Veli Metin Türkoğlu: BOLŞEVİK (EKİM) DEVRİMİ ÇARLIĞI DEVİRDİ Mİ – KURTARDI MI?

Veli Metin Türkoğlu: BOLŞEVİK (EKİM) DEVRİMİ ÇARLIĞI DEVİRDİ Mİ – KURTARDI MI?
25 Ekim 2021 - 21:12

BOLŞEVİK (EKİM) DEVRİMİ ÇARLIĞI DEVİRDİ Mİ – KURTARDI MI?

   1917 Rus Devrimi olarak da anılan Ekim Devrimi, Vladimir Lenin tarafından “ekmek, barış, özgürlük” sloganı altında 1905 Rus Devrimi’nin devamı niteliğinde olmuş ve Petrograd (Petersburg) şehrinde ilk kıvılcımlarını yaymaya başlamıştır. 1905 Devrimi tamamıyla halk iradesiyle başlatılmışken, Ekim Devrimi, bir parti düşüncesiyle başlatılmıştır.

   Aralık 1904'te Sankt-Peterburg’daki Putilov Fabrikasında başlayan grev kıvılcım etkisi yapar. Sankt Petersburg’daki olay çok geniş bir alanda yankılanır. Tüm Rusya’da Çarlık rejimine karşı eylemler ve grevler yapılır. Yükselen ayrılıkçı milliyetçilik dalgası Kafkaslarda patlak verir ve Ermeni ve Azeriler arasında kanlı çatışmalar yaşanır. Bu çatışmalar rejime karşı siyasi bir girişim gibi gösterilmektedir ama aslında Türk devletlerinin bağımsızlık hareketinin ilk ayak sesleridir.

   1914’te başlayan I. Dünya Savaşı, Rusya’daki Türklerin bağımsızlıklarını kazanması için uygun bir ortam oluşturmuş olsa da Lenin’in Türklere verdiği söz üzerine 1917 yılında “Çarlık Rusyasının devrilmesi” yönünde bir ortak harekete dönüşmüştür. Çünkü Lenin, bağımsızlık mücadelesine başlayan Türklere; “Çarlığa karşı beraber savaşalım. SSCB kurulduktan sonra sizler de bağımsız devletlerinizi kurarsınız dedi. Ancak Stalin’in başa geçmesiyle her şey değişti. Lenin’in verdiği söz yalan oldu. Belki de kasten yalan söylenmişti…

   Bugünkü bağımsız Türk devletlerinin o yıllardaki mücadelelerini incelediğimiz zaman 1917 Bolşevik (Ekim) Devriminden sonra bağımsızlık mücadelesi veren Türk liderlerin nasıl tutuklanarak öldürüldüklerini anlatan yüzlerce anıya rastlarız. Stalin döneminden sonra bu anılar zülüm, sürgün, çalışma kampları ve toplu katliamlarla devam eder gider… II. Dünya Savaşında Rus komutanların kontrolündeki Kızıl Ordu’nun cephede çarpışan askerlerinin büyük bölümü yine Türklerden oluşmaktaydı. Türkler, SSCB adına savaşırken bunu fırsat bilen Stalin bütün Türk köylerinde yaşayan nüfusları bölerek farklı yerlere sürgüne göndermiştir. Örneğin; bir Rus subayı olan Enver Odabaşev savaştan sonra köyüne döndüğünde terk edilmiş bir köyle karşılaşır. Akrabalarını ve köylülerini aramaya başlayan Enver Odabaşev, uzun süre sonra bir yarısını Azerbaycan’da, diğer yarısını da Sibirya’da bulur.
   1905 ve 1917 Devrimlerinde Türklerin bağımsızlık hareketleri ve bu nedenle gördükleri zülüm ve sürgünler ayrı ayrı derlenerek geniş bir arşiv oluşturulmalı ve gerçek tarih ortaya çıkarılmalıdır.

   Türklerin bağımsızlık hareketlerinin başlamasıyla Çarlık Rusyasının devrileceği ve bağımsız Türk devletlerinin ortaya çıkacağı anlaşılmıştır. Bunun üzerine Avrupalılar tarafından desteklenen Lenin ve Stalin harekete geçirilmiş, aslında Çarlık Rusyası yıkılmamış aksine Rusya yıkılmaktan kurtarılmıştır.

2021-10-17

Veli Metin Türkoğlu


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum