Kerkük Kalesi, UNESCO dünya kültür mirası listesine dahil edildi

Kerkük Kalesi, UNESCO dünya kültür mirası listesine dahil edildi
19 Nisan 2021 - 12:14

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalanKerkük Türklüğünün sembolü ve Ortadoğu’nun en eski kalesi olan Kerkük Kalesi’nin, dünya kültür mirası listesine girdiğinin müjdesini verdi.

Irak’ta Türklerin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Kerkük Kalesi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 1980’lerde Saddam rejimi tarafından bir kısmı yıkılan kale, şu anda doğal yollardan yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Eski dönem Irak Türkmen Cephesi lideri ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ve Kerküklüler, 2021 yılının Mart ayında UNESCO’ya kalenin restore işlemi için çağrıda bulundu. Salihi, Türk tarihinin en eski yapıtlarından birisi olan Kerkük Kalesi için, “Kerkük’ün kimliğini ortaya çıkaran tarihî eserler, ihmal sebebiyle yok olmak üzere. Kerkük Kalesi ve Kışlası bu dediklerimize sadece birer örnektir. Kerkük Kalesinin kurtarılması için bir çağrı yapıyoruz. Çağrımıza kulak verip, tarihî eserlerimizin kurtarılmasına yardım edin.” demişti.

KERKÜK KALESİ, UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ

UNESCO’nun, Kerkük Türklüğünün sembolü Kerkük Kalesi için yapılan bu çağrılara bugün kulak verdiği öğrenildi. Irak Kültür Bakanlığından bugün yapılan basın açıklamasında yer alan bilgiye göre, Birleşmiş Milletler topluluğuna bağlı bir sosyal örgüt niteliğinde faaliyet gösteren UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), Kerkük Kalesi’ni, dünya kültür mirası listesine dahil ettiğini duyuruldu.

“KERKÜK, CANLI BİR MEDENİYETİ TEMSİL EDİYOR”

Irak Kültür Bakanlığı Sözcüsü Hasan Nazım, Kerkük Kalesi’nin, olağanüstü tarihi bir değere sahip olduğunu ve canlı bir medeniyeti temsil ettiği için UNESCO’nun böyle önemli bir karara imza attığını ifade etti. Bakanlık Sözcüsü Nazım, ayrıca Kerkük Kalesi’nin ilginç mimarisiyle, dünya kültür mirası listesine zenginlik katacağını sözlerine ekledi.

Kerkük Kalesi, tarihçiler tarafından Ortadoğu’nun en eski kalesi ve insanlığın ortak bir mirası olarak kabul ediliyor.

KERKÜK KALESİ VE OSMANLI SUBAYLARI MEZARLIĞI

Irak’ta Kerkük kentinin simgesi olan Tarihi Kerkük Kalesi ve kalenin içindeki eserler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kalenin bir kısmı 1980 yıllarında Saddam rejimi tarafından yıkılırken, aileler zorla göç ettirilmişti. Bugünlerde ise tarihi kale doğa olayları ile tam anlamıyla yıkılmanın eşiğine geldi. Peygamberlerin kabrine de ev sahipliği yapan ve Irak Türklerinin ilk yerleşim yeri olan kaleye sahip çıkılmasını isteyen Kerküklüler, restorasyon yapılması için yetkililere seslendi. UNESCO, 18 Nisan 2021 tarihi itibarıyla bu çağrıya kulak vererek, Kerkük Kalesi’nin UNESCO dünya kültür mirası listesine dahil ettiğini duyurdu.


Kırım Haber Ajansı - QHA

QHA-Kerkük
18 Nisan 2021, 22:22

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum