Tank Palet Fabrikasının Özelleştirilmesi Tartışmaları

Özelleştirme ilgili Akit Gazetesi cevabı ve İddialar

Tank Palet Fabrikasının Özelleştirilmesi Tartışmaları
24 Aralık 2018 - 19:41 - Güncelleme: 24 Aralık 2018 - 20:03

~~ Tank Fabrikasının özelleştirilmesi ile ilgili Akit Gazetesinden cevap geldi işte o cevap:::yeniakit.com.tr::

  Altay tankında seri üretime geçmeye çalışan Türkiye, dışarıdan her türlü müdahale ile karşılaşırken, içimizdeki hazımsızlar da rahat durmuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, özellike savunma sanayinde yerli ve milli üretime önem vermesiyle birlikte yerli tankını da üreten Türkiye, dışarıdaki düşmanlarının saldırılarını savurmaya çalışırken, memleket muhaliflerinin ‘Sözcü’sü de düşman ağzıyla Türk devletini hedef alıyor. Son olarak, Sözcü’nün, “Askeri fabrikayı satışa çıkardılar” manşetiyle sunduğu ve, “Türkiye bunu da gördü... Cumhuriyet değerlerini tek tek satan İktidar, şimdi de Sakarya’daki Türkiye’nin ilk askeri fabrikasını satışa çıkardı” ifadelerinin kullanıldığı haberin yine provokasyon amaçlı olduğu ortaya çıktı. Özelliştirme detaylarının anlatılmadığı haberdeki olayın, Altay tankının seri üretimi için yapıldığı, özelleştirilen fabrikanın üretim için büyük nimet olduğu belirtildi.

“Seri üretim için ışığın görünmesi...”

HaberTürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in haberine göre, hükümetin Altay tankının üretimi için Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki tank-palet fabrikasını 25 yıllığına işletme hakkı vererek özelleştirme kararı alması Altay tankının seri üretimi için ışığın görünmesi anlamına geliyor.

Hazır fabrikada hızlıca seri üretime geçilecek

Bu stratejik hamle ile BMC firması, zaman kaybetmeden kurulu olan bu fabrikada teknolojik altyapıyı ve insan kaynağını yenileyerek seri üretime geçecek. İlk etapta TSK'nın ihtiyacı olan 250 adet Altay tankı üretilecek ancak ihtiyaca ve dışarıdan gelebilecek talebe göre üretim sayı/kapasitesi artabilecek.

Fabrika çok avantajlı

Fabrikanın yüksek nitelikli olması, kapalı alan büyüklüğü, genişleme kapasitesi, limanlara olan demiryolu bağlantısı ve yanında bulunan test merkezi esnek üretimde önemli avantajlar sağlıyor.

Arifiye'deki tank ana bakım fabrikası, Türkiye'nin ağır askeri sanayisinin önemli merkezlerinden biri. Burada zırhlı tank üretiminin yanı sıra diğer paletli zırhlı araçlar, obüs topları üretimi ve bakımı da yapılabiliyor. Altay tankının seri üretimi için sıfırdan bir tesis kurmak yerine, 1.8 milyon metrekare arazide kurulu fabrikanın tercih edilmesinin temel nedenlerinden biri yüksek genişleme kapasitesine sahip olması. İşçileriyle birlikte kiralanacak fabrikaya mühendis ve gerekli bazı yeni ekipmanla takviye yapılacak. Üretimde bu alanda yetişmiş askerler de söz sahibi olacak. Sıfırdan bir fabrika kurmak için harcanacak kaynak da işletmeye ve üretimin geliştirilmesine aktarılacak.

İlk etapta 250 adet Altay tankı üretilecek

Prototip üretimi ve testleri tamamlanan Altay tankı, ilk etapta 250 adet üretilecek. Bu rakam, ihracat potansiyelinin artırılması ve dışarıdan sipariş alınmasıyla zaman içinde bin'li rakamlara çıkarılabilecek. Altay seri üretim ihalesini kazanan BMC'nin kendi fabrikası olsa da Arifiye'deki fabrikanın askeri ana bakım tesisine ve test merkezlerine yakınlığı, kapalı alan büyüklüğü, demiryolu ile liman bağlantısı ve seri üretimde kapasite artışına göre büyüme potansiyeli tercih edilme sebebi oldu. Ayrıca 250 adetlik küçük ölçekli seri üretim için yeni bir fabrika kurulması uygun bulunmadı.

xxx

NE OLMUŞTU.: Bazı Gazetelerde özeleştrme ile ilgili haberler çıkmıştı. Ayrıca sosyal medyada bazı bilgiler dolaşmaktaydı .İŞTE o mesaj:

Tank palet fabrikasında bir çalışanın whatsapp gruplarına yolladığı bir mesaj.

20 Aralık 2018 Tarihli ve 30631 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 481 sayılı Özelleştirme İdaresi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı ile; Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü işyerinin tüm mal ve hizmet üretim birimleri (fabrika) “milli savunma sanayiinde ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması ile fabrikanın işletme verimliliğinin arttırılması ve yeni iş/üretim imkanları oluşturmaya yönelik yatırımların özel sektör tarafından yapılacağı” gerekçe gösterilerek özelleştirme kapsam ve programına alındığı ilan edilmiştir.


1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikasının 50 yılda oluşan savunma sanayi tecrübesiyle zırhlı araçları (Fırtına obüs) sıfırdan üretmesi, tank modernizasyonunda tecrübe, bilgi ve deneyime sahip yetişmiş işgücü, son 10 yılda 3 defa özel sektörü bile gıpta ettirecek şekilde MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ’nin en verimli işyeri olarak tescil ettiği, Dünya’daki ilk beş arasındaki bir işyeridir. Bu fabrikanın bu gün yeniden kurulması sadece 20 milyar dolarlık bir yatırımı gerektirmekte, bilgi ve tecrübe oluşumu ise en az 10 yılı bulmaktadır. Fabrikada gururumuz FIRTINA ÖBÜS seri üretimi, gündüz ve gece görüş dürbünleri üretimi, dünyanın en uzun süre dayanıklı tank ve tırtıllı araç paleti üretimi sıfırdan %100 milli olarak yapılmakta, Leopard 1 ve 2 tanklarının ve diğer tankların modernizasyonu tamamen sökülerek yeniden yapılması şeklinde modernize edilmeye devam edilmektedir. TSK’nın mevcut taleplerine bile 7/24 esasına göre çalıştırılarak yetişmekte zorlanmaktadır. Fabrika, Sakarya ili Arifiye ilçesinde, E-5 ile Otobanın tam ortasında Adapazarı şehir girişinde, 1 milyon 804 bin metrekarelik her türlü yeni yatırıma müsait çok geniş bir arazi üzerinde kuruludur.  500 ile 700 milyon dolarlık bir yatırımla 6 ay içerisinde seri Altay tankı üretim kapasitesi Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından tespit edilmiş, bizzat Başkan ve MSB Bakan yardımcısı tarafından, Altay tankının ana üretiminin bu fabrika tarafından MSB-ASFAT A.Ş kanalıyla yapılacağı deklere edilmiştir.  Fabrika, ülkemiz savunma sanayii açısından vazgeçilemez kritik önemde ve tekrar yerine konulması mümkün olmayan STRATEJİK ÖNEMDEKİ bir tesistir.


10 yıldır sadece prototipi için ALTAY tankına 1 milyar doların üzerinde ülkemizin kaynakları harcanırken, ülkemizde ALTAY tankını az bir yatırımla, 100 kadar yeni işçi alımı yapılarak 6 ayda seri üretimi yapabilecek devletin elindeki tank üretme kapasitesi ve tecrübesi olan tek fabrikamız, hiçbir tank ve obüs üretme yeteneği ve kapasitesi olmayan, adrese teslim olarak alacağı kesin olan Ethem Sancak ve Katar girişimine havale edilmesi kabul edilemez. Aklı başında her firma veya holding bile kendi elindeki pırlanta değerindeki, ekonomiye sağladığı katma değeri olan böyle bir fabrikayı kaptırmamak için uğraşacakken, kendi silahlı kuvvetlerine ve stratejik işbirliği içerisinde olduğu dünyanın diğer silahlı kuvvetlerine üretim ve satış yapmakta olan böyle bir fabrikanın göz göre göre millilikten  çıkarılması mantıkla izah edilemez. Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı ve tırtıllı araçlarının, tanklarının, Fırtına Obüslerin kalbi elinden alınmaktadır.  Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) adı altında zaten 2 yıl önce bu amaçla kurulmuş olup, bu şirketin tüm askeri fabrikalarla, askeri tersanelerle, yurt içi ve yurt dışı firmalarla, askeri fabrika ve tersanelerin imkanlarını kullanarak ortak üretim, ortak kullanım ve çalışma yapması imkanı varken, Fabrikanın özelleştirilerek tamamen devredilmesi milli değerin elden çıkarılması anlamına gelmektedir .


Fabrikada halen bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışmaktadır. Fabrikanın hukuki vasfı TSK’ya hizmet üreten diğer tabur, alay veya tugaylarla aynı durumdadır. Askeri tırtıllı araçların bakım, onarım ve modernizasyonu yapan bu Fabrika Müdürlüğünün işletmesinin devri, Anayasa’mızın Savunmanın devletin görevi olduğu, savaşa hazırlık yapması gerektiği ilkesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı Kuruluş Ve Teşkilat Kanununa ve en önemlisi 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’nun 1.maddesinde sayılan “özelleştirme kapsamına alınabilecek kuruluşları belirleyen” maddeye aykırıdır. Bu nedenle de, bu fabrikanın özelleştirme kapsamına alınması Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir birliğini özelleştirmekle aynı hukuki sonuçları doğurmaktadır. Bu derece hukuksal ve stratejik hata yapılmasının, Sayın Cumhurbaşkanımızın Özelleştirme İdaresi Başkanı ve askeri fabrikalardan sorumlu Milli Savunma Bakan Yardımcısının yanlış bilgilendirilmesinden ve yönlendirilmesinden kaynaklandığını değerlendirmekteyiz.


Ülkemizin, geri dönülmez bir hata zincirinin başlangıcı olan böyle vehametin içine sokulduğunun henüz farkına varılmadığını görmek bizleri derinden üzmektedir. Bu özelleştirme kararından vazgeçilerek, fabrikanın mevcut haliyle Altay Tank  projesini alan firmayla, ASFAT A. Ş. kanalıyla işbirliği ve sözleşme yapılarak, tank üretim sürecinde  kullanılmasının daha doğru olacağının dile getirilmesi ve takip edilmesi, yüreği yaralı ve özverili yüzbinlerce savunma işçisi ve memuru tarafından umutla beklenmektedir.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum