MİLLİ MÜCADELEDEN CUMHURİYETE: 97. YIL!

MİLLİ MÜCADELEDEN CUMHURİYETE: 97. YIL!
29 Ekim 2020 - 19:16

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97. yılı tüm Türkiye’de coşkuyla kutlandı. Koronavirüs pandemisi ndeniyle ile tüm ülkede etkinlikler ve törenler kısıtlı şekilde düzenlendi.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı Türk ordusu büyük mücadeleler sonucunda ülkede düşmana dur dedi. Daha sonra şanlı Türk ordusu, taaruza geçerek aldığı, “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri!” emri ile durmadan, canını hiçe sayarak gerçekleştirdiği karşı taaruz ile düşmanı ülkeden kovmayı başardı. Bundan sonra Mustafa Kemal Paşa’nın aklında, yeni ve çağdaş bir Türkiye vardı. Bunu da gerçekleştirmek adına atacağı en büyük adım cumhuriyetin ilan edilmesiydi. Bunun için kabineyi 28 Ekim 1923 tarihinde, Çankaya Köşkü’nde topladı ve açıkladı: “Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!”

CUMHURİYET’İN İLANI

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) toplandı. TBMM’de yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlendi ve 29 Ekim 1923 günü saat 20.30’da Cumhuriyet ilan edilir. Bu dönüm noktası olayın, 101 pare top atışı ile kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Cumhuriyetin ilanının üzerinden 96 sene geçti ve her yıl olduğu gibi bu sene de ülkemizde Cumhuriyet Bayramı kutlanmaya devam ediyor. Bu sene 96. yılı olan Cumhuriyetimiz Kutlu Olsun!

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum