Kazakistanda sempozyum - Dünya Türkləri Yenidən Bir Arada

Kazakistanda sempozyum :Dünya Türkləri Yenidən Bir Arada. Yazan: Regibe Gasımova

Kazakistanda sempozyum - Dünya Türkləri Yenidən Bir Arada
30 Aralık 2018 - 09:58

Kazakistanda sempozyum   -     Dünya Türkləri Yenidən Bir Arada

                                                                  Regibe Gasımova

                                                                  İsmayıllı,   Azerbaycan

[email protected]

  

 Kazakistanın en büyük şehri Almatı’ya hava yolu uçsuz bucaksız çöllerin, dağların tepelik ovaların üzerinden geçiyordu. Her bir Türk için vatan sayılan,  kahraman atalarımızın savaşlarına meydan olmuş o boz çölleri  görmek isteğim gerçekleşiyordu. Uzun yıllar aynı bir devletin eğemenliyi altında yaşamamıza rağmen,   bu  toprakları görmek şimdiye kadar nasibim olmamıştı. V  Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu   bu buluşma için bir vesile  oldu.

         18-21 Mart 2014 tarihlerinde Niğde Üniversitesinin, 20-22 Mayıs 2015 tarihlerinde Almatı’da Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesinin, 25-27 Mayıs 2016 tarihlerinde Bakü’de Bakü Avrasya Üniversitesinin, 26-28 Nisan 2017 tarihlerinde Niğde’de Ömer Halisdemir Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Türk Dünyası Araşdırmaları Simpozyumu   5. yılında -       bu yil 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde Almatı’da gerçekleşdi.

V  Uluslararası Türk Dünyası Araşdırmaları Simpozyumu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi, M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Bakü Avrasya Üniversitesi’nin katılımıyla Türk Dünyası’nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, eğitim, uluslararası ilişkiler ve siyaset, ekonomika, maddi ve manevi değerler, gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacına ulaştı.

      Sosial proqramlar kapsamında Almatı’da Türk Dünyası kültürel yapısı, tarihi miraslar ziyaret edildi.

2014 yılından itibaren Sempozyum Programı kapsamında geleneksel hale gelen ve Sempozyum ortağı üniversitelerin öğrencilerinin katılımıyla hazırlanan sahne gösterilerinden oluşan “Kökümüz  Bir Türk’üz”  Festivali Almatı’da da düzenlendi. 

  Almatı’da düzenlenen Festival katılımçılarda unutulmayacak etki bıraktı. Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi öğrencilerinin hazırlayarak sundukları gösteriler Türk dünyasının mühteşem  tarihini gözler önüne getirerek gözleri  yaşartdı. Sanki dağlar arasından çıkarak  gelen boz kurt da, elinde kopuzuyla Dede Korkut da, tarihin derinlerinden günümüze gelmiş bütün türk boyları da gözlerimiz önündeydiler. Büyük ağaç dallarının birleşerek koca bir ağacı oluşturması Turanı simgeliyordu. Sonda öğrenciler her bir katılımcıya  Almatı şehrinin sembolu olan elma sundular. Türkiye’den ve Azerbaycan’dan gelmiş ekiplerinin  de  gösterileriyle  Festival devam etdi.

Hala Rusca konuşmanın ortadan kalkmamasına rağmen, Sovyet ideolojisinin baskısı altında hiç de soydaşlarımızın Türklük bilinci tamamen yok olmamış, Türk Cumhuriyetleri halklarının bağımsızlıklarına kavuşmasi ile yeniden yeşermeye başlamıştı.

Katılımcılar konferans ve sosyal programlara katılmakla kalmayıp şehrin insanları ile sobet etmek, alış-veriş hayatı ile,  örf ve adetleri, mutfağı ile tanış olmağa, hatira olarak  Kazakistanı yansıtan hediyeler almağa da fırsat buldular.   

Kültürel, bilimsel seviyede olsa da, Türk birliğinin oluşdurulması açısından Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu  büyük önem taşıyordu. 

Üç günlük buluşmanın sonunda  Türk dünyasının bilim insanları  2019 yılında Baku’de  görüşmek ümidi  ile  ayrıldılar.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum