ÖZBEKİSTAN HALKI SANDIK BAŞINA GİDECEK

ÖZBEKİSTAN HALKI SANDIK BAŞINA GİDECEK
21 Aralık 2019 - 23:45

Özbekistan’da seçmenler, yeni parlamento üyelerini belirlemek üzere yarın sandık başına gidecek.

Özbekistan’da Yasama Meclisi ile belediye meclislerinin üyelerinin belirleneceği seçimde, 20 milyon 516 bin 710 kayıtlı seçmen 150 seçim bölgesinde kurulan 10 bin 260 sandıkta oy kullanacak.

MİRZİYOYEV GÖREVE GELDİKTEN SONRAKİ İLK GENEL SEÇİM

Ülkede Şevket Mirziyoyev’in cumhurbaşkanı olmasının ardından yapılacak ilk genel seçimlerde, parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi ile yerel belediye meclisleri üyeleri belirlenecek.

“YENİ ÖZBEKİSTAN, YENİ SEÇİMLER”

“Yeni Özbekistan, yeni seçimler” sloganı kullanılan seçimlerde 750 aday 150 sandalye için yarışacak.

BAŞBAKAN ADAYI BELİRLEME HAKKI

En çok oy elde eden parti, başbakan adayını belirleyerek onaylanması için devlet başkanına sunma hakkını elde edecek. Ülkedeki toplam 20 milyon 516 bin 710 kayıtlı seçmen, 150 seçim bölgesinde kurulan 10 bin 260 sandıkta oy kullanabilecek. Seçimlerde 2 milyon kişi de ilk kez sandık başına gidecek.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yabancı ülkelerdeki yurt dışındaki Özbek vatandaşlar da Özbekistan’ın diplomatik temsilciliklerinde kurulan 55 sandıkta oy kullanabilecek. Seçimlerde yarışacak 440’ı erkek, 310’u da kadından oluşan 750 adayın tamamı üniversite mezunu.

SEÇİMLERLE ÖZBEK PARLAMENTOSU YENİLENECEK

Mevcut milletvekillerinden sadece 43’ünün adaylar arasında bulunduğu düşünüldüğünde, seçimle, Özbek Parlamentosunun büyük oranda değişmesi bekleniyor.

Başkanlık sistemiyle yönetilen Özbekistan’da parlamento, Yasama Meclisi ve Senatodan oluşuyor. Ülke parlamentosunun alt kanadı olan ve daimi çalışan Yasama Meclisi 150 milletvekilinden, üst kanadı olan ve üç ayda bir toplanan Senato ise 100 üyeden oluşuyor.

SEÇİMLERİ 50’DEN FAZLA ÜLKE İLE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER TAKİP EDECEK

Seçimi 50’den fazla ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Türk Konseyinin de bulunduğu kuruluşlardan 600’den fazla uluslararası gözlemci izleyecek.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da ülkedeki parlamento seçimlerini ilk defa tam teşekküllü gözlem heyeti ile gözlemleyecek. Seçimleri izlemek üzere 2 bine yakın yerli ve yabancı gazeteci takip edecek.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/ozbekistan-halki-sandik-basina-gidecek/134423/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum