Destansı kahramanların donmayan mücadelesi : Sarıkamış Harekatının 107. yıl dönümü

Anadolu’nun doğusunda Birinci Dünya Savaşı ile Türk milli sınırlarında bir kere daha baş gösteren Rus tecavüzüne karşılık başlayan Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914’te başlamış ve 7 Ocak 1915’e kadar sürmüştü.

Destansı kahramanların donmayan mücadelesi : Sarıkamış Harekatının 107. yıl dönümü
22 Aralık 2021 - 15:09 - Güncelleme: 22 Aralık 2021 - 15:11

22 Aralık 1914’te Osmanlı İmparatorluğu’nun Kafkas cephesinde Rus İmparatorluğu’na karşı başlattığı destansı Sarıkamış Harekatı’nın 107. yıl dönümü. Enver Paşa’nın emriyle başlatılan harekatta Kars, Sarıkamış, Ardahan gibi doğu illerimizi geri almak amaçlanmıştı. Askerler harekatın ilk iki gününde Rus birliklerine karşı zor şartlar altında olmalarına rağmen kahramanca mücadele etmişti.

RUS BİRLİKLERİ İMHA EDİLECEKTİ

Osmanlı Devleti’nin, doğuyu korumakla görevli 3. Ordusu, 7-17 Kasım 2014 tarihleri arasında Köprüköy ve Azap muharebelerinde yaptığı cephe saldırılarıyla Rusları bir miktar geri püskürterek belirli bir başarı kazandı. Kafkas Cephesi’ndeki bu kısmi başarı, İstanbul’da olumlu karşılansa da yeterli görülmedi. Rusları kesin yenilgiye uğratacak planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, geniş bir kuşatma harekâtı ile Rus birliklerini imhaya karar verdi.

İlk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca askerlerimizin bir kısmı donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. 

Türk ordusu, bu harekatta yaklaşık olarak 27 bin şehit, 7 bin esir verdi; Rus ordusu da yaklaşık 30 bin ölü verdi. İki haftalık bir sürede bu oranda bir kaybın yaşanması, muharebenin şiddetinin bir göstergesi olarak tarihe geçti.

Tarihistan olarak Sarıkamış şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.
Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/destansi-kahramanlarin-donmayan-mucadelesi-sarikamis-harekatinin-107-yil-donumu/362614/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları