Makedonya'da Türklerin tek resmi bayram Türkçe Eğitim Bayramı 21 Aralık

Kuzey Makedonya Türkleri 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutluyor. Kuzey Makedonya’da 2007 yılından bu yana Milli Bayramlar Yasası kapsamında kutlanılan 21 Aralık tarihi, Makedonya Türklerinin tek milli bayramı olma özelliğini taşıyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Türkleri için özel anlam ifade eden Türkçe Eğitim Günü’nde Üsküp’ü ziyaret ederek mevkidaşıyla bir araya geldi.

Makedonya'da Türklerin tek resmi bayram Türkçe Eğitim Bayramı 21 Aralık
22 Aralık 2021 - 15:13

Makedonya Türkleri için anayasal bir hak olan Türkçe eğitim hakkı, Kuzey Makedonya’da 21 Aralık’ta Makedonya Türklerinin Milli Bayramı olarak ilan edildi. Kuzey Makedonya’da anayasaya göre, ülkenin asli kurucu milletleri arasında yer alan Türkler, kendi anadillerinde eğitim alma haklarını “21 Aralık Türkçe Eğitim Günü” adıyla bayram olarak kutluyor.
21 Aralık Türkçe Eğitim Günü ve Makedonya Türkleri

KUZEY MAKEDONYA’DA TÜRKÇE EĞİTİMİN BAŞLANGICI: 21 ARALIK 1944

Makedonya Türklerinin tek milli bayramı olan bugünün önemi, 1944 yılında Makedonyalı Türklere kendi ana dillerinde eğitim hakkı tanınarak Üsküp’teki “Tefeyüz” İlkokulunda Türkçe eğitime başlanmasından geliyor. Bu tarih de, Makedonyalı Türkler için ana dilinde eğitimin başlangıç günü olarak kabul ediliyor.

Makedonya genelinde 40 civarında ilkokulda ve 57 belediyede 9 bin 500-10 bin arasında öğrenci Türkçe eğitim görüyor.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP’TAN TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI’NDA KUZEY MAKEDONYA ZİYARETİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Türkçe Eğitim Bayramı’nın kutlandığı Kuzey Makedonya’da Meclis Başkanı Caferi ile görüştü. Şentop ve beraberindeki heyet, başkent Üsküp’teki temasları kapsamında Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi tarafından resmi törenle karşılandı. Törende, İstiklal Marşı ve Kuzey Makedonya milli marşının okundu. Tören, askeri Şeref Kıtası Kumandanı tekmili, Kuzey Makedonya bayrağı ve Askeri Onur Birliğinin selamlanması ve Askeri Şeref Kıtası’nın önünden geçişle sona erdi.

Kuzey Makedonya Türkleri için özel anlam ifade eden Türkçe Eğitim Günü’nde TBMM Başkanı Şentop Üsküp’ü ziyaret etmekten ve mevkidaşıyla bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı ilk tanıyan ülkelerden olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güzel ilerlediğini ifade eden Şentop, Kuzey Makedonya halkını ülkenin 30. bağımsızlık yılı dolayısıyla da tebrik etti.
Kaynak:https://qha.com.tr/haberler/egitim/kuzey-makedonya-da-yasayan-turklerin-tek-resmi-bayrami-21-aralik-turkce-egitim-bayrami-kutlu-olsun/362539/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum