Shangdu Nerede? Shangdu Şehri Tarihi Nedir? Shangdu'nun Önemi Nedir? Shangdu Kenti!

Shangdu Nerede? Shangdu Şehri Tarihi Nedir? Shangdu'nun Önemi Nedir? Shangdu Kenti!
19 Nisan 2021 - 16:35

Shangdu Nerede? Shangdu Şehri Tarihi Nedir? Shangdu’nun Önemi Nedir? Shangdu Kenti!

Shangdu İç Moğolistan bulunan (aka Shangdu Shang-tu ve Kaiping), kuzey Çin , ilk sermaye (1263-1273 CE) yapılmış ve daha sonra yaz başkenti (1274-1364) Moğol İmparatorluğu tarafından Kubilay Han ( r. 1260-1294 CE). Xanadu, Venedikli kaşif Marco Polo’nun ünlü kitabı Travels’da (MS 1298) tanımlaması sayesinde batı dünyasında kalıcı bir ün kazandı. Şehir Samuel Taylor Coleridge’in (MS 1772-1834) bir şiirinin konusu haline getirildiğinde popüler imgelemde başka bir destek aldı. Uzak ve gizemli bir şekilde kaybolan Xanadu, böylelikle gizemli, muhteşem lüks ve kolay yaşama dolu bir yeri temsil ediyor oldu. Şehrin bugün sadece kalıntıları kalmasına rağmen, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi olarak listelenmiştir.

Yaz Başkenti

MS 13. yüzyılda, Moğol İmparatorluğu Asya’nın çoğuna hükmetti ve başkentleri Moğolistan’daki Karakurum’dan (Karagorum) 1263’te Çin’in kuzeydoğusundaki Xanadu’ya taşındı . Kublai Khan’ın yeni başkent için ilk adı Kaiping’di, ancak daha sonra yeniden adlandırdı Shangdu / Shangdu, MS 1273’te başkent tekrar taşındığında, bu kez Daidu’ya (Khanbaliq), yani şimdi Pekin’e taşındığında, ‘Yukarı Başkent’ anlamına geliyor. Güneydoğuda 125 kilometre (78 mil). İnşaatına MS 1266-7’de başlanan Daidu, Moğolların Çin’i ele geçirmesinin ve Moğol Yuan Hanedanlığı’nın (1271-1368 CE) kuruluşunun güçlü bir sembolü haline geldiYine de Xanadu terk edilmekten çok uzaktı ve MS 1274’ten itibaren Kublai Khan ve mahkemesi daha soğuk iklimi nedeniyle her yaz Xanadu’ya geri döndü. Xanadu, 1364 CE’de Yuan hanedanlığının düşüşüne kadar yaz başkenti olarak işlev gördü.

Şehrin mimari ve Budist gibi Moğol ve Çin unsurlarının karışımıtapınaklar, Moğolların büyük bir tutku duyduğu avlanma yeri olarak kullanılması ve bozkır otlaklarının kenarındaki ve Çin’in tarımsal düzlüklerindeki konumu, onu yeni rejimin bir başka sembolü haline getirdi; gelecek, geleneksel göçebe ve çiftçilik kültürlerinin bir karışımı olacaktı. Bu kültürel karışım herkese hitap etmedi ve birçok Moğol, yöneticilerinin yumuşak yaşayan Çinli olmak için geleneklerini terk ettiklerini düşünüyordu. Tersine, Çinli yetkililer yaz başkentinde resmi imparatorluk protokolünün olmayışını dehşete düşürerek belirttiler. Shangdu, Yuan Hanedanlığı’nın düşüşünden kurtuldu, ancak bir süre ihmal edildikten sonra, MS 1430 civarında kesin olarak terk edildi.

Düzen Ve Binalar

Han kendisi göçebe kökenlerinden uzak durdu ve dedesinin aksine Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu Cengiz Han’ın (MS 1206-1227) aksine, yurt çadırlarında yeterince yaşadığına karar verdi ve bunun yerine güzel bir saray inşa ettirdi . Kublai’nin Çinli danışmanı Liu Bingzhong (1216-1274 CE) tarafından tasarlanan şehre, ayrıca tüm şehir için klasik Çin kare planını yaratan toprak devre duvarları ve kuleler verildi. Dış duvarlar yaklaşık 3.5 ila 5.5 metre (12-18 ft) yüksekliğindeydi ve giriş, ikisi doğu ve batı taraflarında ve biri diğerlerinde olmak üzere altı kapı tarafından sağlanıyordu. Çevre duvarının her iki tarafıaltı kulesi vardı. Şehrin tamamı 25.000 hektarlık bir alanı kapladı ve zirvede yaklaşık 200.000 kişilik bir nüfusa sahipti. Bölgedeki doğal kaynakların bolluğu sayesinde bol miktarda su vardı. Binalar ve sokaklar, özellikle kuzeydeki dağlar ve güneydeki nehirlerle ilgili olarak Feng Shui ilkeleri dikkate alınarak özenle düzenlenmiştir. Nitekim, tüm şehir kuzey-güney ekseninde üç ayrı bölgeye sahipti: İç Şehir ve Dış Şehir ve kapalı bir av koruma alanı.

Çoğu insanın yaşadığı Dış Şehir, çamur ve pansiyonlarla doluydu. İç Şehir, Dış Şehir’den yaklaşık 3-5 metre (10-16 ft) yüksekliğinde ve dört kulesi olan bir tuğla duvarla ayrıldı. Bu duvarlar, dış meydanın içinde başka bir kare alan yarattı. Burada Kubilay Han ve çevresi, taş ve ahşap kirişlerle güçlendirilmiş topraktan yapılmış yükseltilmiş bir platform üzerine inşa edilmiş bir sarayda ikamet ediyordu. Saray ve bölgedeki büyük tapınaklar gibi diğer binalar ahşap, taş, mermer ve sırlı çini karışımı kullanılarak inşa edildi. Şehrin hemen kuzeybatısında, çayırlar, ormanlar ve göllerden oluşan ve geyik gibi yarı evcil hayvanların yaşadığı bir av koruma alanı vardı. Av koruma alanı aynı zamanda doğancılık ve beyaz kısrak sürülerinin ve sütü hanlara ve bu ayrıcalığa sahip olanlara ayrılmış özel ineklerin sürülerinin tutulması için de kullanılıyordu. Hayvanları içeride ve davetsiz olarak tutmak için, tüm koruma alanı bir toprak duvar ve hendekle çevrilmişti.

Önemli Olaylara Ev Sahibi

Şehir sık ​​sık büyük bayramlara ve av partilerine ev sahipliği yapsa da diğer bölgelerde de önemli bir ev sahipliği yapmıştır. 1260 yılında , resmi olarak Kubilay’ı Büyük Han veya Moğol İmparatorluğu’nun ‘evrensel hükümdarı’ ilan etmek için bir kurul olan Moğol aşiret reislerinin bir toplantısına ev sahipliği yapmıştı . 1275 yılında Büyük Han Shangdu’da başka bir kurultay çağırdı ve bu sefer Güney Çin’in Song Hanedanlığı’na karşı yürüttüğü kampanyanın son aşamasında (MS 960-1279) nasıl ilerleyeceğine karar verdi . Çin devleti, sadece dört yıl sonra nihayetinde çökecekti. Şehir aynı zamanda bölgede önemli bir dini gelişmede rol oynadı, çünkü Budist ve Taocu dinlerle ilgili büyük bir tartışma yapıldı ve bu da Tibet Budizmi’nin yayılmasına yol açtı. Kuzeydoğu Asya boyunca. Son olarak, şehir, Asya hükümdarlarının efsanevi ihtişamını görmeye hevesli birçok gezgine ev sahipliği yaptı, bunlardan en ünlüsü Marco Polo’ydu.

Marco Polo tarafından anlatılan Venedikli kaşif Marco Polo (1254-1324 CE) Asya’yı dolaştı ve M.Ö. 1275 ve 1292 CE. Avrupa’ya döndüğünde , Marco , ilk olarak yaklaşık olarak dolaşan The Travels of Marco Polo veya Travels (Dünyanın Açıklaması) adlı kitabında deneyimlerini yazdı . 1298 CE. Bu olağanüstü eserin Kitap 1, 57. bölümünde Marco, Shandu adını verdiği Xanadu’yu anlatır. Aşağıda bu bölümden düzenlenmiş bir alıntı var:

“En son bahsedilen şehirden [Changanor] ayrılıp, kuzey-doğu yönünde üç günlük bir yolculuğa devam ederken, şu anda hüküm süren büyük Han Kublai tarafından inşa edilen Shandu adlı bir şehre varıyorsunuz. Bunda, mermerden ve diğer güzel taşlardan, uygulamasında sergilenen beceriyle de takdire şayan bir sarayın inşa edilmesini sağladı. Salonlar ve odalar tamamen yaldızlı ve çok güzel … Kraliyet parkının sınırları içinde, pek çok derenin suladığı, geyik ve keçi türünden çeşitli hayvanların otlatıldığı, yiyecek olarak hizmet ettiği zengin ve güzel çayırlar var. şahinler ve kovalamacada kullanılan diğer kuşlar… Güzel bir ağaç korusunun olduğu bu arazinin ortasında, güzel sütunlardan oluşan bir sütun dizisiyle desteklenen bir kraliyet pavyonu inşa etti.”

Bugün Shangdu bölgesi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi olarak listelenmiştir ve sarayların, tapınakların, duvarların, mezarların, kanalların ve su yollarının temel kalıntıları ve kalıntıları vardır. Yine de Xanadu, hayal gücünde, harabeler gerçeğinden çok daha büyük bir netlikle var oluyor. Hem Polo hem de Coleridge’in çalışmaları batı gözünde Uzak Doğu’nun gizemine ve özellikle de Xanadu adlı lüks bir şehir fikrine ölçülemez bir katkıda bulundu. Bu isim gizem, ekzotika, muhteşem ihtişam ve kolay boş zamanla ilişkilendirildi. Sonuç olarak, Xanadu, Citizen Kane (1941 CE) filmindeki ana karakterin gizemli malikanesinden , Titan’ın en büyük ayı olan Titan’daki bir kıtaya kadar her şeyde tüm bu çağrışımları canlandırmak için bir etiket olarak kullanıldı.

https://www.eansiklopedi.com/category/tarih/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum