Kırk Damla Mağarası ortaya çıktı

Manisa'da bulunan Horasan Erenlerinden İbrahim Seydi Dede Mescidinin altındaki Kırk Damla Mağarası ortaya çıktı

Kırk Damla Mağarası ortaya çıktı
19 Nisan 2021 - 10:33 - Güncelleme: 19 Nisan 2021 - 13:35

Horasan Erenlerinden İbrahim Seydi Dede'nin 14. Yüzyılda yaptırılan ve Saruhan Beyliği dönemi eserlerinden olan İbrahim Seydi mescidinin altında bulunan Kırk Damla Mağarası ortaya çıktı.
Saruhan Beylerinden İshak Çelebi (Öl. 1379) zamanında yaşamış olan İbrahim Seydi Dede adına mescit yaptırılmıştır.
İbrahim Seydi Dede ile ilgili  bilgiler 1372 tarihli Revak Sultan Türbesi Vakfiye kayıtlarında rastlanmaktadır. İsbrahim Seydi Dede'nin babasının Bektaşi Horasani olduğu ifade edilmektedir. (Naci YENGİN)



Kırk Damla Mağarasının Manisa Kalesinine su sağlayan gizli yollardan birisi olabileceği değerlendiriliyor...
Barındırdığı yüzlerce tarihi yapıyla adeta açık hava müzesi olan Manisa’da tarihi bir mescidin alt kısmında bulunan demir parmaklıklar çalınınca unutulan 40 Damla Mağarası ortaya çıktı.

Manisa'da ecdat yadigarı Seyit İbrahim Hoca Mescidi'nin kapısı çalındı damla mağarası ortaya çıktı | NTV
*
Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Adakale Mahallesinde Vak Vak Tekkesinin hemen karşısındaki 700 yıllık Seyit İbrahim Hoca Mescidinin alt kısmında bulunan mağaranın girişindeki demir parmaklıklar çalındı. Parmaklıkların çalınmasıyla adeta unutulan ve çok az kişinin bildiği 40 Damla Mağarası da gün yüzüne çıktı. Spil Dağı’ndan gelen yer altı sularının damlaya damlaya biriktiği ve çıkardığı su sesleri nedeniyle 40 Damla Mağarası olarak anılan mağaranın suyla dolu olması ve içinde çöplerin birikmesi çevredeki vatandaşları da tedirgin etti. Giriş kısmının 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan onarım sırasında demir kapıyla kapatıldığı mağaranın kapısının geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalınması sonrası çevrede yaşayan vatandaşlar özellikle çocuklar için mağaranın tehlike oluşturabileceğini düşünerek yeniden kapı yapılmasını istedi. 

   ...
   Manisa’nın 1313 yılında Saruhan Bey tarafından fethedilmesinin ardından Türk yurdu haline dönen Manisa’daki en eski Türk eserlerinden biri olan ve İbrahim Seydi tarafından 14. yüzyılın ikinci yarısı (1350’li yıllar) Ulu Caminin alt kısmında, Vak Vak Tekkesi ve çeşmesinin tam karşısında yaptırılan Seyit Hoca Mescidi 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı. Kare planlı ve üzeri kubbe ile örtülü olan eserin yapımında kaba yonu taş, tuğla ve devşirme malzemeler kullanılırken son cemaat mahalli ise iki küçük kubbesiyle olarak dikkat çekiyor. 

Kaynak: ntv.com.tr, Manisa haberleri, manisa olay gazetesi
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum