Kayra'nın kitapları dile getiren odası...

Asırlık çınar Cahit Kayra 103 yıllık ömrüne ne hizmetler sığdırmamış ki?. 1939 tarihinde Maliye Teftiş Kurulu'nda muavin olarak başlayan devlet hizmetine Maliye Tetkik Kurulu Başkanlığı'ndan 1972'de emekli olduktan sonra siyaset alanında da devam etmiş bir isim Cahit Kayra. Kaynak Yeniçağ: Kayra'nın kitapları dile getiren odası...

Kayra'nın kitapları dile getiren odası...
10 Aralık 2020 - 00:19

1973 yılında Ankara Milletvekili seçilen Kayra, 1974 yılında Ecevit'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Aktif siyaseti bıraktıktan sonra Yakın Cumhuriyet Tarihi üzerine gerçek verilere, gözlemlere dayanan ve çarpıcı tezler öne süren araştırma kitapları yayımladı. İlk akla gelen kitaplarından bazıları şunlar:

Savaş Türkiye Varlık Vergisi, Sevr Dosyası, Masal, Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü, Marjinal Ekonomi Teorileri, Marjinal Siyaset Teorileri, Marjinal Savaş ve Başkaldırı Teorileri, Marjinal Şiir Teorileri, Marjinal Teoriler Ansiklopedisi.

Cahit Kayra, son olarak birbirinden değerli eserlerini yazarken 30 yılını geçirdiği odasını, "Bir Çalışma Odası" adıyla kitaplaştırdı. Kayra, çalışma odasıyla ilgili duygularını şöyle dile getiriyor:

Günlük hayatımın büyük bir bölümünü bu odada geçiriyorum. Eşim on yıl önce yaşamaktan vazgeçti. O ayrıldıktan sonra odanın yaşamımdaki yeri arttı. O hayattayken çalışmam sırasında bana çay getirirdi. Şimdi yalnızım, odamla baş başa ve iç içe…

Bu kış günü, aydınlıklar erken tükeniyor. Havada donuk renkler var. Hiçbir şey olduğu gibi görünmüyor. Akşamın yarı karanlığı içinde bir şeyler arıyorum. Bulduklarımı toplayarak… Toplayabildiklerimi okumaya çalışıyorum. Biraz nedensiz. Raflarda kitaplar, kitaplar… Sepetlerde, kutularda defterler... Kâğıtlar, kâğıtlar... Çalışma odasının dört bir yanına dağılmış çocuklar bunlar. Benim çocuklarım, tanıdıklarım… Başka dünyaların insanları ve olayları…

Büyük bir pencere, arka bahçelere bakıyor, ıtır dallarıyla sarılmış. İki büyük koltuk, Şiraz halısıyla örtülü bir kanepe... Küçük, yarımay biçiminde bir sehpa, üzerinde birkaç eski zaman silahı... Masa... Bir su bardağı... Mülkiye madalyonu, anı sayfaları, sararmış fotoğraflar, küçük heykelcikler -Buda ve Beethoven-, tozlanmış bir ödül... Durmuş ve yeniden kurulmamış bir saat, bir eski zaman abajuru, bir eski zaman terazisi, müzik seti, hep eski şeyler; artık kullanılmayan kasetler, bir bilgisayar ve bir yazıcı, telefonlar, küçük bir hasır sepet ve kalemler, büyüteç, bir ilaç kutusu, resimler, haritalar, katlanmış bir bayrak…

Duvarlarda raflar, düzenli düzensiz dizili kitaplar, dağılmış ciltler... Bir köşede üst üste yığılmış başka kitaplar, unutulmuş belgeler, bir Burası bir çalışma odası. Ben burada yaşıyorum ve bu dağınıklıkla iç içe... Bazen en dalgın anda elimdeki kitap kucağıma düşerken bir köşeden bir başka kitabın bana seslendiğini duyuyorum. Belki duymak istiyorum. Her gün, ne zaman masamın ardındaki koltuğa otursam, beni, benim gelmemi bekliyorlarmış gibi konuşmaya başlıyorlar. Şikâyet edenler var. Beni suçlayanlar, azarlayanlar var. Yerlerini beğenmeyenler; düşmekten, yuvarlanmaktan, dağılmaktan korkanlar var. Belki gizlenenler bile vardır, benim kendilerini görmemi istemeyenler... Sakin ve huzurlu uykularıyla mutlu olanlar... Yanındaki tozlu kitaptan yakınanlar ya da yanındaki canlı, çekici kitapla birlikte olmanın heyecanını yaşayanlar...

Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86

Kaynak Yeniçağ: Kayra'nın kitapları dile getiren odası...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum