TRUMP YAPTIRIMLARI ONAYLADI: TÜRKİYE'YE F-35'LER GELMEYECEK

TRUMP YAPTIRIMLARI ONAYLADI: TÜRKİYE'YE F-35'LER GELMEYECEK
21 Aralık 2019 - 23:50

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump, 738 milyon dolarlık Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı (NDAA) imzaladı. Torba yasa şeklindeki NDAA’da Türkiye’ye karşı yaptırımlar öngören maddeler içeriyor.

F-35’LER GELMİYOR

ABD Kongresinin iki kanadından geçip Başkan Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren tasarı, Türkiye’ye ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklıyor.
Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için NDAA’da Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiği de vurgulanıyor.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NE (GKRY) SİLAH AMBARGOSU KALDIRILIYOR

Trump’ın imzaladığı NDAA’da GKRY’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin maddeler de yer alıyor. Bölgede yaşanan askeri hareketliliği ve gerilimi daha da tetikleyecek olan bu gelişmenin, ABD’nin bölgeyi kışkırtma ve Türkiye’ye karşı kurulan koalisyona destek verme isteğinin bir yansıması olarak öngörülüyor.

KUZEY AKIM VE TÜRK AKIM DA HEDEFTE

Yasa ile Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akım ve Ukrayna ile Polonya’yı devreden çıkartan Kuzey Akım 2 projelerine de yaptırımlar hedefleniyor.

“TÜRKİYE F-35’LERİ İSTİYORSA BAZI ŞARTLARI YERİNE GETİRMEK ZORUNDA”

Türkiye’ye 2020 Yılı Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasası’nda F-35’lerle ilgili getirilen kısıtlamaların kaldırılması için gerekli şartlara da yer veriliyor.

Yasa metnine göre Ankara’nın S-400 hava savunma sistemine, ilgili araç, materyal ve bağlantılı personele sahip olmaması isteniyor.

GELECEKTE RUSYA’DAN SAVUNMA EKİPMANI ALMAYACAK GARANTİSİ

Tasarıya göre Türkiye gelecekte Rusya’dan benzer bir savunma ekipmanı satın almayacağına dair güvenilir teminatlar verecek ve tüm bunlar Kongrenin ilgili komisyonlarına gönderilecek raporlarla belgelenecek.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/trump-yaptirimlari-onayladi-turkiye-ye-f-35-ler-gelmeyecek/134484/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum