KADINA KARŞI ŞİDDET... - Prof. Dr. Öcal Oğuz

KADINA KARŞI ŞİDDET... - Prof. Dr. Öcal Oğuz
28 Kasım 2020 - 21:52

KADINA KARŞI ŞİDDET...

7 Şubat 2000 tarihinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 54. Genel Kurulu’nun 134. Maddesi ve 6 Nisan 2000 tarihinde gerçekleştirilen UNESCO Yürütme Kurulunun 159. Oturumu ile 25 Kasım "Uluslararası Kadına Karşı Şiddetin Ortadan Kaldırılması Günü" olarak ilan edilmiştir.

BM ve UNESCO'nun bütün dünyayı ve bütün ülkeleri dikkate alarak almış olduğu bu karar, sorunun çözümünde ülkeleri ve toplumları el ele vermeye davet etmektedir.

Böyle bir gün ilanı, kadına karşı şiddetin "törel" ve "kültürel" referansları olan "yerel" bir sorun olduğu kadar; toplumsal ve eğitimsel boyutları olan "küresel" bir sorun olduğunu göstermektedir.

Kadına karşı şiddet, Türkiye entelektüeli tarafından uzun yıllar boyunca daha çok "törel" ve "kültürel" olarak ele alınmış; sorun "batsın bu töre" veya "töre cinayetleri" şablonu üzerinden anlaşılmaya ve yorumlanmaya çalışılmıştır.

Oysa günümüz dünyasında kadına karşı şiddette "kırsal" kökenli "törel" ve "kültürel" nedenler azalırken, "kentsel" kökenli "toplumsal" ve "eğitimsel" nedenler artmaktadır.

 Günümüz dünyasında nüfus büyük oranda kentli olduğu ve kadına karşı şiddetin mekânı daha çok kentler olduğu için, kültür bilimciler, sosyologlar ve eğitimciler çözüm arayışlarını el birliğiyle bu eksende yürütmelidir.

Kadına karşı şiddeti önlemede artık kırsala dönük "batsın bu töre" yargısı yerine kentseldeki ekonomik zorlukların, sosyal uyumsuzlukların ve/veya eğitimsel yetersizliklerin ortaya çıkardığı "batsın bu dünya" tükenmişliğine neden olan sorunlar üzerinden çözüm üretilmesi gerekiyor.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum