Kırım Tatar kökenli bilim insanı Agatangel Krımskiy'in anısına hatıra para basıldı

Kırım Tatar kökenli bilim insanı Agatangel Krımskiy'in anısına hatıra para basıldı
13 Ocak 2021 - 17:38

Ukrayna’da, Kırım Tatar kökenli ünlü bilim insanı Agatangel Krımskiy’in anısına madeni para basıldı. Hatıra parasının dün tedavüle sokulduğu açıklandı.

Ukraynalı ünlü bilim insanı ve Ukrayna Milli Bilimler Akademisinin kurucularından Agatangel Krımskiy’in anısına, 2 Grivna tedavül hatıra parası basıldı.

Ukrayna Milli Bankası Para Müzesinden yapılan açıklamada, 15 Ocak 2021 günü ünlü bilim insan Agatangel Krımskiy’in doğumunun 150. yıl dönümünün kaydedileceği belirtildi.

Madeni paranın ön yüzünde bilim insanının faaliyetini ve bilgi kaynağını simgeleyen bir kompozisyon bulunuyor. Kompozisyonun merkezinde ise Agatangel Krımskiy’in, “Bir Ukrainofil (Ukrayna yanlısı) olmam gerektiğini oldukça bilinçli şekilde anladım” sözleri, altında da Agatangel Krımskiy’in faksimilesi yer alıyor.

Paranın arka yüzünde ise Krımskiy’in trajik kaderini simgeleyen, dikey çizgilerin arka planında dilbilimcinin portresi, adı ve yaşadığı yıllar belirtildi.

Hatıra parasının, 12 Ocak 2021’de tedavüle sokulduğu kaydedildi.

DÜNYACA TANINMIŞ BİLİM İNSANI AGATANGEL KRIMSKİY

Babası Kırım Tatarı, annesi Ukraynalı olan Krımskiy, lise öğrenimini Ostroh Lisesi’nde ve Kıyiv Pavlo Halahan Koleji’nde tamamlamış; daha sonra Moskova Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü (1894) ile Moskova Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesini (1896) bitirmiştir. 1896-1898 yılları arasında dil öğrenmek ve araştırma yapmak üzere Suriye ve Lübnan’da bulunmuş ve ardından 1900’de Profesör olmuştur. 1898-1918 yıllarında Lazarev Doğu Dilleri Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsü’nde çalışmış; burada Doğu dilleri (Arapça, Farsça ve Türkçe) ve edebiyatları dersleri vermiştir. Drevnosti Vostoqnye (Oriental Antiquities) dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Çarlık rejiminin dağılmasının ardından Ukrayna’ya dönmüştür. Ukrayna Bilimler Akademisi’nin kurucuları arasında yer alıp 1918-1941 yıllarında Kıyiv Üniversitesi’nde çalışmıştır. 1930’lu yıllarda Sovyet Rusyası’nın Türkoloji Repressiyası politikasıyla baskı altına alınmış ve 1941’de Kazakistan’ın Kostanay şehrine sürgün edilmiş ve burada hapse atılmıştır. 1942’de ise hapishanede hayatını kaybetmiştir. 

Qırım Haber Ajansı


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum