Şia Hanedanı Nedir? Şia Hanedanı Tarihi Nedir? Şia Hanedanı Dönemi Ve Olayları!

Şia Hanedanı Nedir? Şia Hanedanı Tarihi Nedir? Şia Hanedanı Dönemi Ve Olayları!
19 Nisan 2021 - 16:30

Şia Hanedanı Nedir? Şia Hanedanı Tarihi Nedir? Şia Hanedanı Dönemi Ve Olayları!

Şia Hanedanı (c. 2070-1600 M.Ö.) antik ortaya ilk hükümetti Çin ve hanedan veraset politikaya uyması ilk oldu; böylece onu Çin’in ilk hanedanı yapıyor. 20. yüzyılın sonlarında yapılan kazılar, bu eski tarihçilerin açıklamalarındaki tanımlara karşılık gelen alanları ortaya çıkarana kadar, daha sonraki Çinli tarihçilerin efsanevi bir yapısı olarak kabul edildi. Xia, daha tarihsel olarak belirli bir hükümet kuruluşu olan Shang Hanedanlığı (c. 1600-1046) tarafından devrildi ve bu da Zhou Hanedanlığı (MÖ 1046-256) tarafından devrildi . Xia Hanedanlığı’nın mitolojik bir yapı olduğunu iddia eden argüman, Zhou’nun (ve daha sonraki hanedanların) önceki hanedanların ahlaksız davranış yoluyla yönetme haklarını kaybettiklerini ve bu nedenle tarih öncesi bir proto-hanedan olan Xia’yı yarattıklarını açıklığa kavuşturmak istediklerini iddia ediyor bunun için model. Bugün birçok bilim insanı, Xia Hanedanlığı’nın bir efsane olduğunu savunuyor, ancak ortaya çıkarılan fiziksel kanıtların neden iddialarına karşı çıktığını açıklamakta bir kayıp gibi görünüyor. Xia Hanedanlığı’nın bir gerçeklik olduğuna inananlar, şimdiye kadar ortaya çıkarılan sitelerin hiçbirinin kendilerini Xia Hanedanlığı’na ait olarak tanımlaması ve kolayca erken Shang Hanedanlığı binaları kadar kolay yorumlanabilmesi açısından eşit derecede dezavantajlı durumda.

Şia Hanedanının Yükselişi

Sima Qian (145-86 BCE) gibi tarihçilere göre , bir zamanlar Huang-ti (aynı zamanda Huangdi, “ imparator ”) adında büyük bir hükümdar vardı ve daha çok tarih öncesi Çin’i yönetmek için kabile sisteminden çıkan Sarı İmparator olarak biliniyordu. 2697-2597 yılları arasında Shandong bölgesi. Sarı İmparator, Çin kültürünü yarattı ve yüzyıllar sürecek bir hükümet biçimi kurdu. Müzik aletlerini icat etmekle, ipek üretimini geliştirmekle, hukuk ve gelenekleri tesis etmekle ve tıbbın ve tarımın gelişmesiyle itibar kazanmıştır . Ölümünün ardından , Shaanxi Eyaleti, Huangling İlçesine, bugün popüler bir turistik cazibe merkezi olan türbeye gömüldü. Huang-ti, Xia kabilesini kuran ünlü Beş İmparatordan biri olan torunu Zhuanxu’ya geçti. Rakiplerini yendikten sonra Xia, İmparator Yao’nun liderliğinde Çin’de ilk hanedanı kurdu. Yao, büyük sarayların inşa edilmesini emretti ve küçük kulübeler, şehir merkezlerine dönüştü. Halkını akıllıca yöneten ve Huang-ti’nin ilkelerini izleyerek onların çıkarlarına en iyi şekilde çalışan büyük bir filozof-kral olarak kabul edilir.

Yao, hükümdarlığı sırasında, tarımı kesintiye uğratan, halkını boğan veya yerinden eden Sarı Nehir’in selini kontrol etmede ciddi bir sorun yaşadı. Bu durumla ilgilenmesi için Gun adında bir adamı (birçok hesapta yarı tanrı olarak kabul edilir) görevlendirdi. Silah, dokuz yıl boyunca selleri durdurmaya çalıştı ama her yıl sular daha da güçlendi ve daha fazla toprak kaplandı ve insanlar öldürüldü. Son olarak, Gun suyu tutacağını umduğu bir dizi dayk inşa etti, ancak dayklar çökerek daha fazla yıkıma ve ölüme neden oldu. Yao, Gun’un suları kontrol edememesinden memnun olmayan halefi Yu Shun’a bu zamana kadar yönetimi bırakmıştı. Hikayenin bazı versiyonlarına göre, Gun daha sonra kendini öldürürken, diğerlerine göre Yu Shun tarafından hapsedildi ve yine de diğerleri kendisini dağlara sürgün ettiğini bildirdi. O gittikten sonra, İmparator Shun, işi tamamlaması ve selleri durdurması için Gun’un oğlu Yu’yu görevlendirdi.

Yu babasının hatalarından öğrendi: Gun kendi başına çok fazla şey yapmaya çalışmıştı, yardıma olan ihtiyacını hafife almış ve kendi yeteneklerini abartmıştı. Ayrıca doğanın güçlerine saygısız davranmış ve onunla çalışmak yerine suya karşı çalışmıştır. Yu, çevredeki kabilelerin yardımını istedi ve onları denizdeki kendi türüne götürmek için suyla çalışacak kanallar inşa ettirdi. Yu’nun projesi on üç yıl sürdü ve görevine o kadar kendini adamıştı ki, işinde üç kez yanından geçmesine rağmen evini bir kez bile ziyaret etmedi. Yu’nun karısı ve genç oğlu, o geçerken ona seslenirdi ve meslektaşları onu dinlenmek için eve gitmeye teşvik ederdi, ancak Yu tamamlanana kadar görevinden vazgeçmezdi. Sel felaketinde karılarını ve çocuklarını kaybeden birçok evsiz olduğunu ve sorun çözülene kadar dinlenmesi gerektiğini düşünmediğini iddia etti. İşine olan kararlılığı ve adanmışlığı etrafındakilere bir rol model olarak bakan ve nehrin suları kontrol altına alınana ve daha fazla sel kalmayana kadar daha çok çalışan etrafındakilere ilham verdi. Su sorunu çözüldüğünde Shun, Yu ile gurur duydu ve onu ordusunun komutasına verdi. Yu, adamlarını, sürekli olarak sınırlarına baskın düzenleyen Xia’ya düşman bir kabile olan Sanmiao’ya karşı yönlendirdi. Sanmiao’yu yendi ve onları karadan sürdü ve zaferlerinin bir ödülü olarak Shun, onu tahtın varisi ilan etti.

Yu’nun hükümdarlığı, Xia Hanedanlığı’nın başlangıcı olarak kabul edilir ve sadece sel ve Sanmiao’ya karşı kazandığı zaferleri için değil, aynı zamanda istikrarlı bir merkezi hükümet kurulması ve ülkenin yönetimini yapmak için dokuz eyalette örgütlenmesi nedeniyle Büyük Yu olarak bilinir. böylesine muazzam bir alan daha yönetilebilir.

Yu 45 yıl hüküm sürdü ve ölüm döşeğindeyken oğlu Qi’yi halefi olarak adlandırdı. Qi, büyük sel sırasında genç bir çocuktu ve birçok kişi, babasının sel duruncaya kadar eve dönmeyi nasıl reddettiğini ve genç Qi’nin babasının yokluğunu nasıl bu kadar iyi sıktığını anlattığı için onu sevdi. Yu, oğlunun yönetim yüküne sahip olmasını istemeyerek, bakanını halefi olarak adlandırmayı amaçlamıştı, ancak o kadar çok kişi Qi’yi tercih etti ki Yu’nun başka seçeneği yoktu. Qi’yi halefi olarak adlandırarak, Yu hanedan veraset politikasını başlattı.

Qi’nin oğlu Tai Kang zayıf bir hükümdardı, ancak haleflerinin çoğu oldukça yetenekliydi ve savaşta zırhın geliştirilmesi ve savaşta şövalyelik kuralları gibi sayısız icat ve yenilik daha sonraki Xia’ya atfedilir . Qi’den sonraki dördüncü yönetici, ülkeyi canlandıran ve hikayelerini anlatan birçok efsaneyle tanınan büyük kahraman Shao Kang’dı. Xia Hanedanlığı, kuralın sorumluluklarından çok güçlü içkiye önem veren Kong Jia’nın (c. 1789-1758 BCE) yönetimi altında gerilemeye başladı. Onun yerine, Fa’nın geçtiği Gao geçti, ikisi de kendilerinden başka kimsenin hayatını iyileştirmek için pek bir şey yapmadı. Son imparator, bir tiran olarak bilinen ve cennetin görevini kaybeden Jie (1728-1675 BCE) idi .yönetmek. Shang Hanedanlığını kuran Tang tarafından devrildi.

Mitoloji Ve Tarih

Yukarıdakilerin çoğu, tarihçilerin hikayelerini doğrulamak için arkeolojik kanıtların ortaya çıkmaya başladığı 1920’lerin CE’sinden 1960’ların ortalarına kadar mitoloji olarak kabul edildi. Şimdi bile, bilimsel fikir birliği, Xia Hanedanlığı tarihinin, böyle bir hanedan gerçekten var olsa bile, büyük ölçüde mitolojik olduğudur. Şüphecilik büyüdü çünkü Xia Hanedanlığı’nın ilk hesapları yoktu ve varlığını savunan hiçbir fiziksel kanıt yoktu. Tarihçilerin, özellikle de ünlü Sima Qian’ın, Çin’deki hanedan değişimini açıklamak ve haklı çıkarmak için bir model olarak Xia Hanedanı’nı yarattığı düşünülüyordu. Bilgin Justin Wintle bunu şöyle açıklıyor:

“Sima’nın belirli bir siyasi amacı vardı [mitolojik figürlere ve olaylara itibar etmede]. Ona göre, başkalarının görüşünde olduğu gibi, yöneticiler “Cennetin Mandası” ile yönetme hakkına sahipti … Eğer kötü yönetilirlerse, o zaman bu ruhsat kaybedilmiş olur. Sarı İmparator ve Yu dahil halefleri, yalnızca medeniyetlerin tüm temellerini icat etmekle kalmadı, aynı zamanda örnek bir hükümet sağladı. Bununla birlikte, insanlığın yozlaşmasının bir sonucu olarak, bu ilahi olarak kurulmuş düzen kısa sürede çöktü ve böylece tanıdık “hanedan döngüsü” başladı. Yeni bir rejim iktidara gelir, ancak er ya da geç ilahi yönetme hakkını kaybeder, bu noktada onun yerini Manda sahibi olan bir başkası alır. Sima’nın önerdiği, Mandanın bu aktarılabilirliği tarihin temel ilkesidir (3).”

Xia Hanedanlığı’nın mitolojik yorumuna, 1960’larda / 1970’lerde, düşüşünden yüzyıllar sonra Xia Hanedanlığı üzerine yazan tarihçilerin açıklamalarıyla eşleşen sarayların ve dört duvarlı evlerin (önceki yuvarlak evlerden farklı olarak) keşfedilmesiyle meydan okundu. O zamandan beri Xia’nın varlığına dair daha fazla kanıt keşfedildi, ancak bu yapıların hiçbirine ilişkin hiçbir yazılı kayıt, onları Xia’nın inşa ettiği gibi pozitif olarak tanımlamıyor ve bu nedenle, Çin’in ilk hanedanının bir gerçeklik mi yoksa daha sonraki yazarların politik olarak motive edilmiş bir uydurması mı olduğu tartışması devam ediyor.

https://www.eansiklopedi.com/category/tarih/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum