ben de tuzak bir soru olabilir diye düşündüm sonra da ‘Bence bu bir karakter değil’ dedim. Çok sevindiğini söyledi, çünkü oyunculukta şu vardır, bazı oyuncular canlandıracağı karakterin burcunu bile sorar. Oysa oyunculuk tarihi boyunca keskin bir ayrım vardır, oyuncu içten mi oynar, dıştan mı, yani psikolojisinden duygularından mı yoksa eylemlerinden mi, ama oyunculuk teorisyenleri bunun ayrılamaz olduğunu söyler. Ben de böyle canlandırmaya çalıştım. Karakterin çağrışımları herkeste farklı, kimi bir şizofren olarak kimi bir Türkiye alegorisi olarak okuyabilir karakteri. Oyuncunun işi bu çağrışımlara kapılmak değil. Oyuncunun işi seyircinin duygulara gark olmasını sağlamak.”


KAYNAK: KARAR GAZETESİ


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum