Özgür İdil Ural Hareketi Kazan Tatar halkına seslendi: Ukrayna'daki savaşa destek vermeyin!

Özgür İdil Ural Hareketi Kazan Tatar halkına seslendi: Ukrayna'daki savaşa destek vermeyin!
02 Ağustos 2022 - 20:07

Kazan Tatar halkının savunucusu Özgür İdil Ural Hareketi, Dünya Kazan Tatarları Kongresi delegelerine Ukrayna’daki savaşa destek veren karar için oy kullanmama çağrısında bulundu. Çağrı metninde, “Halkımızın adının Rus ordusunun ve Moskova emperyalizminin çıkarları için kullanılmasına izin vermeyin!” ifadesine yer verildi.

Özgür İdil Ural Hareketi, “Basında çıkan haberlere göre Dünya Tatar Kongresi Ulusal Konseyi Vasil Şayhraziyev’in 8. Dünya Kazan Tatarları Kongresi kararına ‘özel askeri operasyonun desteği’ hakkında bir maddeyi eklemek istediğini öğrendik” ifadeleriyle Dünya Kazan Tatarları Kongresi delegelerine, Ukrayna’daki savaşa destek veren karar için oy kullanmama çağrısı yaptı.

ÖZGÜR İDİL URAL HAREKETİ, DÜNYA KAZAN TATARLARI KONGRESİNE SESLENDİ: SAVAŞA DESTEK VERMEYİN!

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Halkımızın adının Rus ordusunun ve Moskova emperyalizminin çıkarları için kullanılmasına izin vermeyin! Şayhraziyev’e Ukrayna’daki savaşa destek sözleri içeren bir kararı oylamaya sunmaya izin vermeyin! Halkların hapishanesi çökecek, Tataristan özgürlük ve bağımsızlık kazanacak öte yandan siz kongredeki sessizliğinizden utanacaksınız, çocuklarınıza ve torunlarınıza Putin’i ve Rusya’yı savaş suçlarında neden desteklediğinizi utanarak açıklayacaksınız.”

Söz konusu savaş karşıtı metni; Vil Mirzayanov, Rafis Kaşapov, Farit Zakiyev, Roza Kurban, Kamil Sukayev, Nafis Kaşapov, Zulfira Boyko ve diğer isimler imzaladı.

Dünya Kazan Tatar Kongresi, 30 Temmuz -2 Ağustos tarihleri arasında Kazan’da düzenlenecek. Kongreye bin delege ve 500 misafir katılıyor. Dünya Kazan Tatar Kongresi, bu yıl 30. kuruluş yıl dönümünü kaydediyor. Teşkilat, 458 ulusal-kültürel kuruluşu birleştiriyor, Tataristan ve Rusya’da 311 Tatar kuruluşu ve 45 ülkede 147 Tatar derneği ile iş birliği yapıyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI
 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Anife Bilal
02 Ağustos 2022, 09:13

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum