MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ BAŞLADI

Manisa Kültür Sohbetlerinde “Manisa ve Yerel Tarih Araştırmaları” konuşuldu.

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ BAŞLADI
28 Eylül 2019 - 20:37

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ BAŞLADI

Manisa Kültür Sohbetlerinde “Manisa ve Yerel Tarih Araştırmaları” konuşuldu.

Moderatörlüğünü Tarihçi-Yazar Naci YENGİN’in yaptığı programa MCBÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Berber konuk oldu.

Manisa'nın kadim tarihinden bu güne tarih araştırmaları, yerel ve ulusal tarihte Manisa'nın yeri ve önemi üzerinde duruldu.

4. Yılına giren Manisa Kültür Sohbetleri programı Manisa adına yapılan ve yapılması gereken çalışmaları gündeme getirmeye devam ediyor.

Açılış konuşmasını Naci YENGİN’in yaptığı programda Doç. Dr. Ferhat Berber tarihin ne olduğu, tarihçiliğin nasıl olması gerektiğini, ulusal tarih içinde yerel tarihçiliğin önemi üzerinde durdu.

Manisa tarihinin hala tam anlamıyla yazılamadığı, yerel tarihçiliğin önünde büyük engellerin bulunduğu ortaya kondu.

Manisa gibi köklü geçmişe sahip bir şehrin tarihini araştırmanın zorlukları,  resmi ve özel kurumların yerel tarihçiliği desteklemesi gerektiğinin altı çizildi.

Manisa Şer'iye Sicillerinin mutlaka tasnif edilmesi, indekslenmesi gerektiği bu şekilde sistemle bir kişinin araştırma yapmasının çok zor olduğu sivil dernek, belediye ve resmi kurumların ortaklaşa kurulacak komisyonlarla bunun üstesinden gelinebileceğini vurgulayan Ferhat Berber aksi halde Manisa tarihi ve kültürünün anlatılması, anlaşılmasının güç olduğunu belirtti.

Manisa şehir arşivinin bir an önce kurulması gerektiği, Manisa araştırmalarını teşvik edecek yolların bulunması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

İlkçağdan itibaren, Saruhan Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Manisa ile ilgili araştırmaların arttırılması konusunda teşvik ve özendiriciliğin arttırılması gerektiği anlaşıldı.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yeni binasında gerçekleştirilen program plaket takdiminin ardından sona erdi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum