İsmail Güneşin 'Ateşin Düştüğü Yer' filmine Montreal'de büyük onur

İsmail Güneş'in yönetmenliğini üstlendiği 'Ateşin Düştüğü Yer' adlı filmi Montreal Film Festivali tarihinin en iyi 20 filmlerinden birisi olarak seçildi. 105 dakikalık film 2012 yılında vizyona girmişti ve özel olarak Fransızca altyazılara sahip.

İsmail Güneşin 'Ateşin Düştüğü Yer' filmine Montreal'de büyük onur
26 Ağustos 2022 - 13:47

Montreal Film Festivali'nin 43 yıllık tarihinde en iyi 20 film belli oldu ve bu sıralamanın içinde ise Türk yapımı bir film de olması dikkat çekti.

İsmail Güneş'in yönetmenliğini yaptığı Where the Fire Burns (Ateşin Düştüğü Yer) adlı film, Montreal Film Festivali'nin en iyi ilk 20 filminden biri olarak seçildi. Kadrosunda Elifcan Ongurlar, Hakan Karahan, Yesim Ceren, Serhan Süsler, Abdullah Sekeroglu, Ozan Göksu, Dean Baykan, Özlem Balci, Katharina Weithaler, Oguzhan Sekeroglu, Utuku Sahin gibi isimleri bulunduran 105 dakikalık bu film ise özel olarak Fransızca altyazılara da sahip.

AKADEMİ ÖDÜLLERİNE BAŞVURUDA BULUNDU

17 Ağustos 2022 tarihinde Montreal Film Festivalinin internet sitesine eklenen film aynı zamanda resmi olarak Türkiye 85. Akademi Ödüllerinde yabancı dil kategorisine başvuruda bulunmuştur. Filmin konusu ise Ayşe karakterinin aniden hastalanması ve daha sonrasında acil bir ameliyat için hastaneye kaldırılmasıyla ortaya saklı kalan gerçeklerin dökülmesi ile başlıyor.

a1.jpg

SAKLI GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI İŞLERİ KARIŞTIRIYOR

Kızlarının hayatını kurtarmak isteyen aile başta bu ameliyat için çok destek çıksa da ameliyat esnasında kızlarının 14 haftalık hamile olduğunu öğrenmelerinin ardından işler karışmaya başlıyor ve ameliyatın ardından Ayşe'nin çocuğun babasını açıklamayı reddetmesiyle beraber başta hayatını kurtarmak isteyen ailesi şimdi kendisini öldürmeye çalışıyor.

2-001.jpg

BABA-KIZIN PİŞMANLIKLARA OLAN YOLCULUĞU KONU ALINIYOR

Öldürme görevini üstlenen baba Osman ise kızını zehirleyerek öldürmeyi planlarken kötü niyetlerden bihaber olan Ayşe'nin, babasıyla olan ve pişmanlıklarla dolu olan derin yolculuğu anlatılıyor.

11.jpg

İSMAİL GÜNEŞ KİMDİR?

İsmail Güneş 10 Haziran 1961 tarihinde Samsun'da dünyaya gelmiştir ve kendisi Film Yönetmenleri Derneği ikinci başkanı, Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği yönetim kurulu başkanı, Türk yönetmen, senarist, yapımcı unvanlarıyla bilinir.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun olan Güneş, ilk sinema deneyimini 1976 yılında Natuk Baytan'ın reji asistanlığı ile yaşadı. Daha sonrasında ise 1977 yılında çektiği "Karanlık bir dönemdi" adlı kısa filmi ile ilk yönetmenlik eserini ortaya koydu. Çekilen bu kısa film ise daha sonrasında, 1982 yılında İFSAK tarafından verilen en iyi film ödülüne sahip oldu.

1982 - 1986 yılları arasında da gazetecilik yapan Güneş, 1986’da ilk uzun metraj filmi olan Gün doğmadan ile sinema yönetmenliğine geri dönüş yaptı.

İSMAİL GÜNEŞ'İN ALDIĞI ÖDÜLLER

İsmail Güneş'in aldığı başka ödüller ise sırasıyla şunlar:

  • Gün doğmadan - 1986 (Kültür Bakanlığı ve Yazarlar Birliği Ödülü.)
  • Çizme - 1991 (Yazarlar Birliği Ödülü)
  • Beşinci Boyut - 1993 (Uluslararası Salerno En İyi Film Ödülü)
  • 52. Uluslararası Salerno Film Festivali Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü
  • Gülün Bittiği Yer - 1999 (1.Akdeniz Filmleri Festivali İnsan Hakları Özel Ödülü)
  • 1999 Mevlana Büyük Ödülü
  • SİYAD Umut Veren oyuncu Ödülü


KAYNAK: KARAR
https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum