ÖZBEKİSTAN'DA LATİN ALFABESİNE GEÇİŞ SÜRECİ HIZLANDIRILACAK

ÖZBEKİSTAN'DA LATİN ALFABESİNE GEÇİŞ SÜRECİ HIZLANDIRILACAK
22 Ekim 2019 - 21:52

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in yayımladığı bir kararname ile, Latin alfabesine geçiş sürecinin hızlandırılması kararlaştırıldı.

“Özbek dilinin, devlet dili sıfatındaki nüfuzunu ve mevkiini arttırmak doğrultusundaki çare ve tedbirler” başlıklı kararname dün, Özbek dili gününde imzalandı.

KARARNAME SÜRECİ HIZLANDIRMAYI AMAÇLIYOR

Kararnamede, devlet dilinin koruma altına alındığı yasaları uygulama noktasında denetlemelerin artırılacağı belirtildi. Buna göre devlet dilinin kullanımı noktasındaki muammaların giderilmesi ve tanımlanması gerektiği vurgulandı.

Kararnamede Özbekçe’nin Latin alfabesi ile yazılmasının yaygınlaştırılması ve geçiş sürecinin hızlandırılması kararı alındı. Latin yazımında yaşanan hataların önlenmesi için önlemlerin alınması da metinde belirtildi.

Özbekistan, 2001 yılından beri Latin alfabesine geçiş sürecini tamamlamaya çalışıyor. Özbekistan’da yıllardan beri Kiril alfabesinin tahakkümü kırılamadı. Bu nedenle Latin alfabesine geçen ülkeler arasında Özbekistan başarısız bir ülke olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/ozbekistan-da-latin-alfabesine-gecis-sureci-hizlandirilacak/103209/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum